ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (30/09/18)

Αποχή μουσουλμάνων

Θα μπορούσε να διαβαστεί και ως άσκηση πολιτικής ανυπακοής. Είναι, όμως, αποχή μαθητών. Για την ακρίβεια, μουσουλμάνων μαθητών που απέχουν από τα μαθήματα σε 31 μειονοτικά σχολεία στην Ξάνθη και σε ακόμη 6 στη Ροδόπη. Το αίτημά τους είναι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα τα βιβλία που είχαν συνταχθεί υπό την επιστημονική ευθύνη των κ.κ. Φραγκουδάκη – Δραγώνα και στη θέση τους να έχουν τα ίδια βιβλία με αυτά που χρησιμοποιούνται στα δημόσια σχολεία.

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον κυβέρνησης

Το αίτημα έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς κύκλους. Μεγαλύτερη, όμως, έκπληξη μαθαίνω ότι έχει προκαλέσει το γεγονός ότι βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις εναντίον των αιτημάτων. Δηλαδή, μιλά σε γονείς, σχολικές εφορείες και συλλόγους, ενώ έχει κινητοποιήσει ολόκληρο το γραφείο του να προκαλέσει ξεσηκωμό εναντίον το υπουργείου Παιδείας (λες και κυβερνά η Ν.Δ.). Παραλλήλως, μου λένε ότι και ο ψευδομουφτής Αχμέτ Μέτε κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει αυτό τον «ευλογημένο» σκοπό.

Ποιος κάνει κουμάντο

Το τάιμινγκ και οι σκοπιμότητες έχουν προκαλέσει ακόμα περισσότερες απορίες στους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στη μειονότητα. Κι αυτό διότι δεν αποτελεί μυστικό ότι το τουρκικό προξενείο δεν θέλει τα μουσουλμανόπαιδα να φοιτούν στα δημόσια σχολεία. Πολλώ δε μάλλον τα παιδιά που φοιτούν στα μειονοτικά σχολεία, να έχουν τα ίδια βιβλία με αυτά του δημόσιου σχολείου. Για να το θέσω απλά, αν είναι έτσι, μπορούν να φοιτούν κατευθείαν σε δημόσιο σχολείο. Πηγή μου στη Θράκη επιμένει ότι όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι ισχύος. Ας πούμε, κάποιοι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους για το αν μπορούν να αναγκάσουν το υπουργείο Παιδείας να αποδεχθεί ότι το ποια βιβλία διδάσκονται στα σχολεία θα το αποφασίζει το τουρκικό προξενείο και όχι η ελληνική πολιτεία. Ή, απλώς, θέλουν να δείξουν ποιoς «κάνει κουμάντο» στα μειονοτικά σχολεία. Η συνέχεια επί των θρανίων.

Τρομακτικές «συμπτώσεις»

Οι συμπτώσεις με τρομάζουν. Θυμήθηκα, ας πούμε, με αφορμή την εισαγγελική παραγγελία για τη Μάνδρα που καλεί ως ύποπτη για τις πλημμύρες και τη Ρένα Δούρου, ότι το πόρισμα της Μαρίας Παπασπύρου για τη Μάνδρα εντόπιζε τον περασμένο Ιούνιο ευθύνες για τις πλημμύρες σε όλους, πλην της Περιφέρειας Αττικής. Το αναφέρω επειδή αρμόδια πηγή μου παρατήρησε την τρομακτική σύμπτωση με όσα παρ’ ολίγον να γίνουν προ ημερών και με την εισαγγελική έρευνα για το Μάτι. Ακόμα πιο μυημένη πηγή μου επιμένει ότι η Παπασπύρου ήθελε και συμπληρωματικό πόρισμα για τη Μάνδρα –κοινώς εφαρμογή μοντέλου Ματιού– αλλά δεν… βγήκε.

Plan B

Μια ωραία ατμόσφαιρα το βράδυ της Τετάρτης στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους ομογενείς στην καθιερωμένη δεξίωση του ελληνικού προξενείου προς τιμήν του πρωθυπουργού. Αν δεν απατώμαι, είναι η πρώτη φορά που αντί του προξενείου, η δεξίωση λαμβάνει χώρα σε ξενοδοχείο (εκεί διέμενε η πρωθυπουργική αποστολή). Μάλιστα, οι προσκεκλημένοι ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή ότι ο χώρος άλλαξε. Προφανώς, η αλλαγή δεν είναι ανεξάρτητη από τον φόβο εμφάνισης «επαναστατικών» ομογενειακών στοιχείων που θα φώναζαν εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Ακούω, πάντως, ότι υπήρξε ένα πρόσωπο, του οποίου η συνδρομή έπαιξε κομβικό ρόλο στην εφαρμογή του Plan B (όχι με το αζημίωτο). Και μόνο αυτό έχω να πω: άλλη κυρία εισήγαγε τον Αλέξη στη Νέα Υόρκη και στην Αμερική και άλλη τον έχει τώρα…

Παράλληλα σύμπαντα

Γενέθλια για τη Ν.Δ. την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς ετοιμάζει μεγάλη φιέστα για τα 44α της στο Μουσείο Μπενάκη. Δυστυχώς για τη Ν.Δ., υπήρχε παράλληλη… έμπνευση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Βουλής την ίδια μέρα και ώρα διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση για τον Πατριάρχη στο Μέγαρο Μουσικής, όπου προφανώς θα παραστούν αρχηγοί κομμάτων και βουλευτές. Πληροφορούμαι δε ότι από την Πειραιώς επικοινώνησαν με την Προεδρία για να διαμαρτυρηθούν για το πρόγραμμα. Εντέλει επελέγη η σολομώντεια λύση: η εκδήλωση της Ν.Δ. θα αρχίσει νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ώστε ο Μητσοτάκης και οι βουλευτές να μπορούν στη συνέχεια να τιμήσουν τον Βαρθολομαίο.