Ισχυρό χαρτί ο πολιτισμός

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη και εργαλείο για την ανάπτυξή μας, σημειώνει η κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, η οποία πριν από λίγες ημέρες ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, επισφραγίζοντας και θεσμικά τον ήδη ενεργό ρόλο της στην πραγμάτωση του σημαντικού έργου του Ιδρύματος.

Με όπλα της την πείρα που έχει κερδίσει στη διοίκηση εταιρειών, τη γνώση των σύγχρονων εργαλείων πολιτιστικής διαχείρισης και με ειδικό ενδιαφέρον σε θέματα πολιτισμού, έρευνας και τεχνολογίας, η κ. Εφραίμογλου καλείται να συνεχίσει το έργο του εκλιπόντος Λάζαρου Εφραίμογλου, ο οποίος το 1993 ίδρυσε το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού οραματιζόμενος τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας.

Πολλές προτάσεις

– Αναλαμβάνετε το τιμόνι του «Ελληνικού Κόσμου» σε μια δύσκολη περίοδο. Τι σκέφτεστε για το μέλλον;

– Ειδικά σήμερα και περισσότερο από ποτέ, το παρελθόν είναι αναγκαίο σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντός μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχική επιλογή κατεύθυνσης, η φιλοσοφία της οποίας συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο έρευνα, καινοτομία, εξωστρέφεια, σε σχέση πάντα με τον πολιτισμό. Θέλω να σας πω ότι, παρόλο που η γενικότερη κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη για όλους μας, εμείς προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, με πολλές και διαφορετικές ως προς το περιεχόμενο προτάσεις. Και μας δίνει χαρά και δύναμη το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί σημαντικά.

– Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι οι οικογένειες «κόβουν» από τον πολιτισμό.

– Δεν έχω καθόλου αυτήν την αίσθηση και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Ο πολιτισμός δεν είναι είδος πολυτελείας. Συμπυκνώνει αξίες, αρχές, ηθική, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο με το οποίο κάθε κοινωνία κατανοεί τον εαυτό της, πραγματώνει στόχους, εξελίσσεται. Ο πολιτισμός είναι ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά μας και, δυστυχώς, δεν το αξιοποιούμε όσο θα έπρεπε.

– Γιατί συμβαίνει αυτό;

– Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Να δούμε τον πολιτισμό σαν προϊόν, όχι φυσικά εκχυδαΐζοντάς τον, αλλά θέτοντας αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια με στόχο μια διαχείριση που θα εξασφαλίζει βιωσιμότητα και ανάπτυξη. Oι περισσότεροι πολιτιστικοί οργανισμοί λειτουργούσαν με επιχορήγηση από το κράτος. Ολοι θέλουμε να κάνουμε ωραίες παραγωγές που να επιχορηγούνται από άλλους, όμως πρωταρχικός στόχος είναι να μπορεί κάποιος να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του μόνος του.

Να εξάγουμε

– Είναι εύκολο να εξάγουμε πολιτισμό;

– Αυτό είναι το ζητούμενο. Εμείς διαρκώς κοιτάμε πώς θα γίνουν οι παραγωγές μας «ορατές» σε ολόκληρο τον κόσμο. Να σας φέρω ένα παράδειγμα: Πρόσφατα μας πλησίασαν από την Κορέα, από το Kορεατικό Iνστιτούτο Ερευνας και Τεχνολογίας, και μας είπαν ότι μέσα στις σκέψεις τους είναι η δημιουργία μιας πολιτιστικής ζώνης. Θέλουν να φτιάξουν τον αντίστοιχο «Ελληνικό Κόσμο» και χρειάζονται το know how. Ας μην ξεχνάμε ότι η σωστή προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας σώζει την εικόνα μας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί αρκετά.

– Τι κινήσεις κάνετε στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική πραγματικότητα;

– Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, με παραγωγές υψηλής ποιότητας, ελπίζοντας να προσελκύουμε κόσμο, αλλά φυσικά και χορηγούς που πάντα είναι ευπρόσδεκτοι. Κυρίως, όμως, προσπαθούμε να στεκόμαστε στα πόδια μας, κάτι που αυτήν την εποχή είναι για όλους ένας δύσκολος γρίφος. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε επαφή με πολλούς φορείς αναπτύσσοντας συνέργειες και παράλληλες δράσεις, έτσι ώστε το έργο όλων να αποκτά μεγαλύτερη διάχυση στην κοινωνία. Αυτό είναι και ένα από τα καλά της κρίσης. Η λογική της συνεργασίας.

– Δραστηριοποιείστε αρκετά χρόνια στον τομέα των επιχειρήσεων. Θα λέγατε σε έναν νέο άνθρωπο να επιχειρήσει στην Ελλάδα;

– Παρά το γεγονός ότι το επιχειρείν παραμένει πολύ δύσκολο στην Ελλάδα, εγώ θα του έλεγα ναι. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα έχει πάντα στο μυαλό του την καινοτομία και την εξωστρέφεια, γιατί είμαστε μικρή αγορά. Σήμερα, ο στόχος μας δεν πρέπει να είναι η επιστροφή στην ευμάρεια των προηγούμενων ετών. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν, αλλά να βρούμε ένα νέο δρόμο, μια καινούργια ισορροπία. 

​​Τα τελευταία πέντε χρόνια το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» δέχεται πάνω από 400.000 επισκέπτες ετησίως, ενώ έχει παρουσιάσει συνολικά 100 εκθέσεις και παραστάσεις και 400 εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο ίδιο διάστημα έχει φιλοξενήσει 500 συνέδρια και εκδηλώσεις και συνολικά 10 διαδραστικές παραγωγές εικονικής πραγματικότητας. Το ΙΜΕ έχει αναπτύξει πάνω από 20 ερευνητικά προγράμματα.

Οι εκδηλώσεις

–  Η «Θόλος» προβάλλει αυτές τις ημέρες την ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη σελήνη… για πάντα!» του Google Lunar XPRIZE!

–  Στον «Ελληνικό Κόσμο» παρουσιάζεται «Η κατάκτηση του Διαστήματος», εντυπωσιακή έκθεση του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για το μέλλον του ανθρώπου στο Διάστημα.

–  «Αχνάρια μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της ελληνικής γυναικείας φορεσιάς» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος που θα φιλοξενηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο» τον Μάιο του 2014.

–  Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί η έκθεση «Διαδρομές της Αθήνας», που θα προσφέρει στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μια μοναδική ευκαιρία εξοικείωσης με τα σύγχρονα ψηφιακά και διαδραστικά μέσα ώστε να γνωρίσουν τον οικιστικό, ιστορικό και κοινωνικό ιστό της πόλης, διαχρονικά.

–  Επίσης, όσον αφορά τη «Θόλο», η χρήση τεχνολογιών αιχμής θα προσφέρει σύντομα στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον ναό της Αγίας Σοφίας του 11ου-12ου αιώνα μέσω εφαρμογών εικονικής ψηφιακής πραγματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή