Το Κονκλάβιο (18/05/18)

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορεί (και δεν θέλει)

Δεν μπορεί. Eχει… τεχνικοοικονομικοσυνταγματικά –δεν ξέρω γω τι άλλο– προβλήματα. Περίπου αυτό ήταν το αδιάσειστο επιχείρημα του Πάνου Σκουρλέτη κατά της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των –εξής δύο– κομμάτων για την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών. Στο ζήτημα επέμεινε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μάκης Βορίδης, ενώ παρόντες ήταν ακόμη οι Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιώργος Αμυράς, δύο παράγοντες από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και… δύο επιστολές από το ΚΚΕ και την Ενωση Κεντρώων που ενημέρωσαν ότι δεν συμφωνούν με την πρόταση και γι’ αυτό δεν παρίστανται στη συνάντηση.

Βουλωμένο γράμμα

«Δεν μπορείς να παρεμβαίνεις στον εκλογικό νόμο συνεχώς. Βάλε τουλάχιστον το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού», μαθαίνω ότι είπε στον υπουργό ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ο Σκουρλέτης απάντησε κάτι του τύπου «δεν διαφωνούμε εμείς, αλλά έχει συνταγματικά θέματα» (σ.σ.: τα οποία, πάντως, δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει) και «τεχνικά ζητήματα». Ο Βορίδης τού αντέτεινε κάτι του τύπου «Θέλεις ψηφοδέλτια ανά εκλογική περιφέρεια; Θέλεις ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Πού είναι το πρόβλημά σου; Αν θέλει προεργασία, κάντε την». Η συνάντηση έκλεισε με υπόνοια –όχι απ’ τον Σκουρλέτη, αλλά από έτερο συριζαίο που ήταν παρών στη συζήτηση– γι’ αυτό που όλοι έχουν καταλάβει, αλλά δεν παραδέχεται η κυβέρνηση. Οτι το ζήτημά της είναι, προφανώς, πολιτικό. Βουλωμένο γράμμα….

Μπαρούτι και σκόνη

Μπαρούτι μυρίζει ενόψει της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια, κατόπιν της οποίας ο φάκελος της Novartis θα επιστραφεί και επισήμως στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι, όπως πληροφορούμαι, οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι (πλην του Μάριου Σαλμά) προτίθενται να παρέμβουν (ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διά υπομνήματος). Είναι και η κίνηση του Σταύρου Κοντονή να βγάλει δελτίο Τύπου για να ενημερώσει το Πανελλήνιο –πρωτοφανές για δικονομική διαδικασία, όπως και κατήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος– ότι διαβιβάζει στη Βουλή τη διάταξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή με την οποία τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις των Αβραμόπουλου, Σαμαρά και Βενιζέλου κατά της Ελένης Τουλουπάκη και των άλλων δύο εισαγγελικών λειτουργών της υπόθεσης. Δεν ξέρω αν στο υπουργείο Δικαιοσύνης βιώνουν παρενέργειες από την αφρικανική σκόνη. Αλλά δεν είναι το μόνο «φάουλ». Θυμίζω, ας πούμε, ότι ο Αβραμόπουλος δεν μήνυσε ποτέ την Τουλουπάκη και τους άλλους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, αλλά μόνο τους προστατευόμενους μάρτυρες. Ακούει κανείς;

Ο διάβολος και τα λιβάνια

Η σκηνή είχε κάτι μεταφυσικό. Σε πολλούς από τους παρευρισκόμενους προσκυνητές θύμισε το περίφημο για τον διάβολο που φοβάται το λιβάνι. Εν προκειμένω, τον σταυρό και μία εικόνα. Το σκηνικό εκτυλίχθηκε στη Σίφνο, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, όπου χθες τελέστηκε η λειτουργία της Αναλήψεως και έγινε η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπηγής, την οποία σέβονται ιδιαιτέρως στις Κυκλάδες και δη στο νησί της Σίφνου. Σημειώνω ότι τη λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας έκανε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Ναι, είναι ο ίδιος που «τιμωρήθηκε» (με τη μετατροπή του ΠΙΕΤ σε δημοτική επιχείρηση) από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους συριζαίους βουλευτές Κυκλάδων επειδή εκπροσώπησε την Εκκλησία στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στην Αθήνα. Επιστρέφω στη λειτουργία, καθώς έγινε κοσμοπλημμύρα, ενώ το «παρών» έδωσε κάθε καθωσπρέπει πολιτικός που σέβεται την ψηφοθηρία. Κάποια στιγμή ο Δωρόθεος βγήκε έξω κρατώντας στο ένα χέρι τον σταυρό και στο άλλο την εικόνα. Οταν έφτασε μπροστά στον Νίκο Συρμαλένιο και του προέτεινε την εικόνα και τον σταυρό που είχαν προσκυνήσει όλοι οι προηγούμενοι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε το πρόσωπό του προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στους παρευρισκομένους.

Bonding και συμπάθεια

Ποτέ δεν είναι αργά για bonding, κοινώς για σύσφιγξη σχέσεων. Εν προκειμένω, δεν κόβω το κεφάλι μου, αλλά αυτός ήταν ο βασικός λόγος της σύναξης που διοργάνωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης για τους βουλευτές του (παρών και ο Δημήτρης Τσιόδρας) το βράδυ της Τετάρτης στον «Βασίλαινα». Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι η συζήτηση ήταν πολιτική μεν, αλλά ταυτόχρονα ήταν… λίγο απ’ όλα (όπως εξάλλου και οι ατζέντες αρκετών εκ των παρευρισκομένων). Εννοείται ότι συζητήθηκαν οι σχέσεις του Ποταμιού με το ΚΙΝΑΛ και όχι μόνο. Απ’ όσα έμαθα, κατάλαβα ότι θα γίνει μια προσπάθεια για ενιαία γραμμή με το ΚΙΝΑΛ, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Και πάλι δεν κόβω το κεφάλι μου ότι αυτή θα τηρηθεί αν οι εκλογές πάνε πολύ μακριά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή