Το Κονκλάβιο (05/10/18)

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν όλοι εκεί

Στα 44 πολλά μπορεί να συμβούν. Στα 44ά γενέθλια της Ν.Δ., που γιορτάστηκαν χθες στο Μουσείο Μπενάκη, συνέβη το εξής ασυνήθιστο: Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο πρώτος από τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Ν.Δ. που έκανε είσοδο στην αίθουσα. Το αναφέρω, επειδή είθισται να κάνει είσοδο λίγο πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά τον Καραμανλή ακολούθησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και κατόπιν ήρθε ο Αντώνης Σαμαράς. Οι δύο τελευταίοι είχαν μάλιστα σύντομη συνομιλία, ενώ πηγαδάκι μου λένε ότι έκαναν παραλλήλως ο Καραμανλής με τον Σταύρο Δήμα και λίγο αργότερα με τον Κωστή Χατζηδάκη, την Ντόρα Μπακογιάννη. Και φυσικά, ο Αδωνις Γεωργιάδης με τον Σαμαρά.

Προσεκτικός παρατηρητής μου διαπίστωσε ότι τα νέα και άβγαλτα στελέχη του Μητρώου Στελεχών, που έκαναν χθες επίσημη πρεμιέρα, είχαν διασπαρεί στον χώρο ανάμεσα στους βουλευτές. Κάτι σαν τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων. Κατά τα λοιπά, δεν μπορώ να μη σημειώσω ότι και η Ν.Δ. προσεβλήθη από τον ιό της «ώρας ΠΑΣΟΚ», καθώς η εκδήλωση άρχισε με καθυστέρηση μισής ώρας.

Παρουσίες και απουσίες

Ηταν εκεί όλες οι γενιές της Ν.Δ. Στέκομαι στα παλαιά στελέχη, του «Συνδέσμου ’74», στενούς συνεργάτες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπως ο Πέτρος Μολυβιάτης. Εκεί ήταν και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Επιθυμία είχε εκφράσει να παραστεί και ο Γιώργος Σουφλιάς – η κατάσταση της υγείας του δεν το επέτρεψε. Απών και ο Στέφανος Μάνος που δήλωσε ότι όσο ισχύει το «οριστικό» στη διαγραφή του, δεν επιθυμεί συμμετοχή σε πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ν.Δ.

Το χειροκρότημα

Σημειώνω ότι στην αρχή της εκδήλωσης έπαιξε σε γιγαντοοθόνες βίντεο με ιστορικές ατάκες των πρώην προέδρων της Ν.Δ., αρχής γενομένης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στη συνέχεια με τους Γ. Ράλλη, Ε. Αβέρωφ, Κ. Μητσοτάκη, Μ. Εβερτ, Κώστα Καραμανλή, Β. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη. Το βίντεο σε αρκετούς θύμιζε κάτι. Και όχι άδικα. Είναι το περίφημο «βίντεο Τασούλα» που είχε κοπεί και ραφτεί με τη συνδρομή του γνωστού στα ιστορικά της Ν.Δ. και όχι μόνο Κώστα Τασούλα και είχε «παίξει» στο τελευταίο συνέδριο της Ν.Δ. Εξ ου και δεν θεωρώ τυχαία την ατάκα του Αβέρωφ που επελέγη και η οποία κάνει αναφορά στο τι συνιστά προοδευτική και φιλεργατική πολιτική: «Είναι αυτή που δημιουργεί δουλειές και όχι αυτή που είναι φιλεργατική στα λόγια και διώχνει τις επενδύσεις». Σας θυμίζει κάτι; Πάντως, σημειώνω ότι το μεγαλύτερο χειροκρότημα οι παριστάμενοι το επεφύλαξαν στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτό παρότι δεν ήταν λίγοι όσοι πρόσεξαν ότι ο Κυριάκος στην ομιλία του έκανε πολλές αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Κωδικός Prosecco

Πώς θα ήταν η Ν.Δ., η μεγάλη κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη, αν ας πούμε δεν κερνούσε τα μέλη και τους φίλους της ένα Prosecco με αφορμή τα 44ά της γενέθλια; Οπως και έκανε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σεμνής τελετής. Στα τραπέζια που είχαν στηθεί στο προαύλιο του Μουσείου Μπενάκη σέρβιραν Prosecco, ξηρούς καρπούς και ελιές. Από κει πέρασε και ο Μητσοτάκης, που έβγαλε αρκετές selfies.

Προς εμπέδωση

Δεν ξέρω αν το έκαναν προς αμεσότερη εμπέδωση του νέου σήματος της Ν.Δ., που μάλλον μπέρδεψε τους παλαιότερους από την πολλή αφαιρετικότητα. Αλλά στην έξοδο της εκδήλωσης μοιράζονταν υφασμάτινες τσάντες και κούπες με το νέο σήμα της Ν.Δ. Για όσους αναρωτιούνταν, το νέο σήμα είναι εσωτερική παραγωγή της Πειραιώς. Δηλαδή, το έφτιαξε γραφίστας που δουλεύει για τη Ν.Δ.

Παπανδρεϊκό bullying

«Μακελειό» έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην Εκτελεστική Γραμματεία του ΚΙΝΑΛ, στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου, όπου ως γνωστόν, οι «παπανδρεϊκοί» έκαναν bullying στη Φώφη Γεννηματά για το δήθεν «αλληθώρισμά» της προς τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό. Πληροφορούμαι ότι bullying έγινε και προς τον Παύλο Χρηστίδη. Αφορμή η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής, μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Οι ασκούντες κριτική στον Χρηστίδη τον έψεξαν ότι στην ανακοίνωσή του ήταν σαν να έπαιρνε το μέρος του Γκρούεφσκι και των Σκοπιανών εθνικιστών. Φαντάζομαι ότι παρόμοια κριτική θα μπορούσε να την είχε κάνει και απευθείας το Μαξίμου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή