ΑΠΟΨΕΙΣ

Εξάντληση της τετραετίας

Πόλλοί προβάλλουν ως πιθανότερο σενάριο των πολιτικών εξελίξεων την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με το σκεπτικό ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να μη χρεωθεί το πολιτικό κόστος της ήδη συμφωνημένης μείωσης συντάξεων και την πιθανότητα να μειωθεί το αφορολόγητο από το 2019.

Ωστόσο, από την αρχή υπήρχε μια διαφορετική στρατηγική η οποία συνάδει με το αφήγημα που είναι σαφές ότι προβάλλει πλέον ο πρωθυπουργός, και αυτή περιλαμβάνει την εξάντληση της τετραετίας.

Ο κ. Τσίπρας θα μείνει όσο περισσότερο μπορεί στην εξουσία, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και απολαμβάνοντας την προβολή που αυτή προσφέρει. Παράλληλα, θα ισχυρίζεται ότι σέβεται τους θεσμούς και το Σύνταγμα, που προβλέπουν τετραετή θητεία. Βέβαια, στα τέλη του 2014, ο ίδιος ως ηγέτης της αντιπολίτευσης οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, σε πολιτική αστάθεια και σε μια πολύμηνη και εξαιρετικά επικίνδυνη αβεβαιότητα, αλλά εκείνες ήταν άλλες εποχές. Υπήρχαν αυταπάτες.

Η πολιτική επιχειρηματολογία του θα οικοδομηθεί στο αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια, έστω και αν δεν θα είναι όσο «καθαρή» θα ήθελε, καθώς η λεγόμενη «μεταμνημονιακή» εποχή θα περιλαμβάνει μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί, ενώ η χώρα θα παραμένει σε εποπτεία.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας θα μιλάει για «αλλαγή σελίδας». Θα υπογραμμίζει ότι –όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρ. Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία– «οι επί χρόνια θυσίες του ελληνικού λαού τώρα αρχίζουν να αποδίδουν».

Θα τονίζει ότι η οικονομία βρίσκεται σε τρίτη χρονιά ανάπτυξης, έστω και αν το 2017 ο ρυθμός ήταν μόλις 1,4% αντί αρχικών εκτιμήσεων για 1,8% και, αν επαληθευθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, φέτος θα είναι στο 2% (αντί 2,6%) και το 2019 στο 1,8%.

Η έμφαση δεν θα δοθεί στα ποσοστά –αν αυτά ήταν λίγο μεγαλύτερα ή μικρότερα–, αλλά στο ότι η οικονομία έχει επιστρέψει σταθερά σε θετικούς ρυθμούς και η ανεργία μειώνεται, στο 21,5% το 2017, με προβλέψεις για 18% το 2019.

Η Ν.Δ. προφανώς θα αντιτείνει ότι με χαμηλότερους φόρους και πιο φιλελεύθερη οικονομική πολιτική η ανάπτυξη θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη και θα μπορούσε τώρα να πλησιάζει το 3%. Ωστόσο, το πραγματικό αλλά και το επικοινωνιακό περιβάλλον θα είναι διαφορετικό. Γι’ αυτό το πιθανότερο είναι να επικρατήσει η στρατηγική της εξάντλησης της τετραετίας.