Το Κονκλάβιο (10/05/18)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν «έκλαψε» ο Κάρολος

«Προσοχή στη συγκίνηση», έχει προειδοποιήσει ο ποιητής. Δεν νομίζω βέβαια ότι οι γαλαζοαίματοι είναι αιχμάλωτοι των συναισθημάτων τους. Αλλά πληροφορούμαι ότι ο Κάρολος συγκινήθηκε ιδιαιτέρως με μια έκπληξη που του επιφύλαξε ο Προκόπης Παυλόπουλος στη μεσημεριανή τους συνάντηση. Η έκπληξη ήταν σπάνια και αφορούσε ακόμα σπανιότερο ντοκουμέντο: αυτό της επίσημης αναγγελίας του δημάρχου Κερκύρας Αλέξανδρου Κοκοτού για τη βάπτιση του πατέρα του στις 24 Οκτωβρίου του 1921.Στο πολύτιμο έγγραφο αναφέρονται και οι νονοί, η βασιλομήτωρ Ολγα, ο διάδοχος Γεώργιος και ο λόρδος Λούις Μαουντμπάντεν. Οι άνθρωποι της Προεδρίας βρήκαν ακόμη και το χαρτί του μενού για το τραπέζι της βάπτισης στο Μον Ρεπό. Οσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μαθαίνω ότι είπε στον Κάρολο πως η βάπτιση του πατέρα του έγινε 100 χρόνια μετά την έκρηξη της Επανάστασης του ’21.

Νεκρές φύσεις

Δεν ήταν η μόνη έκπληξη. Η δεύτερη, η οποία λύνει και τον γρίφο της μεταφοράς καβαλέτων ζωγραφικής στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στην οποία είχα αναφερθεί, αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ, λίγο πριν από την έναρξη του επίσημου δείπνου. Μου λένε ότι το πριγκιπικό ζεύγος έφθασε λίγο νωρίτερα και ανέβηκε στο σαλόνι του άνω ορόφου, όπου μεταφέρθηκαν και στήθηκαν ειδικά για την περίσταση πίνακες ζωγραφικής του αδελφού του παππού του Καρόλου, πρίγκιπα Νικολάου, ο οποίος υπέγραφε τους πίνακές του ως «Νικολά Λεπρίνς». Πρόκειται για εννέα πίνακες που απεικονίζουν νεκρές φύσεις. Περιττό να σχολιάσω ότι όλα αυτά απαίτησαν μεγάλη έρευνα στην Εθνική Πινακοθήκη και όχι μόνον.

Εβγαλε τα παράσημα

Δεν ξέρω αν προσέξατε τα φωτογραφικά ενσταντανέ του Καρόλου στο Προεδρικό και τα αντίστοιχα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου φορούσε όλα του τα παράσημα στη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Πληροφορούμαι ότι τα έβγαλε, όμως, πριν συνεχίσει με τα πόδια στο Μαξίμου.

Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία

Κανονικά δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε καν, αλλά είναι γνωστή η αδυναμία της στήλης στον Γιώργο Παπανδρέου και στο έργο του… Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντά τον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου. Απλώς αυτή τη φορά η συνάντηση διέρρευσε, δηλαδή περίπου ανακοινώθηκε από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο. Θυμίζω ότι παρόμοια τετ α τετ του ΓΑΠ με τον Τσίπρα είχαν γίνει στο Μαξίμου όταν ο Παπανδρέου –πέρυσι το καλοκαίρι– είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Τουρκία και είχε σπεύσει να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις επαφές του. Τετ α τετ, εξάλλου, μαθαίνω ότι είχαν ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός όταν αμφότεροι είχαν βρεθεί στο Πεκίνο τον Ιούλιο του 2016.

Στο Κατοβίτσε

Αυτή τη φορά, βέβαια, πληροφορούμαι ότι ο Παπανδρέου ζήτησε το ραντεβού με τον Τσίπρα προκειμένου να ενημερώσει για διάφορες επαφές που έχει ήδη κάνει και αφορούν τα εξωτερικά, αλλά και προκειμένου να ενημερωθεί ενόψει του ταξιδιού που μαθαίνω ότι ετοιμάζει την ερχόμενη εβδομάδα στο Φόρουμ του Κατοβίτσε, κάτι σαν Νταβός α λα πολωνικά. Εκεί θα βρεθούν επίτροποι, μέλη της πολωνικής κυβέρνησης και ο Παπανδρέου θα έχει σημαντικές επαφές. Εξ ου και θέλει να ξέρει ποια είναι η εθνική γραμμή για σειρά θεμάτων, ώστε να τη μεταφέρει στους διεθνείς συνομιλητές του. Μένει να φανεί. Εκτιμώ, πάντως, ότι δικαιώνονται πλήρως όσοι φαντασιώνονταν ότι ο Παπανδρέου θα έπρεπε να γίνει κάτι σαν μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας σε διεθνή φόρα. Ειδικά σε σπάνια φόρα…

Δυνατές συγκινήσεις

Πολλές και δυνατές οι χθεσινές συγκινήσεις για τον Κάρολο. Οπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι χθες το βράδυ στο Προεδρικό συνάντησε προσωπικές του φίλες, όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι το ζεύγος Αγγελόπουλου το είδε και νωρίτερα, στην οικία των δεύτερων. Δεν ξέρω αν το ελληνικότατο μενού τον συγκίνησε, αλλά κάπου ανάμεσα στην αιγαιοπελαγίτικη τριλογία ψαριών με ούζο και αυγοτάραχο Μεσολογγίου (παραπομπή στον Μπάιρον), τη σφυρίδα με αρωματικά και την καρυδόπιτα με παγωτό μαστίχας, κάτι πρέπει να έγινε. Σημειώνω ότι πλην των θεσμικών που δικαίως προσκλήθηκαν στο δείπνο, αρκετοί ήταν και οι υπουργοί: Π. Καμμένος, Τ. Κουίκ, Ε. Κουντουρά, Λ. Κονιόρδου, Π. Κουρουμπλής. Παρόντες, ακόμη, ο Θόδωρος Φέσσας και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή