Εφ’ όλης της ύλης κριτική από τα κόμματα

Εφ’ όλης της ύλης κριτική από τα κόμματα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βέλη όλων των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης δέχθηκε χθες, τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, η συγκυβέρνηση, τόσο για την οικονομική πολιτική όσο και για επιλογές της σε σειρά άλλων θεμάτων διακυβέρνησης. Μόνη διαφορετική φωνή, υπέρ της κυβέρνησης, αρθρώθηκε διά στόματος Π. Καμμένου, πλην όμως εκείνο που ξεχώρισε και στην περίπτωσή του ήταν το γεγονός ότι την ώρα της ομιλίας του συγκυβερνήτη, και για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες, από την αίθουσα της Ολομέλειας απουσίαζε ο πρωθυπουργός. Η πρώτη ήταν στη συζήτηση για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Στην ανάγκη να υπάρξει κλίμα εθνικής συνεννόησης, ώστε να θωρακιστεί η δημοκρατία, αναφέρθηκε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «δεν πάμε πουθενά με τοξικό κλίμα. Θέλουμε εθνική ομοψυχία, τους Ελληνες ενωμένους», ενώ προσέθεσε: «Πρέπει να τελειώνουμε με τα αδιέξοδα “λαϊκισμός ή συντήρηση”. Χρειάζεται πολιτική ανατροπή, προοδευτική αλλαγή με έμπνευση και σχέδιο». Συμπλήρωσε δε ότι το κόμμα της έχει συγκεκριμένη πρόταση η οποία αποτυπώνεται ήδη και σε σχέδια νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή για ένα «σύγχρονο κοινωνικό κράτος».

«Καλλιεργείτε στον λαό τη μείωση των απαιτήσεων», υπογράμμισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας και χαρακτήρισε fake news όσα η κυβέρνηση υποστηρίζει για νέα σελίδα μεταμνημονιακής ανάπτυξης για όλους και για ανάκτηση της κυριαρχίας μας.

Στο κλίμα βίας και τρομοκρατίας αφιέρωσε την έναρξη της δικής του ομιλίας ο επικεφαλής του Ποταμιού, τονίζοντας ότι είναι εγκληματική η πολιτική ασυλίας των συμμοριών που καίνε. Αναφερόμενος στα οικονομικά, ο κ. Στ. Θεοδωράκης επέκρινε την τακτική των προσλήψεων μετακλητών, που έχει υιοθετήσει η συγκυβέρνηση, την αύξηση των έμμεσων φόρων, ενώ τόνισε: «Το να λέει λοιπόν ο πρωθυπουργός ότι η χρεοκοπία της χώρας οφείλεται μόνο στη διαφθορά των ελίτ είναι ένα βολικό ψέμα, ένας λαϊκισμός. Οι ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης, το τεράστιο έλλειμμα επενδύσεων, η υπερφορολόγηση, ο πελατειασμός και τελικά η αναδιανομή της μιζέριας έχουν ρίζες στις ιδεοληψίες σας και στη διαχρονικά λαϊκίστικη κυβερνητική πολιτική».

«Να δίνεις ελεημοσύνη είναι οικονομική πολιτική; Γδέρνεις τον λαό και τώρα του δίνεις λίγα ευρώ. Δεν είναι οικονομική πολιτική αυτό», άνοιξε τον κύκλο της κριτικής ο πρόεδρος της Εν. Κεντρώων, ο οποίος αφιέρωσε το α΄ μέρος της ομιλίας του στο θέμα της αποστασιοποίησης βουλευτών από τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν. Ηταν φυσικό, αυτό, εν αναμονή της νέας διαφοροποίησης, αυτή τη φορά από τον κ. Ι. Σαρίδη που είχε προειδοποιήσει ότι δεν προτίθετο να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό: «Μικρότερο αδίκημα διαπράττουν οι αποστάτες, μεγαλύτερο τα κόμματα που τους υποδέχθηκαν. Δεν είναι προς τιμήν του Κοινοβουλίου που έδωσαν στέγη στους τριγυρατζήδες», είπε ο κ. Λεβέντης.

Επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις εξαπέλυσε με τη σειρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «νεκροθάφτες της οικονομίας». Εξήρε το έργο των στελεχών του κόμματός του που έχουν κυβερνητικά καθήκοντα –όλων πλην του κ. Τ. Κουίκ, στον οποίο δεν αναφέρθηκε– προσθέτοντας: «Αν δεν υπήρχαν οι ΑΝΕΛ, δεν θα είχε ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης. Αρκετοί πρόθυμοι να συγκυβερνήσουν περίμεναν στη γωνία. Η συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι έντιμη και επιτυχής. Ενα μεγάλο μέρος της αποστολής μας έχει ολοκληρωθεί. Οταν έρθει το εθνικό θέμα, θα κριθούμε όλοι, ποιος θα πάρει εθνική θέση».

Επίθεση εναντίον όλων και αναφορές στο μεταναστευτικό εμπεριείχε η ομιλία του αρχηγού της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκου, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή