Το Κονκλάβιο (22/07/18)

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναλώσιμοι

Ενώ εμείς λύνουμε με τους Ρώσους θέματα που η υπόλοιπη Δύση έχει λύσει εδώ και δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ως είθισται, έχουν περάσει στην επόμενη πίστα. Αυτή των Spitzenkandindat, των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Το παιχνίδι είναι μεγάλο και ενδέχεται να μην τελειώσει με τις ευρωεκλογές του 2019. Για να είμαι πιο ακριβής, μπορεί τότε να αρχίσει, καθώς ακούω ότι είναι μεγάλες οι πιθανότητες οι υποψήφιοι να είναι αναλώσιμοι. Κι αυτό, διότι δεν αποκλείεται οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν να είναι τέτοιες, που ακόμη και ο πρώτος υποψήφιος (λέγε με ΕΛΚ) να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία απ’ το Ευρωκοινοβούλιο. Και τότε, θα εμφανιστούν οι συνήθεις ύποπτοι (Μέρκελ και Μακρόν) να δώσουν τη λύση…

Από μηχανής θεοί

Τι θα συμβεί λοιπόν σε αυτή την περίπτωση; Προφανώς δεν μπορούν να γίνουν επαναληπτικές ευρωεκλογές. Η Κομισιόν, όμως, θα πρέπει να δουλέψει. Ας πούμε, με ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (δηλαδή οι από μηχανής θεοί Μέρκελ και Μακρόν). Για τον δε Μακρόν, θα είναι μια ευκαιρία να επιδείξει τον ρόλο του στα ευρωπαϊκά πράγματα. Υποψιάζομαι δε ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν «πολυπερπατάει» η ιδέα μιας δικής του πολιτικής ομάδας που θα κατέβει στις ευρωεκλογές, καθώς έχει μοιράσει την επιρροή του στην ALDE και στους Σοσιαλιστές, ώστε να έχει παντού «πατήματα».

Αποσύρονται υποψήφιοι

Εχω την εντύπωση ότι εξαιτίας αυτού του σεναρίου, ενώ αρχικά εμφανίστηκαν πολλοί μνηστήρες για τη θέση του Γιούνκερ από το ΕΛΚ, εσχάτως υπάρχει μια… δυστοκία. Πληροφορούμαι ότι διάφοροι το ξανασκέφτονται, την ώρα που στις τάξεις των Σοσιαλιστών αυξάνονται οι wannabe υποψήφιοι (θα είναι δεύτεροι, οπότε δεν έχουν άγχος). Μου λένε ότι ο Γίρκι Κατάινεν, που «έπαιζε» ως υποψήφιος του ΕΛΚ, αποσύρθηκε πριν αρχίσει καν προεκλογικό αγώνα. Αυτός που επίσης έπαιζε εξαρχής πράγματι με αξιώσεις –δεν είναι μόνο υψηλόβαθμος παράγοντας του ΕΛΚ, είναι και Γερμανός– είναι ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος υπάρχει πιθανότητα να είναι υποψήφιος. Αυτός, σε κάθε περίπτωση, έχει πού να πάει. Δηλαδή, δεν θα βγει χαμένος. Είναι, άλλωστε, Βαυαρός.

Επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος

Για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, διατηρώ τις αμφιβολίες μου. Το ταξίδι του πρωθυπουργού που έχει επιβεβαιωθεί και θα είναι, όπως φαίνεται, το πρώτο της νέας πολιτικής σεζόν, είναι αυτό στις Βρυξέλλες, στις 11 Σεπτεμβρίου. Ο Τσίπρας θα απευθυνθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, στην ευρωπαϊκή «ώρα του πρωθυπουργού». Θυμίζω απλώς ότι η τελευταία παρουσία του εκεί, τον Ιούλιο του 2015, δεν είχε πάει ιδιαίτερα λαμπρά. Δεν αποκλείω αυτή τη φορά να την εκλάβει ως μεγάλη ανάσα (όχι αξιοπρέπειας), καθώς θα έχει προηγηθεί το Σαββατοκύριακο της ανόδου του στη ΔΕΘ…

Blitzkrieg με ρακές

Οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα –συνήθως χωρίς διανυκτέρευση– έχουν κάτι από blitzkrieg. Πριν προλάβουν να βολευτούν κάπου οι συνεργάτες του, τρέχουν για τον επόμενο σταθμό. Στην περίπτωση της τελευταίας περιοδείας στην ανατολική Κρήτη, η δυσκολία ήταν αυξημένη, καθώς υπήρχε και ο επιβαρυντικός παράγων της ρακής (και μάλιστα με καύσωνα). Το μαρτύριο άρχισε μάλιστα από νωρίς, αφού Μητσοτάκης και συνεργάτες βρίσκονταν ήδη στις 7.00 το πρωί της Πέμπτης στη Σητεία και έπιναν ρακές με τους ψαράδες. Εντέλει γύρισαν όλοι ζωντανοί. Σχεδόν. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε όταν η πτήση με την οποία θα επέστρεφαν –και ο Μητσοτάκης– στην Αθήνα είχε καθυστέρηση και προσγειώθηκαν μετά τη μία τα ξημερώματα της Παρασκευής. Και δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα εκλογές…

Eτοιμος ο χάρτης

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί (και ίσως ανακοινωθεί) ο χάρτης των γαλάζιων υποψηφίων της Β΄ Αθηνών. Μαθαίνω ότι εντέλει οι δύο αντιπρόεδροι Κ. Χατζηδάκης (φωτ.) και Αδ. Γεωργιάδης, θα συνυπάρξουν στον βόρειο τομέα, ενώ ο Ν. Δένδιας μετακομίζει στον νότιο, καθώς τους είχε ζητηθεί να μην κατέβουν και οι τρεις στον ίδιο τομέα. Ο μόνος μέχρι στιγμής υποψήφιος στον δυτικό τομέα, τον οποίο οι περισσότεροι «σνομπάρουν», είναι ο Μάκης Γιακουμάτος. Εκεί βέβαια, ενδέχεται να κατέβει ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς και όλα τα νέα πρόσωπα που θα εντάξει στις λίστες της Ν.Δ. Οσο για τον Βαγ. Μεϊμαράκη, δεν θα ανακοινωθεί μαζί με τους υπόλοιπους. Το αν / πού / πώς θα είναι υποψήφιος, είναι συμφωνία με τον Κυριάκο που μόνοι οι δυο τους γνωρίζουν.

Σεμνά και ταπεινά

Το δόγμα «σεμνά και ταπεινά» θα ακολουθήσει και φέτος η Προεδρία της Δημοκρατίας για την καθιερωμένη δεξίωση με αφορμή την επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας. Oπως και πέρυσι, οι προσκλήσεις που έχουν σταλεί για το βράδυ της Τρίτης στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου είναι αυστηρά ατομικές, δηλαδή άνευ συζύγων (για να μη μετατραπεί η δεξίωση σε κοσμικό γεγονός λόγω αστυνομίας της μόδας). Επίσης, δεν θα σερβιριστούν τίποτα γουρουνόπουλα, αλλά αναψυκτικά και ποτά. Δεν αποκλείω, βέβαια, κάποια μουσική έκπληξη, εφόσον δεν βρέξει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή