Dr. Stefan Schulte: Το success story του ελληνικού τουρισμού και τα επόμενα βήματα της Fraport

Dr. Stefan Schulte: Το success story του ελληνικού τουρισμού και τα επόμενα βήματα της Fraport

«Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των καυσίμων και η μετάβαση στην “πράσινη αεροναυτιλία” θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην αύξηση των τιμών εισιτηρίων.

7' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Dr. Stefan Schulte είναι πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Fraport AG.

«Ενώ αναμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη των ταξιδιών για το 2023, οι περιορισμοί στον εναέριο χώρο θα συνεχίσουν να συνιστούν πρόκληση για τον κλάδο των αερομεταφορών και το επόμενο έτος. Επιπλέον, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και η μετάβαση στην “πράσινη αεροναυτιλία”, η προσπάθεια δηλαδή για ενίσχυση της βιωσιμότητας των ταξιδιών, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων». Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, επισημαίνει μιλώντας στο «Κ-Επιχειρείν» ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Fraport AG, δρ. Stefan Schulte. Είναι υπεύθυνος για τον επιχειρηματικό τομέα Διεθνών Δραστηριοτήτων και Υπηρεσιών του ομίλου διαχείρισης αεροδρομίων και οι οργανωτικές μονάδες που αναφέρονται απευθείας σε αυτόν περιλαμβάνουν τις παγκόσμιες επενδύσεις και τη διαχείριση, όπως στη θυγατρική του στην Ελλάδα, Fraport Greece, την Εταιρική Ανάπτυξη αλλά και το Περιβάλλον και Βιωσιμότητα.

«Τα ταξίδια στο μέλλον θα βασίζονται ολοένα και περισσότερο σε ψηφιακές, ανέπαφες λύσεις και θα διεξάγονται με ακόμη περισσότερη άνεση». Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση σημειώνει ότι συντελείται μια δυναμική ανάπτυξη, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ όλες τις προβλέψεις. «Σε ώρες αιχμής, η αύξηση της κινητικότητας φτάνει σχεδόν το 300% σε σύγκριση με το 2021. Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ταξίδια αναψυχής. Χαρακτηρίζει λοιπόν την Ελλάδα και την τουριστική βιομηχανία της «πραγματικό success story»: «Παρατηρούμε ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση από τουρίστες στα αεροδρόμια που εξυπηρετούν τα όμορφα ελληνικά νησιά. Για τα αεροδρόμιά μας στην Ελλάδα στοχεύουμε στην περαιτέρω αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού κατά τους λεγόμενους βοηθητικούς μήνες, δηλαδή τους μήνες πριν και μετά την περίοδο των θερινών διακοπών. Αναπτύσσουμε επίσης στρατηγικές για την προώθηση του τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τόσο στα δημοφιλή νησιά όσο και στην ελκυστική ηπειρωτική Ελλάδα», εξηγεί μιλώντας στο «Κ-Επιχειρείν». Δεν κρύβει δε πως ο όμιλος αξιολογεί ευκαιρίες περαιτέρω επέκτασης. Όσον αφορά τα στοιχεία επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, υπερβαίνουν ακόμα και τους αριθμούς-ρεκόρ που είχαν σημειωθεί προ της πανδημίας του 2019.
 
– Ποιο είναι το μέλλον των ταξιδιών;
Πιστεύουμε ότι η ζήτηση για ταξίδια πηγάζει από τη θεμελιώδη ανάγκη του ανθρώπου για κινητικότητα. Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδεύουν και θα ταξιδεύουν. Στόχος μας ως παρόχου υπηρεσιών στον κλάδο των αερομεταφορών και των ταξιδιών είναι να προσφέρουμε στους επιβάτες την καλύτερη δυνατή εμπειρία στα αεροδρόμιά μας. Τα ταξίδια στο μέλλον θα βασίζονται ολοένα και περισσότερο σε ψηφιακές, ανέπαφες λύσεις και θα διεξάγονται με ακόμη περισσότερη άνεση. Ένα παράδειγμα είναι η νέα τεχνολογία σάρωσης για τα σημεία ελέγχου ασφαλείας. Χάρη σε αυτή τη νέα τεχνολογία, οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται πλέον να ανοίγουν τις τσάντες τους ή να τοποθετούν ξεχωριστά τα δοχεία με τα υγρά όταν διέρχονται από τα σημεία ελέγχου. Ταυτόχρονα, η ασφάλεια θα εξακολουθήσει να αποτελεί την πρωταρχική μας προτεραιότητα. Ενώ αναμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη για το 2023, οι περιορισμοί στον εναέριο χώρο θα συνεχίσουν να συνιστούν πρόκληση για τον κλάδο των αερομεταφορών και το επόμενο έτος. Επιπλέον, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και ο υψηλός πληθωρισμός θα οδηγήσουν εν μέρει στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων.
 
– Πώς μπορούν τα αεροδρόμια να συμβάλουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας στον τουρισμό;
Για την ενίσχυση του βιώσιμου τουρισμού στους διάφορους προορισμούς απαιτούνται εξατομικευμένες λύσεις για κάθε αεροδρόμιο. Η Fraport έχει δεσμευτεί να μηδενίσει το αποτύπωμα άνθρακα των επιχειρήσεών της το αργότερο έως το 2045. Η παρούσα δέσμευση εκτείνεται στις δραστηριότητες ολόκληρου του Ομίλου Fraport παγκοσμίως – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου σχεδιάζουμε, μεταξύ άλλων, να αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας. Κατά την προώθηση της βιωσιμότητας, δεν επικεντρωνόμαστε απλώς στην προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος. Η προσέγγισή μας αποβλέπει στον συνδυασμό περιβαλλοντικών παραμέτρων με οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Θέλουμε η Fraport να παραμείνει ελκυστικός εργοδότης σήμερα αλλά και στο μέλλον, και ως εκ τούτου έχουμε πλήρη επίγνωση της εταιρικής μας ευθύνης. Η προσέγγιση αυτή, ωστόσο, απαιτεί σημαντικές επενδύσεις. Συνεπώς, η «πράσινη αεροναυτιλία» θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων.
 
– Ποια είναι τα διδάγματα που προέκυψαν από την πανδημία Covid-19;
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά, ώστε να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά σε δυναμικές καταστάσεις. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και την κυβέρνηση. Στην Ελλάδα η συνεργασία υπήρξε άριστη. Χάρη στην αφοσίωση και τη δέσμευση των εργαζομένων μας, καταφέραμε να διατηρήσουμε τις δραστηριότητές μας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θετική ήταν και η συμβολή των διαδικασιών ψηφιακού μετασχηματισμού που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό του συνόλου των διαδικασιών μας, προκειμένου να πετύχουμε πιο λιτή διαχείριση, μεταξύ άλλων με τη βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών έγκρισης. Με την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων υγιεινής, είμαστε καλά προετοιμασμένοι για πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας.

Dr. Stefan Schulte: Το success story του ελληνικού τουρισμού και τα επόμενα βήματα της Fraport-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή