Το Κονκλάβιο (04/12/18)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο ΠΑΣΟΚ βγαίνει…

Θα μπορούσε κανένας να πει ότι η εμφάνιση ήταν win-win. Για τον Νίκο Κοτζιά, ήταν μια σπάνια ευκαιρία δημοσιότητας, από αυτές που φθίνουν σταδιακά. Για τον Παύλο Γερουλάνο, ήταν μια αφορμή να βγει από τον στενό πυρήνα του ΚΙΝΑΛ –με ευρύτερες στηρίξεις– άρα ευπρόσδεκτη. Εξ ου και δεν θεωρώ τυχαίο ότι άρχισε την ομιλία του σε εκδήλωση του «Πράττω» για να «ζεστάνει» το κοινό με αναφορά στα περίφημα ποιητικά sms που στέλνει ο Κοτζιάς κάθε 1η του μηνός σε φίλους για να πει κάτι του τύπου «αλλάζει ο μήνας όταν έρχεται το ποίημα του Κοτζιά».

Εχω την αίσθηση ότι στοχεύοντας στο πασοκικό ακροατήριο (Πράττω γαρ) και προκειμένου να σπάσει τον πάγο εξομολογήθηκε τι του έχει πει ένας φίλος του, που τον είχε συναντήσει έξαλλος έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση: «…την ατυχία μου, ό,τι και να ψηφίσω, όλο ΠΑΣΟΚ βγαίνει…». Κάπου εκεί γέλασαν. Περασμένα μεγαλεία…

Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;

Και υποθέτω ότι από το πολύ «ζέσταμα» δεν κατάλαβαν ότι ο Γερουλάνος, μιλώντας για τις διαφωνίες που είχε με τον Κοτζιά –«τις διαφωνίες με τον Κοτζιά δεν τις ξεχνάς ποτέ», σημείωσε χαρακτηριστικά–, έκανε ένα σχόλιο εκτός κειμένου, στο οποίο μάλλον κρυβόταν όλη η ουσία: «Ελπίζω να ’ναι κάποιος εδώ από τον ΣΥΡΙΖΑ που να κρατάει σημειώσεις»… Εχω την αίσθηση ότι αυτή ήταν η εκδοχή αστικής ευγένειας για το «δεν ήξερες, δεν ρώταγες…».

Του ευρύτερου «χώρου»

Το έχει «κουράσει» τόσο πολύ αυτός ο «χώρος» που οι λέξεις έχουν πια χάσει το νόημά τους. Αναφέρομαι βέβαια στην «Κεντροαριστερά», γιατί δεν ξέρω πώς να το πω για όσους έδωσαν το «παρών» στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη της Αννας Διαμαντοπούλου για την άνθηση του λαϊκισμού με ομιλητές τους Σ. Καλύβα, Ν. Μαραντζίδη, Δ. Μαύρο και Ν. Σεβαστάκη. Ηταν εκεί πρόσωπα του… ευρύτερου «χώρου» (λέγε με μεταρρυθμιστικό Κέντρο). Οπως ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, αλλά και ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Γιώργος Φλωρίδης, η Μιράντα Ξαφά, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου και ο Αρίστος Δοξιάδης.

Ο Πατούλης τους φέρνει πιο κοντά

Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ χθες… Ο Σταύρος Θεοδωράκης τη μνημόνευσε κατά κάποιον τρόπο μερικά 24ωρα νωρίτερα, καθώς μου λένε ότι το Σάββατο βρέθηκε στο θέατρο Κουν για να παρακολουθήσει την παράσταση στην οποία παίζει ο Γιάννης Λούλης.

Θυμίζω ότι ο ηθοποιός είχε αναλάβει την καμπάνια του Ποταμιού για τα ΑμεΑ, προσπαθώντας να διασχίσει την Αθήνα με αναπηρικό αμαξίδιο. Χθες, πάντως, ο Σταύρος ήταν ομιλητής στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Εκεί πληροφορούμαι ότι είχε θερμή επαφή τόσο με τη Φώφη Γεννηματά όσο και με τον Αδ. Γεωργιάδη, που εκπροσώπησε τη Ν.Δ. Ο Πατούλης τους φέρνει πιο κοντά.

Καποδίστριας μέσω Σλοβενίας

Εχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι επίσημοι προσκεκλημένοι του Προκόπη Παυλόπουλου στην Αθήνα έχουν κάποια άγνωστη ή λιγότερο γνωστή ιστορία που τους συνδέει με την Ελλάδα. Ο κανόνας αυτός ισχύει και για τον Σλοβένο πρόεδρο Μπορούτ Παχόρ, που φθάνει σήμερα στην Αθήνα και αύριο μεταβαίνει στο Ναύπλιο. Θυμίζω ότι η καταγωγή της οικογένειας του Ιωάννη Καποδίστρια εκ της μητρός του είναι από τη σλοβενική πόλη koper (ιταλικά Capo d’ Istria). Μάλιστα, εκεί υπάρχει και προτομή του Καποδίστρια. Εξ ου και ο Σλοβένος αύριο θα εντοιχίσει αναμνηστική πλάκα για τον Καποδίστρια απέναντι από τον Αγιο Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.

«Επένδυση» στην Ελλάδα

Εκδήλωση της «επένδυσης» που κάνουν οι ΗΠΑ στη συμμαχία με την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο Τζέφρεϊ Πάιατ τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», όπου ακόμη είπε ότι πρέπει να γίνει δουλειά σε σχέση με μεταρρυθμίσεις που εξομαλύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις και φέρνουν «προβλεψιμότητα» στους κανονισμούς που επιτρέπουν στις ξένες επιχειρήσεις να επενδύουν στην Ελλάδα. Ο Πάιατ απάντησε στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για το αν είναι «πολύ φιλικός» με τον Αλέξη Τσίπρα, ως γνήσιος διπλωμάτης: «Στη διπλωματία μιλάμε γενικά για τα κοινά συμφέροντα και τους κοινούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής και πρέπει να θυμόμαστε ότι ως μεμονωμένοι διπλωμάτες, όλοι μπορούμε να αντικατασταθούμε. Η δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ τις ΗΠΑ στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας και η υπηρεσία μου σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να προσφέρω από αυτή τη συνέχεια των συμφερόντων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή