ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (17/06/2018)

to-konklavio-17-06-2018-2256579

Κάτω τα μολύβια

Δραματικό υπήρξε το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στον άξονα Αθήνας – Σκοπίων – Βερολίνου – Ουάσιγκτον – Βρυξελλών. Ο Ζόραν Ζάεφ δεν σήκωνε το ακουστικό και όλα έδειχναν ότι οι πιθανότητες συμφωνίας εξανεμίζονταν. Πληροφορούμαι δε ότι κατά την Παρασκευή (8/6) εστάλη το μήνυμα στις τεχνικές ομάδες που είχαν αναλάβει τον διάβολο στις λεπτομέρειες του κειμένου να αφήσουν κάτω τα μολύβια. Οπως και έγινε. Ξαφνικά, τη Δευτέρα οι ομάδες ενημερώθηκαν να πιάσουν και πάλι δουλειά. Ο Ζάεφ είχε κάνει πίσω από τις υπερβολικές, όπως μου λένε, απαιτήσεις που διατύπωνε τις τελευταίες μέρες.

Ιρλανδικός δάκτυλος

Το ενδιαφέρον είναι ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην τεχνική ομάδα των Σκοπίων προστέθηκε η Ιρλανδή δικηγόρος που είχε εκπροσωπήσει την ΠΓΔΜ στην προσφυγή της εναντίον της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης. Μαθαίνω ότι η κυρία υποδαύλιζε πάθη και επιχειρούσε να αλλάξει το κείμενο από τη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στη Νέα Υόρκη κι έπειτα. Βέβαια, δεν θα το έκανε αν δεν είχε ανάλογη πολιτική εντολή. Μιλώντας για τεχνικές ομάδες, στην ελληνική μετείχαν η Σοφία Γραμματά, ο εμπειρογνώμονας Χριστόφορος Ψήλος, ο καθηγητής Πέτρος Λιάκουρας ως μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΥΠΕΞ και ο Ευθύμιος Παπασταυρίδης – όλοι υπό την επίβλεψη του διευθυντή του διπλωματικού του ΥΠΕΞ Θόδωρου Πασσά.

Θέατρο Β. Μακεδονίας

Δύσκολη υπόθεση το erga omnes. Δεν ξέρω αν προσέξατε το σημείο της συμφωνίας που αναφέρεται σε οργανισμούς και δημόσιους φορείς στα Σκόπια που θα πρέπει να μετονομαστούν με βάση τη νέα ονομασία. Δεν είναι όσο απλό ακούγεται, καθώς οι Σκοπιανοί ήθελαν να εξαιρέσουν διάφορους φορείς από το erga omnes. Ακούω ότι πονοκέφαλος υπήρξε για το… Εθνικό Θέατρο των Σκοπίων. Σύμφωνα με μία εκδοχή, δεν έπρεπε να μετονομαστεί επειδή είναι ιδιωτικός φορέας. Τελικά επικράτησε η ελληνική άποψη ότι το όνομα πρέπει να αλλάξει επειδή έχει ιδρυθεί με νόμο του κράτους.

Ο «Μοσκό»μπαμπάς

Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι από το πάρτι ενόψει της λήξης του μνημονίου, ή τελοσπάντων των τελικών ρυθμίσεων του προγράμματος –λέγε με Eurogroup της 21ης Ιουνίου– δεν θα μπορούσε να λείπει ο Πιερ Μοσκοβισί. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ο αρμόδιος επίτροπος ετοιμάζεται να έρθει στην Αθήνα. Ούτως ή άλλως, ο «Μοσκό» βρίσκεται σε φάση ευθυμίας. Αυτό δεν οφείλεται στην κανονική του κατάσταση, αλλά στο γεγονός ότι, όπως μου λένε, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μπαμπάς. Σημειώνω ότι είναι το πρώτο παιδί του 61χρονου επιτρόπου, το οποίο απέκτησε με τη δεύτερη σύζυγό του που υπήρξε συνεργάτις του στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

«Μην κουράζεσαι…»

«Μην κουράζεσαι. Μη μου πεις τίποτα, στείλε μου το κείμενο να το δω», ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης, όταν ο πρωθυπουργός του τηλεφώνησε να τον ενημερώσει για τη συμφωνία. Ο Τσίπρας είπε ότι δεν είχε το κείμενο και ότι ο Νίκος Κοτζιάς έλειπε σε ταξίδι για δουλειές (Μόσχα). Το παρακάμπτω, καθώς δεν ήταν η μόνη επικοινωνία του προέδρου της Ν.Δ. Μαθαίνω ότι το ίδιο βράδυ υπήρξε επικοινωνία του Κυριάκου με τον Κώστα Καραμανλή. Εκτιμώ ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι ενθουσιασμένος από τη συμφωνία που είναι κάτι σαν Βουκουρέστι minus, ενώ θα έπρεπε να είναι plus.

O Σημίτης και τα fake news

Σε… μεσανατολικό ανήχθη το αν ο Κώστας Σημίτης μπήκε ή δεν μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας την περασμένη Πέμπτη στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο. Για την ακρίβεια, το αν, όπως ειπώθηκε, άκουσε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποχώρησε από την αίθουσα όταν άρχισε η ομιλία της Φώφης Γεννηματά. «Fake news! Απέξω, στα γραφεία των ΕΛΤΑ στάθηκα μια στιγμή…», πληροφορούμαι ότι απάντησε ο Σημίτης με το γνωστό χαμόγελο όταν ρωτήθηκε σχετικά. Οσο για το Σκοπιανό, θυμίζει ότι έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση του στις 30 Ιανουαρίου. Θεωρεί ότι επί της παρούσης έχουν εμπλακεί θέματα αρχών με κομματικές σκοπιμότητες και δεν επιθυμεί να εμπλακεί στα γρανάζια των παρερμηνειών. Είναι, εξάλλου, όπως σημειώνει, αγαπημένος στόχος των fake news.

Μπαλοθιές και άσφαιρα

Δεν ξέρω πόσα πολλά μπορεί να σημαίνει, αλλά σίγουρα έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το μεσημέρι της Παρασκευής ο Στ. Θεοδωράκης τα έλεγε κατ’ ιδίαν με τον Σπ. Δανέλλη. Το «κατ’ ιδίαν» είναι, βέβαια, σχετικό, καθώς κατάσκοπός μου τους συνέλαβε σε κεντρικό καφέ του Κολωνακίου. Το αναφέρω, όμως, επειδή μόλις την Πέμπτη συνεδρίασαν τα όργανα του Ποταμιού. Γι’ αυτό και εικάζω ότι βασικό θέμα συζήτησης ήταν η «μονοκρατορία» της Φώφης, μετά τις μπαλοθιές που έπεσαν στον άξονα Χαρ. Τρικούπη – Σεβαστουπόλεως. Αν και υποψιάζομαι ότι σίγουρα συζήτησαν τα της χθεσινής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής της Ν.Δ. Εκεί θα δείξει αν τελικά οι μπαλοθιές ήταν άσφαιρες.