Το Κονκλάβιο (25/09/18)

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάζουαλ» Παναγή Κυριακού

Τα καλέσματα στον κήπο της οικίας του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, στην Παναγή Κυριακού, είθισται να είναι πιο «σφιχτά». Τόσο από πλευράς διάθεσης και dress code, όσο και από πλευράς μπουφέ. Οχι επί των ημερών του Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος έχει ανοίξει το σπίτι του ουκ ολίγες φορές και για πιο «κάζουαλ» καλέσματα. Οπως, ας πούμε, για μια βραδιά θερινού σινεμά –αφού ο αθηναϊκός καιρός το επιτρέπει ακόμα– συνοδεία πίτσας, hot dog, ποπ κορν και μπίρας και πιο χαλαρού ενδυματολογικού κώδικα στον κήπο.

«Ορόσημο» η ΔΕΘ

Μια τέτοια βεγγέρα οργάνωσε προ ημερών ο Πάιατ στο πλαίσιο των καλεσμάτων που ο ίδιος ονομάζει «Tαινίες στο γρασίδι». Δεν θεωρώ, πάντως, τυχαίο ότι επέλεξε την ταινία της Marvel «Black Panther» (κάτι σαν έγχρωμος superman), ούτε το γεγονός ότι ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες. Ο Πάιατ δήλωσε τον ενθουσιασμό του για τη φετινή ΔΕΘ, την οποία χαρακτήρισε «ορόσημο» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Πιο ανακουφισμένος, πάντως, φάνηκε για το γεγονός ότι η κολοσσιαία επιχείρηση οργάνωσης από την πλευρά των Αμερικανών ολοκληρώθηκε έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο προετοιμασίας. Προφανώς, όχι χωρίς κούραση.

Σημειώνω ότι στο τέλος της βραδιάς ο οικοδεσπότης έκανε δώρο στους προσκεκλημένους μια συλλεκτική κούπα για τον καφέ τους για να θυμούνται ότι οι ΗΠΑ ήταν φέτος η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ. Αν και αυτά δεν ξεχνιούνται, ειδικά επί «πρώτης φοράς Αριστερά»…

Τα τρολ και τα πλάνα

Πολύς λόγος έγινε για τα πλάνα και τις φωτογραφίες της Φώφης Γεννηματά στη Μόρια. Κυρίως από «τρολ» γνωστής προέλευσης που έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η Φώφη έβγαλε φωτογραφίες με παιδιά εκτός και όχι εντός στρατοπέδου. Θεμιτή η κριτική, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν δικαιούνται να ομιλούν όσοι δεν τολμούν καν να περάσουν απέξω… Εγώ, πάλι, θέλω να σταθώ σε όσους αποκάλυψε το σχετικό πλάνο: τον Σταμάτη Μαλέλη και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Πιέσεις επί πιέσεων

Μένω στο ΚΙΝΑΛ, καθώς σύντομα θα βρεθεί ενώπιον μίας ακόμη δοκιμασίας. Και αυτή αφορά την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Το αναφέρω επειδή όλοι ετοιμάζονται να λάβουν τα μέτρα τους μετά το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής στη γειτονική χώρα. Κι αυτό διότι μαθαίνω ότι μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να (ξανα)κάνει τον γύρο του κόσμου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασκεί πίεση στο ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει υπέρ. Το ίδιο πρόβλημα, βέβαια, αντιμετωπίζει και το Ποτάμι. Γιατί μπορεί να θεωρείται δεδομένο το «ναι» του Σταύρου Θεοδωράκη και του Σπύρου Δανέλλη, για παράδειγμα, αλλά ουδείς γνωρίζει τι τελικά θα κάνουν ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς. Μεγάλο ερώτημα υπάρχει και για τη στάση του Σπύρου Λυκούδη. Ακόμη και για το αν θα παραστεί στο συνέδριο. Κατά τα λοιπά, όλοι οι προαναφερθέντες περιμένουν να δουν τι θα κάνει η Ν.Δ., καθώς θεωρούν ότι θα ασκηθούν μεγάλες διεθνείς πιέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νέος τομεάρχης

Για όποιον δεν το έχει καταλάβει, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πλήρη εκλογική εγρήγορση. Θα το καταλάβουν και οι τομεάρχες στην πρώτη σύναξη της σεζόν, που μαθαίνω ότι προγραμματίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την προσεχή Πέμπτη.

Σημειώνω ότι πλέον η Ν.Δ. θα έχει έναν τομεάρχη παραπάνω. Αναφέρομαι στον Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος, από αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα Προστασίας του Πολίτη, αναβαθμίζεται πλέον σε τομεάρχη, αφού μετά τον ανασχηματισμό το χαρτοφυλάκιό του πέρασε σε αυτόνομο υπουργείο.

Φόρτισμα οργής

Μεγάλη και φορτισμένη η συζήτηση των τελευταίων ημερών για το λιντσάρισμα του τοξικομανούς επίδοξου ληστή στην Ομόνοια από παρισταμένους στο σημείο. Σχετική συζήτηση πληροφορούμαι ότι έκανε και σε συντροφιά του ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για συσσωρευμένη οργή για την παραβατικότητα στις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και για γενικευμένη οργή για τις δυσκολίες επιβίωσης, στην οποία συντελούν οι φόροι και ο ΕΝΦΙΑ. Οπως σχολίασε, ο πολίτης δεν έχει βγάλει την οργή του. Βρήκε τον άτυχο νέο στην Ομόνοια και την έβγαλε εκεί με… κλωτσιές. Ο Σημίτης μίλησε για «φόρτισμα οργής». Αλίμονό μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή