Το νόημα της ζωής

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

​Με το που έκατσε λίγο η σκόνη, αμέσως μετά την έκρηξη στο καφέ Comptoir Voltaire, έναν από τους πολλούς στόχους στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, ο πρώτος άνθρωπος που είδε ο Νταβίντ ήταν μια σερβιτόρα. Ηταν μες στα αίματα και ούρλιαζε από τον πόνο. Ως νοσοκόμος, αντέδρασε άμεσα. Την ξάπλωσε στο πάτωμα και της είπε να μείνει ακίνητη. Αμέσως μετά είδε ένα νεαρό, σφηνωμένο ανάμεσα σε τραπέζια και καρέκλες. Χρειάστηκε να βάλει δύναμη για να τον βγάλει από εκεί και να τον ξαπλώσει και αυτόν κάτω. Βάζοντας το αυτί στο μάγουλό του, είδε ότι δεν ανέπνεε. Αμέσως άρχισε καρδιακές μαλάξεις, αλλά όταν σήκωσε το μπλουζάκι του νεαρού είδε ότι το στέρνο του ήταν γεμάτο καλώδια. Στην αρχή φαντάστηκε ότι ήταν από κάποιο walkman, αλλά γρήγορα κατάλαβε. Δεν ήταν έκρηξη υγραερίου. Ηταν βομβιστική επίθεση. Και ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ο νεαρός που κρατούσε στα χέρια του. Ο Νταβίντ συνέχισε τις μαλλάξεις. «Είναι οι κανόνες», είπε μετά.

Τρία χρόνια αργότερα, στις 27/10/2018, ο Ρόμπερτ Μπάουερς άνοιξε πυρ στη συναγωγή «Το Δέντρο της Ζωής» του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, φωνάζοντας «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν». Ο 46χρονος άνδρας πρόλαβε να σκοτώσει 11 ανθρώπους σε μία από τις φονικότερες επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία, πριν τραυματιστεί κι ο ίδιος από αστυνομικά πυρά και συλληφθεί. Καθώς διακομιζόταν στο Allegheny General Hospital συνέχισε να φωνάζει «θέλω να σκοτώσω όλους τους Εβραίους». Στα Επείγοντα, ο νοσοκόμος που τον φρόντισε ήταν ο Αρι Μάλερ, Εβραίος ο ίδιος με πατέρα ραββίνο. «Δεν του είπα για τη θρησκεία μου. Δεν του είπα τίποτα. Ηθελα απλώς να νιώσει συμπόνια. Επέλεξα να δείξω ενσυναίσθηση», έγραψε ο Αρι στον λογαριασμό του στο Facebook. «Αγάπη. Γι’ αυτό το έκανα. Η αγάπη σαν ενέργεια είναι πιο δυνατή από τις λέξεις. Και η αγάπη μπροστά στο κακό μάς δίνει ελπίδα. Δείχνει ανθρωπιά, επιβεβαιώνει γιατί είμαστε όλοι εδώ. Το νόημα της ζωής είναι να δίνεις νόημα στη ζωή».

Προχθές, στην Ελλάδα ένας πατέρας έδωσε την ευχή του στα διαδικτυακά τρολ που καθυβρίζουν τον πρόσφατα χαμένο από καρκίνο γιο του, «να έχουν υγεία, να μη συμβεί το κακό ούτε στον εχθρό του», έγραψε, παίρνοντας θέση στη μεγάλη παρέα των Νταβίντ και των Αρι αυτού του κόσμου.