ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ελλάδα μπορούμε», το σύνθημα Ν.Δ. – Αρχίζει σήμερα το συνέδριο

«Ελλάδα μπορούμε», το σύνθημα Ν.Δ. – Αρχίζει σήμερα το συνέδριο

«Ελλάδα, μπορούμε». Η προσθήκη του «Ελλάδα» μπροστά από το «Μπορούμε» –το μότο της τελευταίας εμφάνισης του Κυρ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο– στο κεντρικό σύνθημα του 12ου συνεδρίου της Ν.Δ. προϊδεάζει τόσο για τα μηνύματα όσο και για τους αποδέκτες. Το συνέδριο-ορόσημο για την Πειραιώς που αρχίζει απόψε στο Metropolitan Expo αποτελεί το «τελικό σάλπισμα» πριν από τη μάχη των εθνικών εκλογών. Η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία της Ν.Δ., ωστόσο, δεν αποτελεί μόνο το σήμα της εκκίνησης του προεκλογικού αγώνα. Eχει στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη μέρα των εκλογών και στην επόμενη μέρα της χώρας.

Αυτός είναι ο λόγος που με την αποψινή του παρέμβαση ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδιώκει να οριοθετήσει όχι μόνο το στίγμα του συνεδρίου και το διακύβευμα των εκλογών, αλλά και να εστιάσει στο θετικό αφήγημα ότι η Ν.Δ. διαθέτει ένα συνολικό σχέδιο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και κυρίως της μεσαίας τάξης, της μέσης ελληνικής οικογένειας, των νέων, των ανέργων και των ηλικιωμένων, δηλαδή των ομάδων που μπορούν να δώσουν την αυτοδυναμία στη Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν προτίθεται, λένε από την Πειραιώς, να μπει σε άτυπο debate με τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε σκοπίμως να μιλάει απόψε την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη. Επιδίωξή του, όπως και του συνεδρίου, είναι να απευθύνει ενωτικό και όχι διχαστικό μήνυμα και να εστιάσει στο τι θα κάνει η Ν.Δ. την επόμενη μέρα των εκλογών «για τους πολλούς Ελληνες» και ποια πρόταση διακυβέρνησης φέρει.

Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς οι κάλπες μπορεί να είναι πολύ κοντά. Και, πάντως, προεξοφλεί την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ –«τελειώσατε», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στον κ. Τσίπρα την περασμένη Τρίτη– και, συνεπώς, την ανάγκη να ξέρουν οι πολίτες τι μπορούν να περιμένουν από τη Ν.Δ. και να της δώσουν θετική ψήφο. Η στόχευση της Ν.Δ. είναι να πείσει τους απογοητευμένους, τους δύσπιστους, τους αναποφάσιστους και όσους δεν την είχαν εμπιστευθεί στις προηγούμενες εκλογές και, άρα, η Πειραιώς επιδιώκει να σηματοδοτήσει την τομή που μπορεί να κάνει η Ν.Δ. ύστερα από μια «χαμένη δεκαετία». Είναι το κρίσιμο σταυροδρόμι, η στιγμή που, όπως υπογράμμισε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης, «όλοι πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν».

«Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία. Ο ένας δρόμος είναι των εύκολων και ανέξοδων υποσχέσεων, του λαϊκισμού και του κρατισμού, της ανάπτυξης με δανεικά που χρεοκόπησε και τελικά οδήγησε σε επώδυνα μέτρα για όλους… Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της αλήθειας, της ευθύνης και του ρεαλισμού, που θα απελευθερώσει την Ελλάδα από τα δεσμά του κρατισμού και του λαϊκισμού. Είναι ο δρόμος που, απέναντι σε ιδεοληψίες που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει παντού, προτάσσει τις αρχές της ανάπτυξης, της αξιοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της αξιοπιστίας. Που δεν ικανοποιείται με μια Ελλάδα χαμηλών προσδοκιών και κλειστών οριζόντων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης στον πρόλογο του εντύπου που θα διανεμηθεί σήμερα στο 12ο συνέδριο.

Παράλληλο πρόγραμμα

Συναυλία των Onirama για την ενίσχυση της «Κιβωτού του Κόσμου», brain drain, 4η βιομηχανική επανάσταση και νέα επαγγέλματα, αλλά και cyber-bullying, σεξουαλική κακοποίηση, ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι μερικά από τα θέματα συζήτησης που θα ανοίξουν οι παράλληλες δράσεις που θα πλαισιώσουν το συνέδριο της Ν.Δ., συνεχίζοντας την παράδοση των δύο προηγούμενων συνεδρίων επί προεδρίας του κ. Μητσοτάκη. Το «παράλληλο πρόγραμμα» διοργανώνουν από κοινού οι γραμματείες της Ν.Δ., το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής, η ΟΝΝΕΔ και το μητρώο στελεχών και εστιάζει σε ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, τους νέους, την εργασία, τις ανισότητες. Την ίδια ώρα, και αυτό το συνέδριο επιδιώκει να περάσει το μήνυμα της διαρκούς ανανέωσης και διεύρυνσης της Ν.Δ., καθώς οι πόρτες του είναι ανοικτές σε όλους όσοι συμμερίζονται τις βασικές πολιτικές της προτάσεις. Με αυτό το σκεπτικό το «παρών» θα δώσουν και πρόσωπα που δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. στο πάνελ «Ανοικτό κόμμα, ανοικτό βήμα», όπου θα μιλήσουν οι Χρ. Χωμενίδης, Βάσω Κιντή, Μ. Ματσαγγάνης, Μιχ. Κωσταράκος, Μ. Βερέμης, Κυρ. Πιερρακάκης.