Βαριά «ατζέντα» στη Βουλή

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί αναμφίβολα τη συμβολικά και ουσιαστικά σημαντικότερη εκ των «υποχρεώσεων» που έχει ήδη συμπεριληφθεί «με ανοιχτή ημερομηνία» στην ατζέντα των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας για τους πρώτους μήνες του νέου έτους και σε κάθε περίπτωση για το προσεχές κρίσιμο χρονικό διάστημα που έχει ως ορόσημο τις εκλογές για –τουλάχιστον– την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο, την άνοιξη του 2019.

Η έως τώρα πρακτική της κυβερνώσας πλειοψηφίας, όσον αφορά τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου, αλλά και –φυσικά– όσα συνεπάγεται το γεγονός ότι είναι μη «ελέγξιμο» εκ μέρους των Αθηνών και από πλευράς προόδου των διαδικασιών το περιβάλλον εντός του οποίου δρομολογούνται οι σχετικές διαδικασίες στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, καθιστά αδύνατο αυτή την ώρα να προσδιορίσει κάποιος με σχετική ασφάλεια το πότε θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η εν λόγω συμφωνία. Προ ολίγων 24ώρων, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης σε συζήτησή του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε απλώς ότι η συμφωνία αναμένεται να κυρωθεί από τη γείτονα στα μέσα Ιανουαρίου και από εκείνη τη στιγμή είναι που η κυβέρνηση θα εκτιμήσει και θα αποφασίσει τον χρόνο που θα κατατεθεί το κείμενο της συμφωνίας προς κύρωση στη Βουλή.

Τα μέσα Ιανουαρίου, πάντως, έχουν επιπρόσθετο κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον, καθώς τότε βάσει του αρχικού προγραμματισμού θα πρέπει, ως γνωστόν, να ολοκληρώσει και καταθέσει προς έγκριση στην Ολομέλεια τις προτάσεις της η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Τυπικά, η Επιτροπή θα πρέπει να καταθέσει το σχετικό κείμενο στις 15 Ιανουαρίου, με την αντιπολίτευση κυρίως να πιέζει για ολιγοήμερη αναβολή, ώστε να μη συμπιεστούν πολύ οι συζητήσεις επί της ουσίας στις έως τότε συνεδριάσεις. Με βάση αυτά, οι δύο ψηφοφορίες που πρέπει ως γνωστόν να ακολουθήσουν επί της συγκεκριμένης προτάσεως, θα ολοκληρωθούν κατά τις τελευταίες εκτιμήσεις έως τον Μάρτιο.

Για κάποια ημέρα εκείνης της περιόδου (των δύο-τριών πρώτων μηνών του 2019) υποτίθεται πως θα πρέπει να αναμένεται και η διαδικασία εγγραφής στην ημερήσια διάταξη, συζήτησης και ψήφισης από την εθνική αντιπροσωπεία του αναλυτικού και επίσημου πορίσματος της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Βούτσης σε δημόσια ομιλία του έλεγε ότι «μέχρι το τέλος του έτους (σ.σ. ενν. 2018), τους ερχόμενους δύο μήνες στην Ολομέλεια της Βουλής θα έρθει προς ψήφιση το πόρισμα». Δύο μήνες αργότερα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας άλλαζε εκ νέου το χρονοδιάγραμμα: «Οταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με συντεταγμένο τρόπο πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση. Εχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο απ’ ό,τι καταλαβαίνω πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια». Στις 20 Δεκεμβρίου, σε ανεπίσημη συζήτησή του με δημοσιογράφους ο κ. Βούτσης εμμέσως προσδιόρισε τον χρόνο συζήτησης εντός του πρώτου τριμήνου 2019.

Ως προς εκείνα που θα πρέπει «άμεσα», δηλαδή με το άνοιγμα της Βουλής στις 7 Ιανουαρίου, να αναμένονται είναι η σε ανταπόκριση –με καθυστέρηση– πρότασης της Ν.Δ. συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για το μεταναστευτικό και μια νέα συζήτηση και λήψη απόφασης για ζητήματα σχετικά με τον Κανονισμό της Βουλής.

Το στεγαστικό επίδομα

Τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο, επίσης, σύμφωνα με κατά καιρούς επισημάνσεις κυβερνητικών στελεχών, θα πρέπει να κατατεθούν προς ψήφιση το (από τα εναπομείναντα «θετικά μέτρα») στεγαστικό επίδομα, ο νόμος που θα διαδεχθεί εκείνον που ονομάζεται «Κατσέλη-Σταθάκη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μια και που με ΠΝΠ παρατείνεται η ισχύς του μόνο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ αναμένονται και σημαντικοί νόμοι όπως ο νέος για την ιθαγένεια, ή και του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές σε ΑΕΙ. Παραμένει, τέλος, άγνωστο τι θα γίνει με το πόρισμα της Εξεταστικής για την Υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή