Λ. ντε Νταν: «Το ευρώ είναι πείραμα και πρέπει να σταματήσει…»

Λ. ντε Νταν: «Το ευρώ είναι πείραμα και πρέπει να σταματήσει…»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 38χρονος Λουντοβίκ ντε Νταν, από τους πιο στενούς συνεργάτες της Μαρίν Λεπέν, μιλάει για τις ευρωεκλογές και τη γεωπολιτική θεώρηση του Εθνικού Μετώπου. Τονίζει ότι η Ε.Ε. είναι «μαριονέτα» των ΗΠΑ και του ΔΝΤ και ότι η Γαλλία είναι μια «παρακμάζουσα» Δημοκρατία.

– Ποιος είναι ο στόχος του Εθνικού Μετώπου στις ευρωεκλογές;

– Να υπάρξει για πρώτη φορά μια πραγματική αντιπολίτευση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

– Αντιπολίτευση σε τι;

– Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί το 90% των προτάσεων της Κομισιόν. Αυτό θα αλλάξει. Θα υπάρχουν πολύ περισσότεροι ευρωρεαλιστές –επικριτές της Ε.Ε.– στο σώμα και θα μπορέσουν για πρώτη φορά να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα αμφισβητήσει τη γραμμή της Κομισιόν, που είναι φεντεραλιστική, υπέρ της λιτότητας και της διατλαντικής συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου.

– Με ποιους θα συνεργαστείτε; Γιατί κάποια από τα κόμματα που στρέφονται κατά της Ε.Ε. είναι πολύ ακραία. Οπως η Χρυσή Αυγή…

– Απορρίπτουμε συνεργασίες με κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή ή το Jobbik στην Ουγγαρία και το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα.

– Με ποιο κριτήριο;

– Οταν πραγματικά εντοπίζεται ρατσισμός ή αντισημιτισμός σε ένα κόμμα και όταν χρησιμοποιεί βία.

– Οι διαλυτικές τάσεις που υποστηρίζετε δεν καθιστούν αναπόφευκτη τη γεωπολιτική περιθωριοποίηση της Ευρώπης ― και κατ’ επέκταση της Γαλλίας;

– Οι διεθνείς δυνάμεις δεν παίρνουν σοβαρά την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τη θεωρούν μαριονέτα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των θιασωτών μιας ευρωατλαντικής αυτοκρατορίας. Εμείς, οι Γάλλοι πατριώτες, πιστεύουμε σε μια πιο ισορροπημένη στάση και θεωρούμε ότι η Γαλλία εξακολουθεί να έχει ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Το ευρώ πιστεύουμε ότι είναι ένα πείραμα που πρέπει να σταματήσει.

– Σας προβληματίζει ότι στην Ελλάδα, τη χώρα που επλήγη πιο βαριά από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, το 2012 οι ψηφοφόροι προτίμησαν το κόμμα που υποστήριζε την παραμονή στο ευρώ;

– Ο κόσμος φοβόταν ότι τα πράγματα θα χειροτέρευαν. Εμείς κοιτούσαμε με ενδιαφέρον τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά δυστυχώς φαίνεται να μην τα πηγαίνουν καλά στις δημοσκοπήσεις. Αν δούμε πάντως την υποστήριξη που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, φαίνεται ότι πολλοί στην Ελλάδα θέλουν μια επαναστατική αλλαγή. Είναι πολύ ανησυχητικό. Η ανεργία και η φτώχεια διογκώνονται ταχύτατα και οι διεθνείς τράπεζες ελέγχουν το παιχνίδι. Η Ελλάδα πρέπει να απελευθερώσει τον εαυτό της.

Ουκρανική κρίση και Ρωσία

– Τι πιστεύετε για την ουκρανική κρίση;

– Η κρίση προέκυψε ως αποτέλεσμα της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς ορισμένων άπειρων Ουκρανών πολιτικών ― ή πολύ έμπειρων διεθνών παικτών. Δεν υπολόγισαν τη μακροπρόθεσμη σχέση που έχει η Ρωσία με την Ουκρανία και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Στις επισκέψεις μου στην Κριμαία πριν από την κρίση, είδα ότι το 80% του πληθυσμού ήταν υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία. Οσο για το αν υπήρχε η απαραίτητη νομιμοποίηση, δεν θεωρώ ότι αυτό που συνέβη στο Κίεβο ήταν περισσότερο νόμιμο. Τώρα δίνουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία με τους ίδιους όρους όπως στην Ελλάδα: μείωση συντάξεων, άνοιγμα των αγορών, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ. Αρα βλέπετε ότι το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με τις αρχές της Δημοκρατίας.

– Μπορεί η Ρωσία πραγματικά να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή οικογένεια; Εχει τη δημοκρατική κουλτούρα που απαιτείται;

– Είναι η Γαλλία Δημοκρατία, όταν τα έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι του Εθνικού Μετώπου εκπροσωπούνται από μόνο δύο βουλευτές στο εθνικό Κοινοβούλιο; Είναι Δημοκρατία όταν ένα εκατομμύριο άτομα διαδηλώνουν κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων και δεν εισακούγονται; Η Γαλλία είναι μια παρακμάζουσα Δημοκρατία. Η Ρωσία είναι μια Δημοκρατία που βελτιώνεται. Για το είδος της ευρωπαϊκής συνεργασίας που οραματιζόμαστε, φυσικά θα μπορούσε να συμμετάσχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή