Γιούργκεν Τριτίν στην «Κ»: Ώρα για κυρώσεις στην Τουρκία

Γιούργκεν Τριτίν στην «Κ»: Ώρα για κυρώσεις στην Τουρκία

«Να κάνουμε σαφές στον Ερντογάν ότι μας έχει ανάγκη», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής στην Κ.Ο. των Πρασίνων

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ε.Ε. θα πρέπει πολύ σοβαρά να εξετάσει τη λήψη οικονομικών μέτρων και κυρώσεων στην Τουρκία». Την καθαρή αυτή θέση διατυπώνει χωρίς ενδοιασμούς στην «Κ» ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής στην Κ.Ο. των Πρασίνων, Γιούργκεν Τριτίν.

Το σημαίνον στέλεχος του συγκυβερνώντος κόμματος στη Γερμανία τονίζει ότι η Δύση θα πρέπει να κάνει «πολύ σαφές στην Τουρκία ότι έχει ανάγκη την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», τα συμφέροντα των οποίων «υπονομεύει συστηματικά».

Ως προς την ενεργειακή κρίση, θεωρεί ότι είναι μονόδρομος η μετάβαση αποκλειστικά στις ΑΠΕ, εξαιρώντας ακόμη και την πυρηνική ενέργεια.

Για την Ουκρανία, πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει τώρα να αυξήσει τη στήριξη στο Κίεβο, δεδομένου ότι ο Πούτιν επιλέγει την κλιμάκωση με μερική επιστράτευση.

Η Τουρκία του Ερντογάν φέρει τη διπλή ιδιότητα του συμμάχου αλλά και της πηγής προβλημάτων για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα βιώνει αυτήν την πραγματικότητα με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο στο Αιγαίο. Εσείς εκφράσατε την άποψη ότι η Δύση θα πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Ποιο είναι το σκεπτικό σας και τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Η Τουρκία συστηματικά υπονομεύει τα κοινά συμφέροντα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Υπονομεύει την πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενεργεί κατά του διεθνούς δικαίου στη Συρία, αποτρέπει τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συμμάχου του ΝΑΤΟ και μέλους της Ε.Ε. Ο πρόεδρος Ερντογάν ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το εσωτερικό πολιτικό του πλεονέκτημα και αγνοεί τα συμφέροντα της συμμαχίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί κυρώσεων εντός του ΝΑΤΟ, ούτε είναι δυνατή η αποβολή ενός μέλους, η Ε.Ε. θα πρέπει πολύ σοβαρά να εξετάσει τη λήψη οικονομικών μέτρων και κυρώσεων στην Τουρκία. Η Τουρκία έχει ανάγκη την ευρωπαϊκή αγορά και έχει ανάγκη τη συμμαχία με το ΝΑΤΟ. Αυτό πρέπει να της γίνει πολύ σαφές.

Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα λάθη που έκανε η Ε.Ε. και ιδίως η Γερμανία στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής και πώς μπορεί τώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα; Κινούνται τα μέτρα της Κομισιόν προς τη σωστή κατεύθυνση;

Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα στο οποίο οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει τα στραβά μάτια. Η μονομερής εξάρτηση από το ρωσικό αέριο έχει επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα. Για χρόνια, η γερμανική βιομηχανία επωφελήθηκε από το σχετικά φθηνό αέριο από τη Ρωσία. Αυτή η εξάρτηση δεν μπορεί να λυθεί μέσω πολλαπλών πηγών εφοδιασμού, δηλαδή διαφοροποίησης, αλλά μόνο με τη μετάβαση σε καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – κάτι που τελικά έπρεπε να το μάθουμε με οδυνηρό τρόπο. Αλλά τώρα κάνουμε τα σωστά βήματα, με την εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου να έχει μειωθεί από 40% σε 9%. Πρέπει όμως να απομακρυνθούμε θεμελιωδώς από τις ορυκτές μορφές ενέργειας και τις τεχνολογίες υψηλού κινδύνου, όπως η πυρηνική ενέργεια. Ένα θέμα το οποίο θα πρέπει επιτέλους να το καταλάβει και η Γαλλία.

Ποιος θα πρέπει να είναι ο στόχος της Ε.Ε. στην κρίση με τη Ρωσία; Μπορεί η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο;  Ή θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης;

Αυτός ο πόλεμος θα τερματιστεί και με μια πολιτική συμφωνία. Αλλά ο Πούτιν σαφώς δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί τίποτα. Επιλέγει κλιμάκωση και μερική επιστράτευση. Έτσι η Ουκρανία συνεχίζει να χρειάζεται την υποστήριξή μας, η οποία πρέπει να είναι τόσο ισχυρή στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά ώστε να μην μπορεί να της υπαγορευτεί κανένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή