Γ. Σταθάκης: Ποια «κόκκινα» δάνεια θα προστατεύσουμε

Γ. Σταθάκης: Ποια «κόκκινα» δάνεια θα προστατεύσουμε

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξαιρέσεις των δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, η αναδιάρθρωση των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με παρεμβάσεις στον νόμο Δένδια, και η δημιουργία συντονιστικού μηχανισμού, μέσω του οποίου οι εμπλεκόμενοι θα αναζητούν λύσεις για τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, είναι το πλαίσιο που διεκδικεί η κυβέρνηση από τη διαπραγμάτευση, όσον αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όπως δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

– Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης; Ενδεχόμενη παράταση των διαπραγματεύσεων τι κινδύνους περικλείει;

– Ξεκινήσαμε την εβδομάδα που πέρασε την προσπάθεια να καταλήξουμε με τους δανειστές σε κοινά αποδεκτές λύσεις. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό. Τα θέματα, φυσικά, είναι πολύ σημαντικά: το ασφαλιστικό, τα φορολογικά, τα δημόσια οικονομικά της περιόδου 2016-18 και τα «κόκκινα» δάνεια. Βέβαια, καμία πλευρά δεν θέλει παράταση, που μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια σε μια στιγμή που η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια θετική αποτίμηση για το 2015 και για τις προοπτικές για το 2016.

– Με τις πρώτες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των θεσμών να έχουν ήδη κατατεθεί, πόσο δύσκολη προδιαγράφεται η διαπραγμάτευση; Ποιο θα μπορούσε να είναι το πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού, σε ποια θέματα μπορεί να κάνει πίσω η κυβέρνηση;

– Εχουμε την εμπειρία από προηγούμενους κύκλους διαπραγμάτευσης. Κατά κανόνα στην αρχή κάθε νέου κύκλου υπάρχουν διαφορές. Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει τις δικές της θέσεις σε κάθε θέμα. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτές οι προτάσεις αποτελούν βάση για συζήτηση και δημιουργούν τα περιθώρια για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων.

– Ποια λύση προκρίνεται για τα «κόκκινα» δάνεια;

– Ζητούμενο στο θέμα αυτό είναι αφενός η αποσυμφόρηση του τραπεζικού συστήματος και η επιστροφή του στον δανεισμό της πραγματικής οικονομίας, αφετέρου η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά κατηγοριών δανείων από επιθετικές πρακτικές. Για την περίπτωση των δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας στοχεύουμε σε εξαιρέσεις, κινούμενοι στην κατεύθυνση της συμφωνίας που επιτύχαμε τον Οκτώβριο. Για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στον νόμο Δένδια, με στόχο να τον καταστήσουμε λειτουργικό, ώστε να βοηθήσουμε την αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, για τα «κόκκινα» δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα συντονιστικό μηχανισμό, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

– Δεδομένων των πληροφοριών για αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η αύξηση της φορολόγησης είναι η μόνη απάντηση της κυβέρνησης σε όλα; Και για το ασφαλιστικό στην αύξηση εισφορών αναζητήθηκε λύση.

– Στην περίπτωση του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση πρότεινε, προκειμένου να αποφευχθεί η 12η κατά σειρά μείωση συντάξεων, να ανασταλεί μερικώς η ισχύς ενός μέτρου που δεν είχε σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Υπενθυμίζω ότι μετά τις ευρωεκλογές του 2014 η τότε κυβέρνηση είχε μειώσει κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές, με το 75% του οφέλους να αφορά τις επιχειρήσεις και το υπόλοιπο τους εργαζομένους. Θεωρητικά στόχος ήταν η τόνωση της απασχόλησης, αλλά κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να συμβαίνει. Για να αποφευχθεί, λοιπόν, μια μείωση των βασικών συντάξεων, προτείνουμε να ανασταλεί για 3 χρόνια το ήμισυ της περικοπής για τους εργαζομένους και το ένα τρίτο της περικοπής για τους εργοδότες.

Η ίδια λογική ισχύει και στο θέμα της φορολογίας και των δημοσίων δαπανών, στις οποίες δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε περικοπές σε σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. Για τον λόγο αυτό εστιάζουμε στο κομμάτι των φορολογικών εσόδων. Προτείναμε φορολογικό συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων, άνω των 50.000 ευρώ εισόδημα είχαν λιγότεροι από 50.000 φορολογούμενοι. Την ίδια στιγμή προωθούμε φορολογικές ελαφρύνσεις για εισοδήματα μέχρι 10.000-15.000 ευρώ. Υπενθυμίζω ότι λιγότερο από 15.000 ευρώ δήλωσαν πέρυσι πάνω από 4 εκατομμύρια Ελληνες. Νομίζω, λοιπόν, ότι η απάντηση είναι η αναδιανομή των φορολογικών βαρών με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

– Μπορούν οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις να απειλήσουν την κυβερνητική σταθερότητα; Επηρεάζονται οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

– Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις είναι απόλυτα λογικές μετά μια πενταετία μέτρων με αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο. Τις αντιδράσεις τις αφουγκραζόμαστε και θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια διαλόγου. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα. Σύντομα θα φανεί ότι η κυβέρνηση είναι ικανή να επιτύχει τις απαραίτητες κοινωνικές συναινέσεις για τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή