Βρίσκει θέση στον επενδυτικό χάρτη η Ελλάδα

Βρίσκει θέση στον επενδυτικό χάρτη η Ελλάδα

7' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, η Ελλάδα, αργά αλλά σταθερά, βρίσκει και πάλι τη θέση της στον χάρτη των διεθνών επενδύσεων, καθώς διαπιστώνονται βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιουργούνται οι συνθήκες για επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές εντός του 2014, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο τουρκικής καταγωγής πρόεδρος της Coca-Cola, Μούχταρ Κεντ, ο οποίος διαμηνύει πως ο παγκόσμιος κολοσσός –με ετήσια έσοδα 50 δισ. δολαρίων– θα στηρίξει την Ελλάδα και την πορεία της προς την ανάκαμψη.

– Πώς βλέπετε την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο βραχυπρόθεσμο μέλλον;

– Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και νομίζω ότι αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι η κρίση έχει ξεπεραστεί, αλλά οι βελτιώσεις που παρατηρούνται στο επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα είναι σίγουρα καλά σημάδια. Επίσης, βλέπουμε να δημιουργούνται οι συνθήκες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές εντός του 2014, που είναι και αυτό ένα ακόμη καλό σημάδι. Για μένα, οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να αποδίδουν. Επιπροσθέτως, θα έλεγα ότι μπορεί κανείς να δει την κρίση σαν μια ευκαιρία ώστε η Ελλάδα να επαναπροσδιορίσει τη μελλοντική πορεία της. Αλλωστε, αυτή την περίοδο η Ελλάδα ανακαλύπτει ξανά τον εαυτό της και ανανεώνεται ώστε να τονώσει την ανάπτυξη και την καινοτομία, εξελίξεις που είναι καθοριστικές για την ανάκαμψη της χώρας και το μακροπρόθεσμο μέλλον της.

– Ποια αίσθηση επικρατεί αυτή την περίοδο για την Ελλάδα στους επιχειρηματικούς κύκλους;

– Αν και δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας, η προσωπική μου αίσθηση είναι πως, μετά μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, η Ελλάδα, αργά αλλά σταθερά, βρίσκει και πάλι τη θέση της στον χάρτη των διεθνών επενδύσεων. Οι προσπάθειες του ελληνικού λαού να επαναφέρει τη χώρα του πίσω στον δρόμο της ανάπτυξης αναγνωρίζονται και εκθειάζονται ευρέως. Βλέπετε, επίσης, περισσότερες επιχειρήσεις να ανανεώνουν τις δεσμεύσεις τους για την Ελλάδα και να ενσωματώνουν με σαφήνεια τη χώρα στους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους. Πιστεύω ότι αυτό είναι άμεση απόρροια των προσπαθειών που συνεχώς καταβάλλονται για να μειωθεί η αβεβαιότητα τόσο για τους εγχώριους επιχειρηματίες όσο και την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα μέσω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων. Δεν εκπλήσσει η διαπίστωση πρόσφατης έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι η Ελλάδα προηγείται όλων των άλλων οικονομιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες για την έναρξη μιας επιχείρησης.

– Βλέπετε πιθανές συνέργειες στις επενδύσεις σε Ελλάδα και Τουρκία;

– Η Coca-Cola έχει μια μακρά και πολύ επιτυχή παρουσία και στις δύο χώρες. Εχουμε υποστηρίξει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τις οικονομίες και τις προσπάθειες των λαών τους. Εμπιστευόμαστε και πιστεύουμε πολύ στις ιδιαίτερες ικανότητες της νέας γενιάς, που διαθέτει ταλέντο και πολλή εξειδίκευση. Από την προσωπική μου εμπειρία μπορώ να σας πω ότι Ελληνες και Τούρκοι μοιράζονται σημαντικά χαρακτηριστικά, που υπό τις σωστές συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε από κοινού επωφελείς συνέργειες. Ισως γι’ αυτό και οι δύο κυβερνήσεις ενισχύουν τους εμπορικούς δεσμούς και ανάγουν σε προτεραιότητα τις επενδύσεις η μία στην άλλη. Η Coca-Cola παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς αυτήν την εξέλιξη και πώς αυτή μπορεί να εντάσσεται στη στρατηγική μας στην περιοχή.

– Πού οφείλεται πρωτίστως η παγκόσμια απήχηση της εταιρείας;

– Είμαστε αποτελεσματικά διαφοροποιημένοι σε περισσότερες από 200 χώρες. Λειτουργούμε σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες και μας ανήκουν κάποιες από τις πιο αγαπημένες μάρκες στον κόσμο. Εχουμε την τιμή τα προϊόντα μας να γίνονται καθημερινά δεκτά στη ζωή 1,9 δισεκατομμυρίων καταναλωτών. Το σύστημά μας, που περιλαμβάνει τους εμφιαλωτές μας, διαθέτει ασύγκριτες δυνατότητες και φθάνει σε 23 εκατομμύρια πελάτες κάθε εβδομάδα. Ολα αυτά επιτυγχάνονται μέσω των ικανών εταίρων μας στην εμφιάλωση, όπως είναι η Coca-Cola Hellenic Bottling Company και περίπου 250 άλλες εταιρείες διεθνώς. Πιστεύουμε σθεναρά στην ισχύ των συνεργασιών ανάμεσα στο «χρυσό τρίγωνο» των επιχειρήσεων, του κράτους και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για τη δημιουργία λύσεων που ενδυναμώνουν τις κοινωνίες όπου έχουμε παρουσία.

Η «Ελληνική Πρωτοβουλία» θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα

– Πώς ξεκίνησε η εμπλοκή σας με την «Ελληνική Πρωτοβουλία» και τι αναμένετε από αυτήν;

– Η ιδέα προέκυψε στη διάρκεια συζητήσεων με τους προέδρους της Coca-Cola Hellenic, Γιώργο Δαυίδ, και της Dow Chemical, Αντριου Λιβέρη, για την ανάγκη μιας παγκόσμιας οργάνωσης που να ενεργοποιήσει την ελληνική διασπορά και τους ανά τον κόσμο φιλέλληνες ώστε να βοηθήσουν ενεργά την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια σημαντική αγορά για την Coca-Cola. Εχω και ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς, αφού ο παππούς μου ήταν Ελληνας. Αυτός είναι ο λόγος που αμέσως ενεργοποιήθηκα μαζί με τον Γιώργο Δαυίδ και άλλους επιχειρηματίες, εξέφρασα την υποστήριξή μου και προσφέρθηκα να βοηθήσω στη δημιουργία της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» ως ένας από τους πέντε συνιδρυτές της. Στοχεύουμε στη μακροπρόθεσμη οικοδόμηση μιας βιώσιμης οργάνωσης, ικανής να κινητοποιεί δυνάμεις για στήριξη της Ελλάδας, όχι μόνον στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και έπειτα από αυτήν, με την προώθηση στοχευμένων προγραμμάτων σε τρεις τομείς: ανακούφιση από την κρίση, επιχειρηματικότητα, οικονομική ανάπτυξη. Θα υπάρξει συνεχής και σταθερή δυναμική και στους τρεις.

– Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί και ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

– Ως μέρος της Εκτελεστικής Επιτροπής είμαι σε θέση να διαμορφώνω τη στρατηγική στόχευση της οργάνωσης. Η «Ελληνική Πρωτοβουλία» έχει τύχει μεγάλης ανταπόκρισης από την ελληνική διασπορά, από υποστηρικτές των προσπαθειών για την ανάκαμψη της Ελλάδας και, φυσικά, από τους ίδιους τους Ελληνες. Ηδη κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας, έχουν δοθεί υποσχέσεις για δωρεές ενός εκατ. δολαρίων για ανθρωπιστικές προσπάθειες, ενώ 500.000 έχουν δοθεί, με τη βοήθεια του Libra Group, σε επιχειρήσεις που αναπτύσσονται. Προς το παρόν, η «Πρωτοβουλία» συμβάλλει στη δημιουργία ενός κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. δολαρίων που θα επενδύσει σε μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που χρειάζονται χρηματοδότηση. Οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για το μέλλον θα προχωρήσουν πέρα από προσπάθειες ανακούφισης από την κρίση και θα επικεντρωθούν στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.

«Θα στηρίξουμε την πορεία προς την ανάκαμψη»

– Ποια είναι τα σχέδια της Coca-Cola σε σχέση με την Ελλάδα;

– Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα και την πορεία της προς την ανάκαμψη. Η εταιρεία Coca-Cola, μαζί με τον άξιο εταίρο μας στον τομέα της εμφιάλωσης, την Coca-Cola 3E, είμαστε μέρος της ελληνικής κοινωνίας για περισσότερο από τριάντα χρόνια, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας, υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και στηριζόμενοι για τη δραστηριότητά μας σε τοπικούς εργαζομένους, πελάτες και καταναλωτές.

– Πώς ενεργοποιείστε στην Ελλάδα;

– Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την ισχυρή παρουσία μας στην Ελλάδα και να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κοντά στους καταναλωτές μας, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες τους, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Είτε μέσω της αισιοδοξίας που αποπνέει η καμπάνια της Coca-Cola («Λόγοι για να πιστεύεις σε ένα καλύτερο αύριο») είτε μέσω πακέτων προσφορών στα σούπερ μάρκετ, αλλά και μέσω των συζητήσεων με καταναλωτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα απαντάμε στις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών μας.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες στήριξης τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη της ελληνικής νεολαίας. Νέοι επιχειρηματίες θα αποτελέσουν μια σημαντική ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της Ελλάδας και η Coca-Cola επιθυμεί να τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν το ταλέντο και την επιχειρηματικότητά τους για να συμβάλουν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ένα καλύτερο μέρος για να ζει κανείς και να εργάζεται. Η απόφασή μας να ιδρύσουμε το Διαδραστικό Κέντρο Πολιτών (CIC) στην Αθήνα αντικατοπτρίζει την πίστη της εταιρείας μας στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και στην προστιθέμενη αξία του ελληνικού ταλέντου.

– Τι είναι το Διαδραστικό Κέντρο Πολιτών;

– Είναι μια καινοτόμος μονάδα διαδραστικής σχέσης με τους καταναλωτές, που αξιοποιεί τα κοινωνικά μέσα και άλλες δυνατότητες για να οικοδομήσει μια αμφίδρομη επικοινωνία με τους οπαδούς μας.

Ως το καλύτερο μοντέλο διαδραστικής σχέσης αυτού του επιπέδου, το CIC θα διαδραματίσει ρόλο «κλειδί» στην προώθηση των σχέσεών μας με τους καταναλωτές σε όλη την Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Θα αρχίσει τη λειτουργία του εντός του 2014 και όταν θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, το 2015, θα εξυπηρετεί 23 χώρες και θα απασχολεί δέκα εξειδικευμένα στελέχη υψηλού επιπέδου. Επίσης, η Coca-Cola στην Ελλάδα είναι η πρώτη εταιρεία που προσφέρει την υποστήριξή της στον κόμβο του Global Shapers στην Αθήνα. Το Global Shapers είναι μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία δημιουργήθηκε το 2011 και υλοποιείται από νέους που θέλουν να προσφέρουν στις κοινωνίες τους και να έχουν μια θετική συμβολή στον κόσμο.

Επιπροσθέτως, ως μέρος της αφοσίωσής μας στην υποστήριξη της ανάκαμψης της Ελλάδας και της απελευθέρωσης των τεράστιων δυνατοτήτων της ελληνικής νεολαίας, σχεδιάζουμε περισσότερες πρωτοβουλίες το 2014 για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ενδυνάμωσης των τοπικών κοινωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή