Το Κονκλάβιο (30/03/18)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο «όχι» ίσον όχι

Σύμφωνα με τη μαθηματική λογική, «πλην επί πλην ίσον συν», δηλαδή δύο αρνήσεις κάνουν μία κατάφαση στα νέα ελληνικά. Εν προκειμένω, τα δύο «όχι» δεν κάνουν μία κατάφαση. Εξάλλου, δεν ειπώθηκαν ταυτοχρόνως, και μεταξύ τους μεσολάβησε αρκετός χρόνος. Αναφέρομαι στο «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη για ενημέρωση για το Σκοπιανό από τον Νίκο Κοτζιά, με την ευγενική –μάλλον και λίγο δηλητηριώδη– επισήμανση του προέδρου της Ν.Δ. ότι «δεν έχει καμία αντίρρηση» να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για οποιοδήποτε εθνικό θέμα. Η άρνηση δεν διατυπώθηκε, εξάλλου, ευθέως, αλλά μέσω του Γιώργου Κουμουτσάκου. Αυτό την περασμένη Δευτέρα, όταν, όπως μαθαίνω, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. έλαβε σχετικό sms από τον ΥΠΕΞ. Κατόπιν διαβούλευσης με τον Μητσοτάκη, ο Κουμουτσάκος ενημέρωσε, επίσης με sms (αμοιβαιότητα πάνω απ’ όλα!), ότι ο Κυριάκος δεν θα μπορέσει, αλλά ότι ο ίδιος είναι διαθέσιμος για ενημέρωση από Δευτέρα που θα επιστρέψει από την Ουάσιγκτον.

Θεσμική συνέπεια…

Λιγότερο γνωστό είναι, πάντως, ότι πρόκειται για το δεύτερο «όχι» του Κυριάκου σε πρόταση για απευθείας ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ. Το πρώτο ήταν πριν και από τον ανασχηματισμό των «γαλάζιων» τομεαρχών, μια μέρα του φθινοπώρου του 2016. Τότε ο ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνήσει στον Μητσοτάκη και του είχε προτείνει να τον ενημερώσει για τα της Αλβανίας. Οφείλω να ομολογήσω, πάντως, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπήρξε συνεπής. Και τότε τον είχε παραπέμψει θεσμικά αντ’ αυτού στην τότε τομεάρχη Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Ωρα ΠΑΣΟΚ

Πολύ θα ήθελαν στο Κίνημα Αλλαγής να κάνουν πραγματικότητα την πρώτη –πανηγυρική– συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πριν από το Πάσχα, αλλά το σενάριο απομακρύνεται. Εξάλλου, ως γνωστόν, οι συνιστώσες του ΚΙΝΑΛ πήραν τον χρόνο τους για να εκλέξουν ή να διορίσουν τα δικά τους μέλη στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Διότι μπορεί το όνομα να άλλαξε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξαν και οι συνήθειες. Η «ώρα ΠΑΣΟΚ» παραμένει. Oπως και να ’χει, πρώτη εξέλεξε μέλη η ΔΗΜΑΡ και δεύτερο ήρθε το Ποτάμι που όρισε τα δικά του. Σημειώνω ότι μεταξύ αυτών είναι ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Kωνσταντίνος Μπιτζάνης και ο Πλάτων Τήνιος. Oσο για τη συνεδρίαση, καλή Ανάσταση. Και βλέπουμε.

Προσωπικά…

Μένω στο ΚΙΝΑΛ και στο τηλεφώνημα που δέχθηκε χθες το μεσημέρι η Φώφη Γεννηματά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να της πει και επισήμως το «όχι» στην πρότασή της για μίνι συνταγματική αναθεώρηση. Η απευθείας συνομιλία έχει πάντα προσωπικό χαρακτήρα. Αλλιώς ακούς ένα «όχι» από το τηλέφωνο κι αλλιώς το διαβάζεις σε μια επιστολή… Χώρια που υποψιάζομαι ότι το τηλεφώνημα προκρίθηκε για να μην υπάρξει γραπτή επιστολή.

Hταν δίκαιο…

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ποτέ κανένας δεν μετάνιωσε για κάτι που δεν είπε. Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μετανιώσει κάποια στιγμή για το περίφημο «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» που μονίμως επιστρέφει για να τον στοιχειώσει. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Νέας Δημοκρατίας να το χρησιμοποιήσει για να «τρολάρει» την κυβέρνηση για την απόσυρση της υποψηφιότητας του Στάθη Μαρίνου για τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Διότι πολύ απλά, κατόπιν των σχετικών αποκαλύψεων, ήταν δίκαιο και έγινε πράξη…

Υπεραξία εξωτερικού

Εναν παλιό μας γνώριμο, τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Αβιγκντoρ Λίμπερμαν, συνάντησε, μεταξύ άλλων, στην επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Βασίλης Κικίλιας. Σημειώνω ότι ο τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ. γνωρίζεται με τον Λίμπερμαν, καθώς και ότι αμφότεροι παίζουν τένις. Πληροφορούμαι δε ότι στο χθεσινό τετ α τετ ο Ισραηλινός εξέφρασε την ανησυχία του για πληροφορίες που θέλουν να γίνεται σήμερα μεγάλη διαμαρτυρία χιλιάδων ατόμων στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τα λοιπά, από τις επαφές Κικίλια προκύπτει η εδραιωμένη πλέον πεποίθηση στο Ισραήλ ότι η στήριξη στην ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση είναι κομματικά –και όχι μόνο– οριζόντια στην Ελλάδα. Ο δε Κικίλιας μίλησε για τη «γεωπολιτική υπεραξία» της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με την προσθήκη της Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: ο Λίμπερμαν –και όχι μόνο– ήταν πλήρως ενημερωμένος για τις τελευταίες μετρήσεις των δημοσκοπήσεων και μάλιστα με λεπτομέρειες για το προβάδισμα της Ν.Δ. Και διερωτώμαι: Αν δεν είχαν οι Ισραηλινοί καλή πληροφόρηση, τότε ποιοι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή