Σε διάταξη μάχης με πρόγραμμα η Ν.Δ.

Σε διάταξη μάχης με πρόγραμμα η Ν.Δ.

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι άλλα ψέματα, όχι άλλες υποσχέσεις που μετά θα τις πληρώσει με φόρους και περικοπές η κοινωνία», ήταν μία από τις τελευταίες φράσεις της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή – μια παρέμβαση με σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην οικονομία και με διαρκείς αναφορές στην «αλύπητη φορολόγηση» και στη «διάλυση» της μεσαίας τάξης.

Αυτές θύμισαν το κεντρικό μήνυμα που απηύθυνε από το 12ο συνέδριο του κόμματός του το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της πόλωσης, ούτε αυτό της επιδοματικής πολιτικής και θα αναδεικνύει τον άλλο δρόμο: τον θετικό λόγο και τις προτάσεις της για τη στήριξη πρωτίστως της μεσαίας τάξης, της μέσης ελληνικής οικογένειας και αδύναμων οικονομικά πολιτών.

Η Ν.Δ. επιμένει στην κορωνίδα του προγράμματός της, που είναι η μείωση φόρων και εισφορών –και μάλιστα εμπροσθοβαρής– ως τον μόνο δρόμο μέσα από τον οποίο περνά η ανάταξη της οικονομίας. Από την Πειραιώς «δείχνουν» και στην ενδιάμεση έκθεση τη Τράπεζας της Ελλάδας για το 2018, σύμφωνα με την οποία μείωση 1% σε φόρους και εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων θα δημιουργούσε ανάπτυξη που θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ κατ’ ελάχιστον 4,5% ή 7 δισ. σε μία τριετία. Η δημοσιονομική επιβάρυνση θα ήταν μόλις 0,7%, δηλαδή περίπου 800-900 εκατ. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι ακόμη πιο τολμηρό, καθώς προβλέπει μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και εισφορών.

Την ίδια ώρα, δεν έχει περάσει απαρατήρητο στον τρίτο όροφο της Πειραιώς το γεγονός ότι, παρά τα «όπλα» που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση στη φαρέτρα των παροχών, το κλίμα εις βάρος της δεν αντιστρέφεται. Αυτό προκύπτει και από τις τάσεις των δημοσκοπήσεων, καθώς η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει (όπως έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse), ενώ, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, η απόπειρα πόλωσης του πολιτικού σκηνικού, στην οποία συστηματικά επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, έχει πέσει στο κενό.

«Οι πολίτες έχουν κουραστεί με τη διαρκή (και άσφαιρη) σκανδαλολογία στην οποία συνειδητά επενδύει η κυβέρνηση. Αντιθέτως, αυτό το οποίο θέλουν να μάθουν είναι πώς μπορεί να βελτιωθεί άμεσα η ζωή τους. Γι’ αυτό και ανταποκρίνονται θετικά στο σχέδιο που έχει καταθέσει η Ν.Δ. και το οποίο περιλαμβάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και μέτρα που θα δώσουν άμεσα λύσεις σε πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας», λένε.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας την Παρασκευή στους πολιτικούς συντάκτες κατά το καθιερωμένο εορταστικό γεύμα που τους παραθέτει, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πάει παραπέρα, πολλώ δε μάλλον αν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Σε κάθε περίπτωση, η έλευση της συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο και οι πλειοψηφίες που θα διαμορφωθούν θα κρίνουν και τον χρόνο των εκλογών, εκτιμά ο κ. Μητσοτάκης. Και αυτό διότι μια αποχώρηση του αρχηγού των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να πάει πολύ μακριά, ακόμη κι αν βρει τους 151 για να κυρώσει τη συμφωνία, καθώς θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανειλημμένως έχει υπογραμμίσει ότι ο πρωθυπουργός «σέρνει» μαζί του και τη χώρα, γι’ αυτό και ο μόνος τρόπος για να ανακάμψει η Ελλάδα είναι εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Η παράταση μιας «παρακμιακής» κατάστασης και η παραμονή μιας «απονομιμοποιημένης κυβέρνησης», όπως σημειώνει η Πειραιώς, στην ηγεσία της χώρας, κοστίζουν ακριβά. Υπονομεύουν την οικονομία, παρατείνουν την αβεβαιότητα στο επενδυτικό πεδίο, την ώρα που οι υποσχέσεις και η παροχολογία δίνουν το σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις παλιές «κακές συνήθειες», γεγονός το οποίο με τη σειρά του δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Η Πειραιώς βρίσκεται ούτως ή άλλως σε απόλυτη εκλογική εγρήγορση. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι έχει εισέλθει σε φάση ανοιγμάτων που θα σηματοδοτήσουν τη διεύρυνση πέραν των κομματικών τειχών και θα οδηγήσουν στην επιδιωκόμενη αυτοδυναμία. Η πρόθεση αυτή κατέστη σαφής και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στο 12ο συνέδριο της Ν.Δ., σε κεντρικό πάνελ του οποίου προσκλήθηκαν να μιλήσουν πρόσωπα που δεν ανήκουν στo κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και λίγα 24ωρα αργότερα, με την προσχώρηση στη Ν.Δ. του Χάρη Θεοχάρη (ο οποίος αναμένεται να κατέλθει στον νότιο τομέα της Β΄ Αθηνών).

Nέα πρόσωπα

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι η ανανέωση θα συνεχιστεί, καθώς στις 10 Ιανουαρίου, οπότε και συμπληρώνει τρία χρόνια στην ηγεσία της Ν.Δ., αναμένεται να ανακοινωθούν ονόματα νέων προσώπων που θα κατέλθουν στις εθνικές εκλογές για πρώτη φορά. Σταδιακά δρομολογούνται και οι αλλαγές στις γραμματείες του κόμματος, από τις οποίες θα αποχωρήσουν όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές –ήδη ανακοινώθηκαν οι πρώτοι πέντε– ενώ, όπως προανήγγειλε, «θα γίνουν και άλλες αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό ενόψει της προεκλογικής μάχης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή