Το Κονκλάβιο (29/11/18)

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάσταση και αντικατάσταση;

Παράταση ζωής υπό προθεσμία παίρνει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αμερικής ο Δημήτριος. Για την ακρίβεια, μέχρι το Πάσχα. Τουλάχιστον, αυτό ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη μυστική συνάντηση που – όπως σας είχα γράψει– είχαν την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη. Μάλιστα, πληροφορούμαι ότι ο Βαρθολομαίος ανακοίνωσε την Τρίτη στα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου ότι ο ίδιος είχε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση στη Γενεύη, προκειμένου να διαμηνύσει στον Δημήτριο να προετοιμάσει την έξοδό του και να φύγει με αξιοπρέπεια. Εκεί ο Βαρθολομαίος ζήτησε τρίτη φορά από τον Δημήτριο να παραιτηθεί. Πάντως, ο Αμερικής δεν έπιασε πάλι το τροπάρι «έχω πολλά να προσφέρω ακόμα». Ζήτησε να μείνει μέχρι το Πάσχα.

Δεν ξέρω τι μεσολάβησε, αλλά οι πηγές μου επιμένουν ότι η απόφαση για την αποπομπή του Δημητρίου ήταν δεδομένη για τον Πατριάρχη, τουλάχιστον, μέχρι τη συνάντηση της Γενεύης. Θυμίζω, εξάλλου, ότι είχε ενημερώσει τον Οκτώβριο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ότι θα «τελείωνε» το θέμα τον Νοέμβριο.

Οι πύλες της Κολάσεως

Πηγή μου στην Αμερική δεν αποκλείει να υπάρξουν εξελίξεις νωρίτερα, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Διαφορετικά, η όλη υπόθεση θα παραπεμφθεί για μετά το Πάσχα, καθώς, προφανώς, δεν θα ήταν καλή ιδέα εν μέσω Σαρακοστής να είναι κενός ο αρχιεπισκοπικός θρόνος. Δεν ξέρω κατά πόσο και αυτό θα καταστεί εφικτό, καθώς τα «ήξεις αφήξεις» γύρω από το θέμα έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στην ομογένεια και απειλούν να ανοίξουν τις πύλες της Κολάσεως (λέγε με αυτοκεφαλία). Η επίμαχη συζήτηση φουντώνει και λόγω του βεβαρημένου κλίματος από την κακοδιαχείριση των οικονομικών, που έχει οδηγήσει και στην υποθήκευση των γραφείων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ισχυροί κύκλοι της ομογένειας αναρωτιούνται γιατί καθυστερεί ο Πατριάρχης και αν φοβάται τον Δημήτριο.

Hardcore εναλλακτικά

Ολο και πιο «εναλλακτικά» πράγματα, σε σχέση με ό,τι θεωρείται mainstream, αρχίζει και κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και θα κάνει ακόμα περισσότερα στον δρόμο προς τις κάλπες και κυρίως στο συνέδριο της Ν.Δ. στις 14 Δεκεμβρίου. Δεν αναφέρομαι στην εκδήλωση για τις προτάσεις της Ν.Δ. για την ηλεκτροκίνηση, που σε κάποιους έμοιασε πολύ προχωρημένη. Αλλά στο γεγονός ότι σήμερα προγραμματίζει να συναντήσει οροθετικούς (χωρίς κάμερες, φυσικά). Σημειώνω απλώς ότι τον εν λόγω χώρο δεν τον έχει επισκεφθεί ούτε ο Αλέξης Τσίπρας.

Insta-παρουσίες

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τίμησε, μεταξύ άλλων, με την παρουσία του, την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του «δικού» μας Δημήτρη Χαντζόπουλου «Η πάπισσα Ιωάννα» το βράδυ της Τρίτης. Σημειώνω ότι το «παρών» έδωσε και ο Παρασκευάς Αυγερινός, όπως διαπίστωσα από τη στιγμή που απαθανάτισε και δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram o Σταύρος, συντροφιά με τον Αυγερινό και την κόρη του.

Τομές και «κατεστημένο» 

Η συναίνεση, προφανώς, έχει αργήσει μερικά χρόνια. Βέβαια, ποτέ δεν είναι αργά, ειδικά όταν προσπαθείς να αποδείξεις ότι έχεις αγαθές προθέσεις στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το αναφέρω επειδή ακούω ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αρνητικός στην πρόταση της Ν.Δ. να κατοχυρωθεί στο άρθρο 2 του Συντάγματος ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Οπως το έθεσε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, θα ήταν επιβεβαίωση του ότι η Ελλάδα μετέχει στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά θα είχε σημασία κυρίως «η περιγραφή μιας ιστορικής πλέον πραγματικότητας για τη χώρα, καθώς δεν αποτελεί πλέον ζητούμενο». Το Ποτάμι δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση, αν και μου λένε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος τη χαρακτήρισε «περιττή». Ο Γιώργος Κατρούγκαλος φάνηκε να το θεωρεί ενδιαφέρον. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν εξέφρασε αντίδραση. Κατά τα λοιπά, είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ θέλει «τομές ριζοσπαστικές κατά του κατεστημένου».

Δείπνο με το «Ιερατείο» 

Ιδιαίτερα οικείες στους μυημένους στα διπλωματικά πρόσωπα και πράγματα της χώρας φυσιογνωμίες πέρασαν το κατώφλι γνωστής «γιάφκας» των βορείων προαστίων το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Κάποιοι θα μπορούσαν να μιλήσουν και για «Ιερατείο» της ελληνικής διπλωματίας, καθώς στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Γιώργος Γεννηματάς, ο Βασίλης Κασκαρέλης, ο Χρήστος Ζαχαράκης, ο Αριστείδης Αγαθοκλής, ο Γιώργος Σαββαΐδης, ο Αν. Μητσιάλης και όχι μόνο, καθώς πληροφορούμαι ότι 20 συνολικά βαριά ονόματα της ελληνικής διπλωματίας (αφυπηρετήσαντες πρέσβεις) ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Γιώργου Κουμουτσάκου σε δείπνο. Κυρίως πιάτο στο μενού, η συμπεριφορά της Τουρκίας και ο σχετικός προβληματισμός. Εντονο ενδιαφέρον εκφράστηκε και για το πώς θα εξελιχθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τι μορφή θα πάρει ο ελληνοαμερικανικός στρατηγικός διάλογος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή