Αναδίπλωση στη διαδικασία για αντισταθμιστικά

Αναδίπλωση στη διαδικασία για αντισταθμιστικά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική θύελλα προκάλεσε χθες στη Βουλή η προσπάθεια της κυβέρνησης, διά του υπουργού Εθνικής Αμυνας, να «περάσει» τροπολογία η οποία –όπως υποστήριξε ο κ. Π. Καμμένος– κλείνει μια παλαιά υποχρέωση της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin να «επιστρέψει» στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία μέσω ειδικών προγραμμάτων ποσό ύψους τουλάχιστον 230 εκατ. για τα αεροσκάφη F-16.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για ύποπτη τροπολογία, με τη Ν.Δ. να ζητεί τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, που τελικά αποφασίστηκε να διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα, «παγώνοντας» έτσι μια κοινοβουλευτική διαδικασία η οποία είχε σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες. Τόσο οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, όσο όμως και το γεγονός ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων, ανάγκασαν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Αμυνας να αποδεχθεί έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων ή και από κοινού με την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Αμυνας – για αύριο Παρασκευή, ώστε να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να δοθούν, όπως υποστήριξε, απαντήσεις.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο κ. Καμμένος με στοιχεία με τα οποία τον τροφοδοτούσαν παριστάμενοι σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αλλά και επικαλούμενος μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο από τη διοίκηση της ΕΑΒ, υπεραμύνθηκε των επιλογών του, έκανε λόγο για εθνικά συμφέρουσα ρύθμιση που δεν έχει «σκιές» και επίμονα απέρριπτε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη τροπολογία δεν συνιστά επιστροφή μέσω κυβερνητικής πρωτοβουλίας στο αμαρτωλό καθεστώς των «αντισταθμιστικών ωφελημάτων». Στο πλαίσιο αυτό, αφού αναφέρθηκε και στις προ σχεδόν ενός έτους συζητήσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά την επίσκεψη του κ. Αλ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, υπέπεσε και σε αντιφάσεις, αφού ενώ αρχικά υποστήριξε ότι η τροπολογία έρχεται ως συνέχεια σύμβασης που υπογράφηκε από υπουργό κυβέρνησης της Ν.Δ., κατά την εξέλιξη της συζήτησης παραδέχθηκε ότι επρόκειτο για σύμβαση παλαιότερης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου.

Ενα δεύτερο σημείο της τοποθέτησης του υπουργού που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις, είναι εκείνο το οποίο είχε σχέση με την κατανομή των χρημάτων που προβλέπονται από τη ρύθμιση: Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί στην ΕΑΒ και πως ένα μικρό ποσοστό αυτών θα δοθεί με απόφαση της αμερικανικής εταιρείας σε υπεργολαβίες ελληνικών επιχειρήσεων.

Η τελευταία αυτή αναφορά προκάλεσε οξύτατη σύγκρουση με τον κ. Αδ. Γεωργιάδη, όταν ο εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ. άφησε να εννοηθεί ότι η ρύθμιση είναι προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων με όρους αδιαφάνειας.

Στο θέμα αναφέρθηκε στη σύντομη παρέμβασή της και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να παρουσιαστούν αναλυτικά στη Βουλή όλες οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης συμφωνίας. «Ορισμένα ερωτήματα είναι δικαιολογημένα», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, επισημαίνοντας πως είναι σωστή η δέσμευση του υπουργού να γίνει αναλυτική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, καταδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι η εν λόγω τροπολογία προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη ταραγμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή