Το Κονκλάβιο (27/03/18)

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνταγματικό splatter

Και πολύ άργησε… Για την ακρίβεια, χρειάστηκαν μερικές μέρες μέχρι να αντιδράσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για συνταγματική αναθεώρηση. Για όποιον δεν κατάλαβε, είναι σαφές ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του για τα της συνταγματικής αναθεώρησης, ούτε του έγινε σχετική ενημέρωση. Αυτό από μόνο του είναι casus belli για τον Βενιζέλο, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί σε πολύ λιγότερο σημαντικά ζητήματα για να κάνει τον αδιάφορο στο συνταγματικό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι είναι ανευθυνότητα και ερασιτεχνισμός να παίζουμε «με τα ιερά και τα όσια», πόσο μάλλον με μια κυβέρνηση που ο ίδιος θεωρεί ότι τελεί εσχάτη προδοσία. Είναι περίπου σαν να βάζεις τα χέρια σου γυμνά στην καρδιά του ασθενούς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και να μην είσαι καν χειρουργός. Μπορεί. Το μόνο σίγουρο στην υπόθεση απ’ όσο αντιλαμβάνομαι, είναι τα αίματα. Ετοιμαστείτε για splatter.

Ραντεβού στη Βουλή

Πάντως, δεν ζητήθηκε ούτε η γνώμη άλλων παλαιών στελεχών που γνωρίζουν τα Συνταγματικά. Οπως για παράδειγμα, του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος θυμίζω ότι είχε αναλάβει το σχετικό πακέτο ιδεών πριν από ενάμιση χρόνο. Ο ίδιος διαμηνύει ότι η αναθεωρητική διαδικασία δεν είναι εσωκομματικό ζήτημα, αλλά κοινοβουλευτική διαδικασία. Κοινώς, ραντεβού στη Βουλή και ό,τι ήθελε προκύψει. Η πλευρά της Φώφης επιμένει ότι η πρόεδρος κινήθηκε με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου (από την έναρξη του οποίου θυμίζω ότι ο Βενιζέλος απουσίαζε). Και, πάντως, δεν σχολιάζει, για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά.

Το εξετάζουν…

Δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα στις 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη συμπαράστασης στους Βρετανούς στην υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. «Το εξετάζουμε», διαρρηγνύει τα ιμάτιά της διπλωματική πηγή μου. Πάντως, δεν μου κάνει εντύπωση, δεδομένης και της στάσης που κράτησε η Αθήνα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – για να μην αναφέρω καν την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

«Οχι» σε Ψυχρό Πόλεμο

Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι ο… Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Οπλων (όπως οι μυστήριοι «νευροπαραλυτικοί παράγοντες») περιλαμβάνει μηχανισμό επίλυσης διαφορών, τον οποίο δεν ενεργοποιούν οι Βρετανοί που δεν δέχονται να συνεργαστούν με τους Ρώσους. Και επιμένει ότι τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στέλνουν σαφή μηνύματα προς τη Ρωσία. Καθώς και ότι αν η Ευρώπη λάβει περαιτέρω μέτρα, κινδυνεύει να βρεθεί σε νέο Ψυχρό Πόλεμο. Είναι μια άποψη. Αποψη που σημειώνω ότι ασπάζονται επίσης η Κύπρος, η Αυστρία και η Πορτογαλία.

Αλλος για το Ισραήλ;

Το Ισραήλ είναι πάντα επίκαιρο. Πολύ περισσότερο λόγω του αναβρασμού που επικρατεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Μετά τον Γιώργο Κουμουτσάκο (και τον Αδ. Γεωργιάδη), στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα και ο τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ. Θυμίζω ότι ο Βασίλης Κικίλιας έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τους Ισραηλινούς από την εποχή που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ιδιαίτερα στα θέματα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο Κικίλιας θα έχει συναντήσεις στο υπουργείο Αμυνας και στο ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ενώ θα συναντηθεί και με βουλευτές.

Περί Μπαλαούρα

Αδίκησα τον Μ. Μπαλαούρα με το δημοσίευμά μου της Παρασκευής σχετικά με την επίμαχη τροπολογία Πετρόπουλου, η οποία δεν τον εξαιρεί προσωπικά από τις περικοπές που υφίστανται άλλοι συνταξιούχοι που εργάζονται, όπως μου σημειώνει. «Η σύνταξή μου θα συνεχίσει να περικόπτεται κατά 70% και όχι κατά 60%, όπως αναφέρει η εγκύκλιος Πετρόπουλου», τονίζει, διανθίζοντας την αγαπησιάρικη επιστολή που μου απηύθυνε με τις αμφιβολίες του ότι τα επιχειρήματά του θα βρουν χώρο, καθώς, όπως γράφει, «δεν είμαι σίγουρος ότι στον με κάθε μέσον και τρόπο στον αντιΣΥΡΙΖΑ αγώνα σας και προσπαθώντας να πλήξετε το ηθικό πλεονέκτημά μας, θα παρουσιάσετε όπως πρέπει το γεγονός». Δεν νομίζω ότι το ηθικό πλεονέκτημά («τους») χρειάζεται το δικό μου πλήγμα. Πλήττεται καθημερινά από την πραγματικότητα.

Κυριάκος όπως Ρέιγκαν

Αντί εισαγωγής, κρίνω σκόπιμο να σημειώσω εδώ ότι στα αμερικανικά αυτιά ο όρος «μεταρρυθμιστής τύπου Ρέιγκαν» φέρνει θετικούς συνειρμούς. Θυμίζω, εξάλλου, ότι ο «συντηρητισμός με συμπόνια» (compassionate conservatism) και η συντηρητική επανάσταση του Ρέιγκαν αποτέλεσαν τομή στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα – ρεπουμπλικανικά και όχι μόνο. Κάπως έτσι είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη –τον οποίο συνάντησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον– ο ανταποκριτής του πρακτορείου Newsmax στον Λευκό Οίκο Τζον Γκίζι. Ο Γκίζι γράφει ότι ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, καθώς και ότι παρότι απόγονος μεγάλης πολιτικής οικογένειας, στην εσωκομματική μάχη ήταν outsider.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή