Διεθνής παίκτης στρατηγικής σημασίας ο ΔΕΣΦΑ

Διεθνής παίκτης στρατηγικής σημασίας ο ΔΕΣΦΑ

5' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται κατά μήκος του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου προς την Ε.Ε., όπου αναμένεται να περάσουν οι περισσότεροι νέοι διάδρομοι για να το φέρουν στην Ευρώπη. Η Snam, η Enagas και η Fluxys είναι βασικοί παίκτες στον Νότιο Διάδρομο, χτίζοντας νέες διασυνδέσεις για να κάνουν την ευρωπαϊκή προμήθεια πιο ασφαλή και πιο ανταγωνιστική. Ο ΔΕΣΦΑ πληροί τα στρατηγικά και διεθνή αναπτυξιακά κριτήρια, και η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί δυνάμει ευρωπαϊκή πύλη εισόδου του φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Ετσι περιγράφει στην «Κ» τη στρατηγική σημασία του ΔΕΣΦΑ για την ευρύτερη αγορά του φυσικού αερίου και τον ρόλο «κλειδί» της Ελλάδας ο διευθύνων σύμβουλος της Snam κ. Μάρκο Αλβερά, για τον οποίο «ο κλάδος του φυσικού αερίου αποτελεί καθημερινή άσκηση… γεωγραφίας».

– Η Snam είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας στην οποία περνάει ο έλεγχος του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η εταιρεία σας είχε εμφανισθεί και στον πρώτο διαγωνισμό, γεγονός που σημαίνει ισχυρό στρατηγικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό διαχειριστή. Με τι συνδέεται αυτό;

– Η Snam είναι μία εταιρεία που η αξία της αποτιμάται στα 25 δισ. ευρώ, ένας παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των υποδομών αερίου, με περισσότερα από 40.000 χλμ. αγωγών σε 6 χώρες. Eίμαστε βασικός παίκτης στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ενωση – Νότιος Διάδρομος και δημιουργούμε νέες διασυνδέσεις, για να καταστήσουμε την προμήθεια προς την Ευρώπη ασφαλέστερη και ανταγωνιστικότερη. Ο ΔΕΣΦΑ πληροί τα στρατηγικά και διεθνή αναπτυξιακά κριτήρια, διότι η Ελλάδα βρίσκεται κατά μήκος του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου προς την Ε.Ε., απ’ όπου οι περισσότεροι νέοι διάδρομοι για την προμήθεια αερίου από χώρες παραγωγούς της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, αναμένεται να περάσουν. Η Ελλάδα αναμένεται σταδιακά να ενισχύσει τη θέση της στην πραγματοποίηση της Ενεργειακής Ενωσης, στην οποία η Snam και οι Enagas και Fluxys έχουν κυρίαρχη θέση.

– Οι τρεις εταιρείες της κοινοπραξίας, Snam, Enagas και Fluxys, στις οποίες περνάει ο έλεγχος του ΔΕΣΦΑ, είναι και μέτοχοι του αγωγού TAP. Ποιες θα ήταν οι πιθανές συνέργειες μεταξύ των δύο έργων;

– Η παρουσία της κοινοπραξίας στον ΔΕΣΦΑ θα επιταχύνει τη μεταφορά τεχνικής και επιχειρησιακής εμπειρίας και τεχνογνωσίας που απαιτείται για την περαιτέρω ανάπτυξη της λειτουργίας και συντήρησης του TAP επί του ελληνικού εδάφους. Η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, βασιζόμενη στη στρατηγική της θέση ως δυνάμει ευρωπαϊκής πύλης εισόδου του φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Ωστόσο, για την ώρα προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της συναλλαγής, καθώς επιθυμούμε να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατό την υλοποίηση του σχεδίου μας για τον ΔΕΣΦΑ και για τον κλάδο της ελληνικής ενέργειας, γενικότερα.

– Ποια είναι, λοιπόν, τα σχέδιά σας για τον ΔΕΣΦΑ;

– Ο ΔΕΣΦΑ προβλέπει στο επιχειρηματικό του πλάνο σημαντικές επενδύσεις, περίπου 330 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2017-2023. Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την εταιρεία για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της. Μέσω του ΔΕΣΦΑ, η Snam θα προωθήσει την ενδυνάμωση των αγορών φυσικού αερίου, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμβου, υπηρετώντας τις αρχές της διαφάνειας και του ανταγωνισμού. Θα αξιοποιήσει, επίσης, την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στο πεπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) και το ανανεώσιμο αέριο στις μεταφορές και στις εφαρμογές LNG μικρής κλίμακας, τόσο στις χερσαίες όσο και στις θαλάσσιες μεταφορές.

Αυτές οι εφαρμογές θα συνδράμουν σημαντικά στη μείωση της χρήσης ρυπογόνων καυσίμων στις μεταφορές και θα συμβάλλουν στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων, αλλά και στη μείωση του κόστους για τους πολίτες και την ανάπτυξη τοπικών βιομηχανικών δραστηριοτήτων και τεχνογνωσίας. Ο ΔΕΣΦΑ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, τον οποίο δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε μέσω ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος. Η αξιοποίηση της ισχυρής βάσης των περιουσιακών στοιχείων του ΔΕΣΦΑ και των εργαζομένων της εταιρείας θα είναι ο πυλώνας της στρατηγικής μας.

– Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποτέλεσε κατά έναν τρόπο γεωπολιτικό παιχνίδι. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

– Η ολοκλήρωση μιας εξαγοράς μέσω ιδιωτικοποίησης δεν είναι εύκολο παιχνίδι. Μέσω του καινούργιου διαγωνισμού, η Snam και τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας απέδειξαν στην ελληνική πολιτεία ότι μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό και αξιόπιστο εταίρο του ΔΕΣΦΑ. Αλλά και ότι διαθέτουν κοινούς στόχους, λειτουργώντας, βέβαια, υπό πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. Η κοινή συμπόρευση των τριών εταιρειών αποτέλεσε τη βάση της ομαλής και γρήγορης παροχής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε αντίθεση με αυτό που είχε συμβεί κατά την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία. Το κριτήριο του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού υπήρξε καταλυτικής σημασίας, προκειμένου η κοινοπραξία μας να επιλεγεί για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ταυτόχρονα, η καινούργια εταιρική διακυβέρνηση του ΔΕΣΦΑ διασφαλίζει ότι όλες οι αποφάσεις-κλειδιά για το μέλλον της εταιρείας θα λαμβάνονται από κοινού με το ελληνικό Δημόσιο. Θα έλεγα, επίσης, πως ο κλάδος του φυσικού αερίου αποτελεί καθημερινό μάθημα… γεωγραφίας. Αν εξετάσουμε τον παγκόσμιο χάρτη, θα αντιληφθούμε ότι όλοι οι αγωγοί γύρω από την Ευρώπη καταλήγουν στην Ευρώπη. Εκτός από τη Ρωσία, το μέλλον του φυσικού αερίου προέρχεται από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όπου νέα κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν, με τα μεγαλύτερα αποθέματα να βρίσκονται μεταξύ Κατάρ και Ιράν. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το ότι η συμφωνία αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως πύλης προς την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης και των Βαλκανίων, από κοινού με τον TAP, τον σχεδιαζόμενο κάθετο άξονα και τον σταθμό ΥΦΑ Ρεβυθούσας.

– Ποιες ενέργειες θα κάνετε για να διασφαλίσετε ότι ο ΔΕΣΦΑ παρέχει οικονομικές υπηρεσίες με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς;

– Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε τον ΔΕΣΦΑ, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, ώστε να διαμορφώσουμε την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, μέσω των υφιστάμενων και των νέων τεχνολογιών στο φυσικό αέριο. Οι Snam, Enagas και Fluxys πρωτοπορούν στην προώθηση καινοτόμων χρήσεων αερίου, συμμετέχοντας σε διάφορες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις, όπως η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του ανταγωνισμού από τον άνθρακα, αλλά και το σημαντικό μερίδιο που καταλαμβάνει το πετρέλαιο στις μεταφορές και στα νησιά, με στόχο τη δημιουργία νέων αγορών φυσικού αερίου. Επιπλέον, προϋπόθεση για προσιτές οικονομικά υπηρεσίες είναι η απεριόριστη πρόσβαση στο φυσικό αέριο για περιοχές που δεν συνδέονται με το ενεργειακό δίκτυο. Οι στόχοι μας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εφαρμογών LNG μικρής κλίμακας, τη δημιουργία αγοράς χονδρικής πώλησης αερίου, την επέκταση των διασυνδέσεων και του δικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή