«Υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών»

«Υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή παρέμβαση για τις πρωτοφανείς δηλώσεις Πολάκη και όσα διαμείβονται γύρω από την υπόθεση Novartis έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υιοθετώντας επί της ουσίας την προειδοποίηση της Eνωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί θεσμικής εκτροπής και καλώντας τόσο τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, όσο και τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να την αποτρέψουν και να «υψώσουν ανάστημα».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών» και ευθεία απειλή στη διάκριση των εξουσιών στη χώρα. Αναφερόμενος στις επίμαχες αναρτήσεις Πολάκη –για τις οποίες σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ουδέποτε έλαβε επισήμως θέση– υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει. Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου να χαρακτηρίζεται από τη Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητώς το απαγορεύει». Ταυτόχρονα, απηύθυνε μήνυμα ότι θα διαφυλάξει με όλες του τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών, ενώ κάλεσε τους επικεφαλής «όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας», «να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν». Μήνυμα απηύθυνε και προς τους δικαστικούς λειτουργούς να «υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Η τελευταία επισήμανση μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εμμέσως πλην σαφώς, καλώντας τους δικαστές να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπονοεί ότι δεν τη διαφυλάττουν όλοι και ότι αυτή πλήττεται από παραδικαστικούς κύκλους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνόδευσε τη δήλωσή του και με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter στα αγγλικά, υπογραμμίζοντας ότι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών στην Ελλάδα είναι και η δημοκρατία. «Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται υπό πραγματική απειλή. Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση Novartis κατονομάζονται δημοσίως και απειλούνται από κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο καταδικασμένος τρομοκράτης Κουφοντίνας, στην έκτη άδειά του από τη φυλακή, περιφέρεται στο κέντρο της Αθήνας. Οι επόμενες εκλογές δεν θα αφορούν μόνο την οικονομία, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία και την ποιότητά της», σημειώνει. Η ανάρτηση είναι ενδεικτική των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη να αναδείξει τις παρεμβάσεις στο κράτος δικαίου και με άλλες κινήσεις, εξαντλώντας όλα τα μέσα –κοινοβουλευτικά και όχι μόνο– που έχει στη διάθεσή του. Η Πειραιώς κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί για όσα καταγγέλλει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία, όπως σημείωσε, «δεν ελέγχει το παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου», ή αν ο κ. Τσίπρας έχει αναθέσει τη διακυβέρνηση στον Παύλο Πολάκη. Ερωτήματα για το αν πρόκειται για «μια ενορχηστρωμένη υπόθεση παρακράτους» διατύπωσε η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, αφήνοντας αιχμές πως ό,τι συμβαίνει «αντανακλά απευθείας στο Μαξίμου» (Open TV), αλλά και για στήσιμο «σκευωρίας». «Οι άνθρωποι που μπήκαν στο στόχαστρο, έχουν κάθε λόγο να ανεβάσουν τους τόνους, σκεφτείτε τον εαυτό σας, στη θέση τους. Και μάλιστα μέσα στην ευρύτερη ατμόσφαιρα, η οποία δημιουργείται στην πολιτική ζωή της χώρας», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή