Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ Ν.Δ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεύρυνση της διαφοράς Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ κατά μία μονάδα και αύξηση του ποσοστού της Ν.Δ. κατά δύο μονάδες καταγράφει η τελευταία μέτρηση της Pulse (διενεργήθηκε στο διάστημα 16-18 Δεκεμβρίου), η οποία ανεβάζει τη διαφορά των δύο κομμάτων στις 10,5 μονάδες (έναντι 9,5% της προηγούμενης μέτρησης). Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν αφού η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, ενώ ορίζουν ως κορυφαία προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση την οικονομία –εκτιμούν, εξάλλου, ότι εντός του 2019 η χώρα θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με οικονομική κρίση ή άλλο πρόβλημα– και αμέσως μετά τα εθνικά θέματα.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου (αναγωγή επί των εγκύρων) η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 33,5%, έχοντας κερδίσει δύο μονάδες από το 31,5% της προηγούμενης μέτρησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23% (κερδίζει μία μονάδα έναντι του 22% της προηγούμενης). ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή χάνουν δυνάμεις και βρίσκονται στο 7%, ενώ το ΚΚΕ στο κυμαίνεται στο 6%. Το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ μετριούνται με 1,5% εκτός Βουλής, ενώ οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 11,5%. Συντριπτική είναι η υπεροχή της Ν.Δ. στην παράσταση νίκης, με ποσοστό 57% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται του Αλ. Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία με 11 μονάδες (36% έναντι 25%).

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε ποσοστό 53% πιστεύει ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν αφού έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Το ποσοστό μάλιστα είναι συντριπτικό τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (55%) όσο και αυτών της Ν.Δ. (57%). Παράλληλα, η οικονομία ορίζεται από την πλειονότητα ως κορυφαία προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης σε ποσοστό 46%, ενώ ως αμέσως επόμενη προτεραιότητα ορίζονται σε ποσοστό 20% τα εθνικά θέματα. Η οικονομία υπερτερεί ως προτεραιότητα σε ποσοστά του 43% και άνω σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (48%) και του ΣΥΡΙΖΑ (49%). Τα εθνικά θέματα, από την άλλη, υπερτερούν (27%) στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. έναντι αυτών του ΣΥΡΙΖΑ (15%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη το γεγονός ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων (σε συνολικό ποσοστό 45%) θεωρεί ότι η χώρα είναι πολύ / αρκετά πιθανό να βρεθεί ξανά σε νέα οικονομική κρίση ή σε προβλήματα εντός του 2019. Το ποσοστό αυτό μάλιστα είναι αρκετά υψηλό και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (36%), ενώ είναι ακόμα μεγαλύτερο στις τάξεις των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (50%). Στον ίδιο τόνο και η πεποίθηση για το αν η χώρα το τελευταίο εξάμηνο πηγαίνει προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, καθώς σε ποσοστό 63% (αυξημένο μάλιστα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας) οι απαντήσεις κάνουν λόγο για «σίγουρα» ή «μάλλον λάθος» κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων, όσων δηλώνουν ότι δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν ή επιλέγουν λευκό και αποχή, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι (29%) είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το 5% ΑΝΕΛ και το 6% Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή