Κώστας Μπακογιάννης στην «Κ»: Ο δήμος δεν είναι κλαμπ ιδεών

Κώστας Μπακογιάννης στην «Κ»: Ο δήμος δεν είναι κλαμπ ιδεών

6' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέλει μια πόλη «για να τη ζεις» και πιστεύει ότι ο δήμαρχος πρέπει να είναι «δήμαρχος όλων, όχι μόνο των δικών του». Διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμος με ένα «κοστολογημένο μέχρι κεραίας» σχέδιο να… σπάσει αυγά: Μιλάει για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και επιστροφή του δημόσιου χώρου στους δημότες. Ο Κώστας Μπακογιάννης επιμένει ότι για να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτεί συναινέσεις. Υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν κατέθεσε την κομματική του ταυτότητα και πως θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε δημοκρατική δύναμη.

– Eχετε πει ότι προτεραιότητες ενός δήμου είναι οι προτεραιότητες των Αθηναίων. Τι σκοπεύετε να κάνετε άμεσα με τις συμβατικές υποχρεώσεις ενός δημάρχου (φώτα, ασφάλεια, καθαριότητα); Θα χρησιμοποιήσετε τον ιδιωτικό τομέα και πού;

– Αν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες μας κάνουν την τιμή, είμαστε έτοιμοι την 1η Σεπτεμβρίου να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή ενός σχεδίου που μπορεί να δώσει εμφανή αποτελέσματα σε όλους τους κρίσιμους τομείς, μεταξύ αυτών, στον φωτισμό και στην καθαριότητα που είναι απόλυτες προϋποθέσεις για μια ασφαλή πόλη. Και σας το λέω με τόση αυτοπεποίθηση γιατί αφενός το σχέδιό μας είναι μελετημένο και κοστολογημένο μέχρι κεραίας και αφετέρου, δέκα χρόνια τώρα στην Αυτοδιοίκηση, έχουμε μάθει να δίνουμε αποτελέσματα, αποφεύγοντας και τις γραφειοκρατικές κακοτοπιές και τις ιδεολογικές αυτοπαγιδεύσεις. Οφείλουμε να είμαστε έντιμοι απέναντι στους δημότες που δεν αντέχουν άλλο την παρακμή αυτής της πόλης. Και για να είμαστε έντιμοι πρέπει να γίνει και κάτι ακόμη. Να αλλάξουμε νοοτροπία. Να μη φοβόμαστε να σπάσουμε αυγά. Και να το κάνουμε χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες και πολιτικούς φετιχισμούς, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Και σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για ένα συμπληρωματικό εργαλείο το οποίο μπορεί να αναδείξει τη δουλειά των εργαζομένων και να βοηθήσει την προσπάθεια που κάνουν. Oπως είναι προφανές στις πόλεις του εξωτερικού αλλά και σε πάρα πολλούς δήμους στην Ελλάδα.

– Τι θα κάνετε για να διευκολύνετε την προσβασιμότητα των πολιτών στην πόλη; Για την καταχρηστική κατάληψη δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα;

– Ξέρετε, κατά τη διάρκεια όλης αυτής της προεκλογικής εκστρατείας ένα μήνυμα που με «χτυπάει» στην κυριολεξία, είναι πόσο παρατημένη είναι αυτή η πόλη. Παρατημένη και παραιτημένη. Και όταν μια πόλη βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση παρατηρούνται ταυτόχρονα δύο φαινόμενα, ένα θετικό και ένα αρνητικό. Από τη μία βλέπεις παραδείγματα εντυπωσιακής μονομερούς ανάπτυξης και επενδύσεων, τα οποία οφείλονται αποκλειστικά –ας μου επιτραπεί η έκφραση– στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Και από την άλλη, φαινόμενα απόλυτης ασυδοσίας. Λοιπόν, υπάρχει νόμος! Και ο δήμος πρέπει να είναι έτοιμος να εκδώσει νέες κανονιστικές αποφάσεις ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής ή και κάθε γειτονιάς. Οι οριζόντιες λύσεις δεν οδηγούν πουθενά. Αυτή είναι και η συνολική λογική με την οποία κινούμαστε. Ας καταλάβουμε όλοι μας πως ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι κρατικό. Ο δημόσιος χώρος δηλαδή ανήκει στους δημότες αυτής της πόλης και θέλουμε να του φέρονται ανάλογα. Για να γίνει όμως αυτό και να ζητήσουμε από τον Αθηναίο τη βοήθειά του, πρέπει πρώτα απ’ όλα να το έχει καταλάβει ο δήμος. Και να είναι ο δήμος εντάξει στις υποχρεώσεις του πριν ζητήσουμε κάτι παραπάνω από τον δημότη. Και αυτό σημαίνει καθαρά πεζοδρόμια, σημαίνει λειτουργικές ράμπες, σημαίνει συντηρήσεις, διαπλατύνσεις και επεκτάσεις πεζοδρομίων, σημαίνει απομάκρυνση εμποδίων. Αλλά σημαίνει και συνεννόηση με τον εμπορικό κόσμο, ο οποίος, σας βεβαιώ, διψάει για μια τέτοια καθαρή εξήγηση.

– Θα σεβαστείτε τους κατοίκους/δημότες σε θέματα όπως η ελεγχόμενη στάθμευση ή θα είστε πιο χαλαρός αναγνωρίζοντας για παράδειγμα την ανάγκη των πολιτών να κατέβουν στην πόλη με το αυτοκίνητο;

– Η Αθήνα είναι η πόλη που όταν οδηγείς τα βάζεις με τους πεζούς και όταν περπατάς, με τους οδηγούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απόλυτης έλλειψης στοιχειωδών κανόνων κοινωνικής συνύπαρξης. Και αυτό με τη σειρά του οφείλεται σε γενιές και γενιές διοικούντων, οι οποίοι για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους να είναι αρεστοί σε όλους, εντέλει δυσαρεστούν τους πάντες. Αρκετά όμως με τις διαπιστώσεις. Επιτρέψτε μου να αναφέρω κάποιες από τις προτάσεις μας. Προγραμματίζουμε την επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης αυξάνοντας κατά 3.000 τις θέσεις και εντάσσοντας στο δίκτυο τους «στεγασμένους» σταθμούς ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.

Ταυτόχρονα, προτεραιότητα έχει επιτέλους η εκτενής χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης δίκυκλων για να μην καταλήγουν στα πεζοδρόμια. Το στοίχημα βέβαια είναι οι παρεμβάσεις του δήμου να έχουν ρυθμιστικό και όχι εισπρακτικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι το σύστημα χρειάζεται εξορθολογισμό, καθώς και ωριαίες χρεώσεις στάθμευσης, πράγμα που μπορεί να μειώσει και το κόστος πάνω από 30%. Αλλά η συζήτηση δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει μόνο με το αυτοκίνητο. Εμείς, κ. Πελώνη, θέλουμε μια πόλη για να τη ζεις. Και μια πόλη για να τη ζεις, πρέπει πρώτα απ’ όλα να μπορείς να την περπατάς. Στόχος μας είναι να κλείσουμε την κυκλοφορία στο ιστορικό και εμπορικό τρίγωνο, προβλέποντας βεβαίως εσωτερική δημοτική συγκοινωνία και μεριμνώντας για την ομαλή φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων. Και βέβαια να υλοποιήσουμε δίκτυα ποδηλατοδρόμων για να μπορούμε να απολαμβάνουμε την πόλη.

– Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορούν ότι υιοθετείτε ατζέντα ακροδεξιάς στα θέματα ασφάλειας… Τι θα κάνετε σε αυτό το κρίσιμο μέτωπο;

– Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι: η ασφάλεια δεν είναι ιδεολογικό ζήτημα! Είναι προϋπόθεση δημοκρατικής λειτουργίας μιας κοινωνίας και ελευθερίας των πολιτών της. Το να λέμε λοιπόν ότι το να έχουμε προτεραιότητα την ασφάλεια είναι ακροδεξιά συζήτηση, απλώς ρίχνει νερό στον μύλο των φασιστών. Εχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στην ελληνική και τη δημοτική αστυνομία, καθώς και κοινών περιπολιών, ή τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης. Ομως η λέξη-κλειδί εδώ είναι συντονισμός. Αυτό που λείπει από τη δημόσια διοίκηση εν γένει. Συντονισμός σημαίνει, π.χ., ότι ενημερώνεται ο δήμος πως θα εκκενωθεί ένα κτίριο που τελεί υπό κατάληψη τη μία μέρα και μπαίνει την επομένη, το σφραγίζει και το αξιοποιεί. Αυτό.

– Μιλάτε συνεχώς για συνεργασίες και συναίνεση σε μια περίοδο οξύτατης πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό. Εσείς πού ανήκετε ιδεολογικά; Εχετε πετάξει την κομματική ταυτότητα;

– Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται, απαιτεί, προκειμένου να λειτουργήσει, συνεννοήσεις και συναινέσεις. Είναι τέτοια η φύση της. Ο δήμαρχος είναι δήμαρχος όλων, όχι των δικών του. Το δημοτικό συμβούλιο είναι όργανο λήψεως αποφάσεων, δεν είναι κλαμπ ιδεών. Και όσο μεγαλύτερη πλειοψηφία έχουν αυτές οι αποφάσεις, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να γίνουν και κτήμα του κόσμου, να τις υιοθετήσει και να πορευτεί μαζί τους. Το γεγονός ότι η κεντρική εξουσία αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως «κομματικό νεροκουβαλητή», έχει κάνει τεράστια ζημιά στον ίδιο τον θεσμό. Οσο για την κομματική μου ταυτότητα δεν την έχω καταθέσει ποτέ και δεν προτίθεμαι να αρχίσω τώρα. Το πού ανήκω δε ιδεολογικά, για να σας είμαι ειλικρινής, το βρίσκω σχεδόν παρωχημένο ως ερώτημα. Σε μερικές μέρες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά παιδιά που γεννήθηκαν στη νέα χιλιετία. Αρνούμαι να συνομιλήσω μαζί τους στη γλώσσα του 19ου ή του 20ού αιώνα. Προτιμώ να κρατάω το μυαλό μου ανοικτό για τις αυριανές σκέψεις και ιδέες τους.

– Με ποιους θα συνεργαστείτε μετεκλογικά: Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή»;

– «Κόκκινη γραμμή» είναι η πίστη στη δημοκρατία, στις αρχές της και στις αξίες της. H κρίση έχει αφήσει στην Αθήνα δουλείες από τις οποίες πρέπει να απαλλαγούμε και πληγές που πρέπει να θεραπεύσουμε. Η τοξικότητα τρέφεται από την παρελθοντολογία και οδηγεί στον διχασμό και στα αδιέξοδα. Γι’ αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια, οφείλουμε όλοι να μιλάμε θετικά για το αύριο, να προτάξουμε όσα μας ενώνουν με έναν νέο πολιτικό πολιτισμό. Με συνεργασία με οποιαδήποτε δημοκρατική δύναμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή