Το Κονκλάβιο (29/03/18)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιούνκερ έρχεται

Είναι επίσημο, επιβεβαιωμένο και «μιλημένο» στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έρχεται στην Αθήνα στις 26 Απριλίου, προσκεκλημένος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για να μιλήσει στην επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Κ. Καραμανλή. Πληροφορούμαι, μάλιστα, ότι οι τελικές συνεννοήσεις για την έλευση του προέδρου της Κομισιόν, που «ψήνεται» εδώ και μήνες από το Iδρυμα, έγιναν τα προηγούμενα 24ωρα μεταξύ Μπερλεμόντ και Προεδρικού Μεγάρου.

Αναμενόμενο, αφού από την ευρύτερη οικογένεια των καραμανλικών και από τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή, που είναι νεότερος του Γιούνκερ, ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο πλέον κοντά στον πρόεδρο της Κομισιόν. Ή, τουλάχιστον, ήρθε αναγκαστικά πιο κοντά, καθώς θυμίζω ότι είχαν προηγηθεί και εκείνες οι δραματικές συνεννοήσεις στα γαλλικά στον απόηχο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015…

Σεμνά και ταπεινά

Πάντως, το μνημόσυνο Καραμανλή, καθώς και η έλευση και η ομιλία του Γιούνκερ είναι τα μόνα βέβαια. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι στο Iδρυμα Καραμανλή επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για –τι άλλο;– το ποιος θα προσκληθεί και ποιος όχι. Ας πούμε ότι αρχικά προγραμματιζόταν μια αρκετά μεγάλη εκδήλωση με πολλούς προσκεκλημένους σε μεγάλο χώρο. Εντέλει, όμως, πληροφορούμαι ότι προκρίνεται ένα πιο σεμνό και λιτό μοντέλο. Τόσο σεμνό, ώστε η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο του Ιδρύματος στη Φιλοθέη, όπου, ακόμη κι αν ήθελε κανείς, δεν θα μπορούσε να καλέσει πολύ κόσμο. Εχω την εντύπωση ότι η συρρίκνωση της εκδήλωσης είναι αντιστρόφως ανάλογη της τοξικότητας του πολιτικού κλίματος. Εξ ου και στο Ιδρυμα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το ποιοι πρέπει να προσκληθούν και ποιοι όχι.

Εικόνες από το μέλλον

Δεν χρειάζεται να θυμίσω τι είχε συμβεί μετά την πρόσκληση και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην αντίστοιχη εκδήλωση του 2013, η οποία είχε προκαλέσει τη δυσφορία του Αντώνη Σαμαρά. Ούτε ότι προφανώς το κλίμα δεν «σηκώνει» αντίστοιχες πρωτοβουλίες, πολύ περισσότερο κι άλλο νερό στον μύλο της θεωρίας για την περίφημη τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης. Δεν ξέρω αν εντέλει θα προσκληθεί ο πρωθυπουργός. Αλλά εκτιμώ ότι θα ήταν διαβολικά ωραία μια εικόνα –από το μέλλον– του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ομιλητή και του Τσίπρα κάπου στο ακροατήριο να τον ακούει υπομονετικά. Η συνέχεια στα προσεχώς.

Διπλό ραντεβού

Δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα πέρασε το κατώφλι του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ο Τζέφρι Πάιατ. Η πρώτη, πριν από έναν μήνα, είχε βγάλει είδηση, καθώς προέκυψε ότι από την έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη Novartis δεν προέκυπτε εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Η χθεσινή συνάντηση, που έγινε κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού πρέσβη, διήρκεσε μία ώρα. Υποψιάζομαι ότι ο Πάιατ ήθελε να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Ο Κυριάκος άδραξε την ευκαιρία και επανέλαβε την ανάγκη η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Αυξάνονται και πληθύνονται

Ούτε καν 4.000 δεν θα είναι οι παραπάνω εισακτέοι στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις σε σχέση με πέρυσι. Το λέω επειδή το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον μαγικό αριθμό των μόλις 3.966. Πέραν τούτου ουδέν. Το λέω επειδή είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις ο υπουργός Παιδείας να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει σχετικά. Ο Κώστας Γαβρόγλου προτίμησε αντ’ αυτού να δώσει συνέντευξη στο ΑΠΕ. Εκεί, πάντως, ούτε ερωτάται και προφανώς ούτε απαντά ποιo είναι το σκεπτικό πίσω από την αύξηση των εισακτέων. Μήπως να το εκλάβω ως αυτονόητη παραδοχή του ότι είναι προεκλογικό μέτρο;

Ψίθυροι…

Υποψιάζομαι τι μπορεί να έλεγαν, αλλά στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει τι ψιθύριζαν μεταξύ τους για αρκετή ώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Νίκος Κοτζιάς στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μέρτζου στο υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Τρίτης, παρουσία στο πάνελ και του Βαγγέλη Βενιζέλου. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι μετά τη συνάντηση του Θεοδωράκη με τον πρωθυπουργό για την υπόθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε υπάρξει και σχετική συνάντηση του Σπύρου Δανέλλη –είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής– με τον υπουργό Εξωτερικών για το ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή