Το Κονκλάβιο (08/12/17)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγάλος απών

Δεν ξέρω αν πράγματι ισχύει η παροιμία ότι οι απόντες έχουν πάντα άδικο. Αλλά πιο ηχηρή ακόμη και από τα εκατέρωθεν μηνύματα που εκπέμφθηκαν από τη χθεσινή ελληνοτουρκική «συνέρευση», όπως θα έλεγε και ο Πάνος Καμμένος, κορυφής, θεωρώ ότι ήταν η απουσία του κυβερνητικού εταίρου, παρά τα αγήματα και τις τιμές. Και μάλιστα ενώ ο Τούρκος πρόεδρος συνοδευόταν από τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. Σημειώνω δε ότι η άφιξη του στρατηγού Ακάρ δεν ανακοινώθηκε από την Αθήνα μαζί με τα ονόματα των υπουργών που συνόδευσαν τον Ερντογάν. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι η άφιξή του κρατήθηκε ως έκπληξη μέχρι την τελευταία στιγμή. Eχω βάσιμες υποψίες ότι αυτό συνέβη για να μην εμπλακεί προσωπικά ο Καμμένος. Το υποδεικνύει, εξάλλου, η απουσία των υπουργών Aμυνας των δύο χωρών από τις διμερείς διαβουλεύσεις μιας επίσκεψης εφ’ όλης της ελληνοτουρκικής ύλης. Δεν χρειάζεται, πιστεύω, να προσθέσω εδώ ότι η τουρκική πλευρά δεν επιθυμούσε καμία εμπλοκή του Καμμένου. Οι αντιπάθειες δεν κρύβονται…

Ψάρι και αλκοόλ

Λιτό και ελληνικό το μενού στο χθεσινό δείπνο στο Προεδρικό: γαρίδες με εσπεριδοειδή, χόρτα, φιλέτο σφυρίδας με λαχανικά ατμού και φρούτα εποχής. Σημειώνω ότι σερβιρίστηκε και αλκοόλ, παρότι οι μουσουλμάνοι δεν πίνουν, τουλάχιστον δημοσίως. Αυτό προφανώς προοριζόταν για την ελληνική ομήγυρη.

Το φάντασμα του Μπαγιάρ

Πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων. Αν υπάρχει ένας ηγέτης που ξέρει να το εφαρμόζει, αυτός είναι ο Ταγίπ Ερντογάν. Εξ ου και δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι, όπως πληροφορούμαι, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Κομοτηνή θα επισκεφθεί το σχολείο «Τζελάλ Μπαγιάρ», όπου φυσικά δεν θα χάσει την ευκαιρία να μιλήσει στους μαθητές. Θυμίζω ότι το γυμνάσιο ήταν δώρο της Φρειδερίκης στον Τζελάλ Μπαγιάρ, το οποίο μάλιστα δεν προβλεπόταν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και είχε δοθεί ως ένδειξη των στενών σχέσεων στις οποίες προσέβλεπαν οι δύο πλευρές του Αιγαίου. Προηγουμένως, ο Ερντογάν θα προσευχηθεί στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο δεύτερο μειονοτικό σχολείο. Φυσικά θέλει να το επισκεφθεί και αυτό. Α, να μην ξεχάσω: μαθαίνω ότι παρών στην προσευχή θα είναι –ποιoς άλλος;– ο ψευδομουφτής Ιμπραήμ Σερίφ.

Κουίζ

Ποιo από τα πρόσωπα της ευρύτερης ελληνικής αντιπροσωπείας που μετείχε στις χθεσινές ελληνοτουρκικές συνομιλίες βλέπει ο Ερντογάν και «φουντώνει» λόγω «προσωπικού» παρελθόντος που έχει μαζί του;

Τσάι και συμπάθεια

Στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», όπου διέμειναν ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική αντιπροσωπεία, έμεινε μετά την άφιξή της η Εμινέ Ερντογάν, η οποία μου λένε ότι ήταν κρυωμένη. Εξ ου και ακυρώθηκε το γεύμα που είχε με τη Σίσσυ Παυλοπούλου, αλλά και η επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αργότερα, η Μπέτυ Μπαζιάνα την επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο για τσάι. Οι δύο κυρίες απόλαυσαν τη θέα της Ακρόπολης και η σύντροφος του πρωθυπουργού εκμυστηρεύθηκε στην Εμινέ ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν και ότι την επόμενη φορά που θα έρθει στην Αθήνα θα την ξεναγήσει στην Ακρόπολη. Της έκανε δώρο και ένα βιβλίο για τα προσφυγόπουλα, σαφές πρόσχημα για να μιλήσει για την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες.

Η βοή των γεγονότων

Υποψιασμένη περί τα μειονοτικά πηγή μου με ενημέρωσε ότι όσα είπε ο Ερντογάν για την εκλογή των μουφτήδων, επιμένοντας να τα συγκρίνει με τα της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη, ίσως να μην προέρχονται μόνον από την πάγια τουρκική θέση περί αμοιβαιότητας που αρέσκεται να συγκρίνει ανόμοιες καταστάσεις. Μου επεσήμανε δε με νόημα ότι η επιμονή στα «17 άτομα» που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη ενδέχεται να είναι κάτι σαν τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων. Εξηγούμαι: όπως το έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, αν ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο, τότε ο αρχιμουφτής γιατί να μην εκλέγεται από τους ιμάμηδες; Μοιάζει με αλλαγή της τουρκικής θέσης περί απευθείας εκλογής των μουφτήδων από τη μειονότητα, παρότι δεν κρύβει την επιδίωξη να ελεγχθεί η θρησκευτική ηγεσία αυτής.

Το ζήτημα είναι, όπως πληροφορούμαι, ότι η εκδοχή αυτή βρίσκει ευήκοα ώτα σε κυβερνητικούς κύκλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή