Νικ Μπερνς στην «Κ»: Αυτή τη δύσκολη στιγμή χρειαζόμαστε τον Μπάιντεν

Νικ Μπερνς στην «Κ»: Αυτή τη δύσκολη στιγμή χρειαζόμαστε τον Μπάιντεν

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμπειρία και οι γνώσεις του Τζο Μπάιντεν για τη διεθνή κοινότητα και την αμερικανική κοινωνία, οι ηγετικές του ικανότητες και η αποδεδειγμένη και σθεναρή πίστη του στο δημοκρατικό πολίτευμα, τον καθιστούν, μακράν, τον καλύτερο υποψήφιο, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ», λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές, ο Νικ Μπερνς, από τους στενότερους συμβούλους του τέως αντιπροέδρου σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφίων για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών ή αυτό του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου σε μια κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ, και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζει ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος τους τελευταίους μήνες μίλησε ενάντια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για το μέλλον της Κύπρου, και τονίζει ότι ως πρόεδρος θα είναι «στενός υποστηρικτής της συμμαχίας μας με την Ελλάδα και την Κύπρο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές». Τέλος, ο κ. Μπερνς, ο οποίος είναι σήμερα καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ασκεί δριμεία κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο χαρακτηρίζει τον πιο αδύναμο και διχαστικό πρόεδρο στην ιστορία της Αμερικής.
 
– Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;

– Πιστεύω ότι οι εκλογές της Τρίτης είναι οι πιο σημαντικές της ζωής μας. Πολλά διακυβεύονται για το μέλλον της Αμερικής, την εσωτερική συνοχή και την εξωτερική μας πολιτική. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή ηγεσίας και γι’ αυτό ελπίζω ότι θα εκλέξουμε τον Τζο Μπάιντεν στις 3 Νοεμβρίου.
 
– Ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των υποψηφίων στην εξωτερική πολιτική; Γιατί υπερτερεί ο Μπάιντεν;

– Είμαι σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν εδώ και δεκαοκτώ μήνες και τον υποστηρίζω σθεναρά στην προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος. Η εμπειρία του, η γνώση του για τον κόσμο και την κοινωνία μας, οι ηγετικές του ικανότητες και η αποδεδειγμένη και σθεναρή πίστη του στο δημοκρατικό μας πολίτευμα τον καθιστούν, μακράν, τον καλύτερο υποψήφιο.
 
– Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του στο εσωτερικό;

– Είναι ένας άνθρωπος με βαθιές πεποιθήσεις που επιδεικνύει μεγάλη ενσυναίσθηση για όλους τους Αμερικανούς στην πολυεθνική, πολυθρησκευτική και πολυφυλετική χώρα μας. Τα βαθύτερα προβλήματά μας είναι εδώ στο εσωτερικό – η πανδημία, η ύφεση και η φυλετική μας κρίση. Ο Τζο Μπάιντεν είναι κάποιος που μπορεί να επουλώσει τις πληγές και να ενώσει τη χώρα. Και σας διαβεβαιώ ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία αυτό είναι που χρειαζόμαστε ως χώρα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
 
– Σε αντίθεση, φαντάζομαι, με τον πρόεδρο Τραμπ;

– Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πιο αδύναμος και πιο διχαστικός πρόεδρος που είχαμε ποτέ εδώ στην Αμερική. Δεν κατάφερε να ηγηθεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχει παραπλανήσει τον αμερικανικό λαό από την πρώτη μέρα που ανέλαβε και μας έχει διαιρέσει φυλετικά. Βιώνουμε μια χαώδη προεδρία χυδαίων tweets, διχασμού και απόλυτης έλλειψης θετικής ηγεσίας. Στην εξωτερική πολιτική, αποκήρυξε και αποδυνάμωσε το ΝΑΤΟ, δεν υποστήριξε τη δημοκρατία και την ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ και τη Λευκορωσία, και ήταν πολύ φιλικός με δικτάτορες όπως οι Κιμ Γιονγκ Ουν, Σι Τζινπίνγκ, και Βλαντιμίρ Πούτιν. Απέσυρε την Αμερική από τον παραδοσιακά παγκόσμιο ηγετικό της ρόλο – από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
 
– Τι θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα εάν ο Μπάιντεν κερδίσει, στις διμερείς σχέσεις και στην αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών στην ευρύτερη Αν. Μεσόγειο;

– Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν είναι φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου. Μόλις τους τελευταίους μήνες μίλησε ενάντια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για το μέλλον της Κύπρου. Εάν εκλεγεί, περιμένω ότι θα συνεχίσει να είναι στενός υποστηρικτής της συμμαχίας μας με την Ελλάδα και την Κύπρο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
 
– Πώς βλέπει την Ελλάδα η ομάδα του Μπάιντεν;

– Είναι μια εποχή αισιοδοξίας για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τη σχέση της με τις ΗΠΑ. Είναι επίσης καιρός για προκλήσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο στην περιοχή. Νομίζω ότι το μέλλον είναι λαμπρό για τη μακροχρόνια συμμαχία και τη φιλία μας, ειδικά αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος.
 
– Γνωρίζετε τον Μπάιντεν προσωπικά. Τι ξεχωρίζετε σε αυτόν;

– Τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που πάντα θαύμαζα σε αυτόν ήταν και είναι η αισιοδοξία του για την Αμερική και τον δημοκρατικό κόσμο. Είναι ο πρόεδρος που χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή στην ιστορία μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή