ΑΠΟΨΕΙΣ

Βρείτε τις διαφορές

Το 2014, ο Νίκος Ρωμανός έμαθε ότι πέρασε στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μονάδων Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας. Είχε δώσει πανελλαδικές όντας κρατούμενος στις φυλακές Αυλώνα. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου είχε μεταβεί στη φυλακή για να τον βραβεύσει για την επιτυχία του. Ο Βασίλης Δημάκης πανηγύρισε την είσοδό του σε ΑΕΙ τον Αύγουστο του ’17, είχε περάσει στο Πολιτικό της Νομικής, και αυτός μελετώντας μέσα στη φυλακή, στην Πάτρα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης τού απένειμε έπαινο για την επιτυχία του.

Ο Νίκος Ρωμανός μετήχθη στον Κορυδαλλό για να είναι κοντά στη σχολή του. Το ίδιο και ο Δημάκης. Εκεί και οι δύο εισέπραξαν τη σθεναρή άρνηση του συμβουλίου της φυλακής να τους χορηγήσει εκπαιδευτική άδεια. Ο Ρωμανός ξεκίνησε απεργία πείνας τον Νοέμβριο του ’14. Ο Δημάκης τον Μάρτιο του ’18. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και στις δύο περιπτώσεις δήλωσε αναρμόδιο, παραπέμποντας στα αρμόδια όργανα. Και οι δύο κρατούμενοι ήταν αποφασισμένοι να φτάσουν έως το τέλος. Εν τέλει, ο Ρωμανός σταμάτησε την απεργία πείνας έπειτα από 31 ημέρες, δύο ημέρες αφότου είχε ξεκινήσει και απεργία δίψας, όταν ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Αθανασίου που εισήγαγε το «βραχιολάκι» για την παρακολούθηση των μαθημάτων. Ο Δημάκης τη διέκοψε έπειτα από 32 ημέρες, έχοντας συμπληρώσει και 8 ημέρες απεργίας δίψας, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις ότι θα έχει άμεσα πρόσβαση στο πανεπιστήμιο.

Οι ομοιότητες σταματούν εδώ. «Το θέμα είναι να σώσουμε τη ζωή ενός ανθρώπου, δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε τις πράξεις του», έλεγε το 2014 στη Βουλή ο βουλευτής Κοντονής, απευθυνόμενος στον κ. Αθανασίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, ως υπουργός εξέδιδε ανακοινώσεις στις οποίες en passant «θύμιζε» το ποινικό παρελθόν του Δημάκη. Ο «λαλίστατος» υπουργός έκανε ακόμα πιο εκκωφαντική τη σιωπή άλλων. Ο Ρωμανός είχε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας στο πλευρό του. Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες, ενώ εκπρόσωποι από όλο το δημοκρατικό τόξο είχαν εκφράσει την αλληλεγγύη τους, πιέζοντας να βρεθεί λύση. Ο Δημάκης πάλεψε κατά βάση μόνος με τη συνήγορό του. Στο κάλεσμα της προηγούμενης Παρασκευής μαζεύτηκαν βία 20 άτομα. Οι αλληλέγγυοι έλαμψαν διά της απουσίας τους, εκτός από κάτι σποραδικές, μαραμένες διαμαρτυρίες στο Twitter. Πολλά αλλάζουν σε τρία χρόνια, αλλά θα έλεγε κανείς ότι οι αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν είναι μέσα σε αυτά.