ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Σε εκρηκτικό κλίμα η συζήτηση για τις Πρέσπες

Βουλή: Σε εκρηκτικό κλίμα η συζήτηση για τις Πρέσπες

Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα, ανάλογο του οποίου η ελληνική Βουλή έζησε μόνο στις χειρότερες στιγμές της μνημονιακής περιόδου, αυτή τη φορά όμως επί εθνικού ζητήματος που καθιστά την όλη κατάσταση σχεδόν έκρυθμη, άρχισε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας η κοινοβουλευτική διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Η συνολική διαδικασία προγραμματίζεται να κορυφωθεί την νύχτα της Πέμπτης με ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Η ατμόσφαιρα ήταν εξ αρχής ηλεκτρισμένη, προκαλώντας διαδοχικές αναφλέξεις εντός και εκτός της Αίθουσας της Γερουσίας όπου συνεδριάζει η Επιτροπή, κατ’ αρχήν εξαιτίας εντονότατων ενστάσεων της αντιπολίτευσης επί διαδικαστικών θεμάτων όπως για τη σύνθεση της Επιτροπής, δεδομένου ότι διαλυτικές εξελίξεις κυρίως στο Ποτάμι, άλλαξαν ισορροπίες και συσχετισμούς συνολικά στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Οι μαραθώνιες συζητήσεις και διεργασίες κατέληξαν στην «εκτόνωση» του προβλήματος, μέσω διαδικασίας κλήρωσης που είχε ως αποτέλεσμα να τοποθετηθούν ως μέλη της Επιτροπής, στις δημιουργηθείσες «κενές» θέσεις, οι ανεξάρτητοι αλλά και θετικοί προς τη συμφωνία βουλευτές Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς.

Δεύτερο «διαδικαστικό» ζήτημα ετέθη κυρίως από την ΝΔ και τη ΔΗΣΥ και αφορά το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή καλείται να αποφασίσει για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα, δίχως να έχουν τεθεί υπόψιν των βουλευτών όλα τα απαραίτητα έγγραφα, κυρίως δε το πλήρες κείμενο του νέου Συντάγματος της γείτονος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε, επικαλούμενος διεθνείς συνθήκες, ότι η ρηματική διακοίνωση και μόνο που έστειλε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, δεμσεύει απολύτως τη γείτονα και συνεπώς, όπως ισχυρίστηκε, επί αυτής καλείται το Κοινοβούλιο να αποφανθεί.

Ο μεγάλης διάρκειας κύκλος σφοδρών συγκρούσεων περί τα διαδικαστικά, ανέδειξε από βουλευτές της αντιπολίτευσης και μια άλλη παράμετρο: το γεγονός ότι, όπως ειπώθηκε, καλείται η ελληνική Βουλή να ψηφίσει, δίχως να έχει και τυπικά ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στη γείτονα.

Οταν η σε υψηλούς τόνους συζήτηση άφησε τα διαδικαστικά και άρχισε να επικεντρώνεται στην ουσία της επίμαχης Συμφωνίας, η εικόνα που αναδείχθηκε ήταν πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με διαφορετική επιχειρηματολογία έκαστο, τάσσονται κατά της συμφωνίας.

«Το ισοζύγιο κερδών και οφελών είναι συντριπτικά σε βάρος της Ελλάδας» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, κάνοντας λόγο για «εθνική ήττα».

«Εκφράζουμε τη ρητή, εμφατική και ανεπιφύλακτη άρνησή μας να ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε χωρίς περιστροφές εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο κ. Α. Λοβέρδος.

Για συμφωνία που εξυπηρετεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου θα πρέπει να απορριφθεί, μίλησε ο κ. Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ).

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε, όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος. Είπε ότι οι μέρες αυτές είναι «ημέρες θρήνου για την Ελλάδα», και επιτέθηκε δε στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι καταπάτησε τη συμφωνία που είχε με τους ΑΝΕΛ για τη συγκυβέρνηση: «Μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε κυβέρνηση αποστασίας». Και αφού νωρίτερα επιτέθηκε σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μίλησε για εξυπηρέτηση φίλων επιχειρηματιών και για «στήσιμο διάλυσης Ποταμιού μέσω Δανέλλη) υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αν τεθεί σε ισχύ θα ανατρέψει τη Συμφωνία της Γιάλτας και θα οδηγήσει σε αιματοχυσία στα Βαλκάνια.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Ι. Σαρίδης, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την υπερασπίστηκαν στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης μόνο η εισηγήτρια του κόμματος Σία Αναγνωστοπούλου, ο κ. Γ. Βαρεμένος και η κυρία Ελένη Αυλωνίτου.

«Δεν πρέπει ούτε να εξιδανικεύουμε ούτε να δαιμονοποιούμε τη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Γ. Μαυρωτάς στην παρέμβασή του και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εργαλειοποίησε» το κρίσιμο εθνικό ζήτημα για να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Αυτή η εργαλειοποίηση οδήγησε και στην εμφάνιση του φαινομένου του διχασμού στην ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας ότι έτσι αποφεύγεται μια συζήτηση ουσίας, η οποία θα έπρεπε να οδηγήσει σε «εγρήγορση» αφού όλες οι συμφωνίες κρίνονται στην πράξη. Στα θετικά της Συμφωνίας, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρωτάς είναι ότι κλείνουν μέτωπα και σταθεροποιείται η γειτονική χώρα στο ασταθές βαλκανικό περιβάλλον, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. «Με τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση, γι’ αυτό μην χειροκροτήσετε στο τέλος», έκλεισε την ομιλία του ο κ. Μαυρωτάς απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ημέρα πένθους για την Ελλάδα η σημερινή» τόνισε ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι δίδεται στους κατοίκους της μικρής αυτής χώρας το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για ιστορικό λάθος, αφού ουσιαστικά αναγνωρίζεται «μακεδονική εθνότητα» στους κατοίκους της ΠΓΔΜ που δεν ανήκουν στο αλβανικό έθνος. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη σύμφωνα με την οποία η ΝΔ δεν ήταν ποτέ υπέρ της σύνθετης ονομασίας, με τον κ. Κατρούγκαλο να παρεμβαίνει και να σημειώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αυτή την θέση, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο κ. Γεωργιάδης πριν ενταχθεί στην ΝΔ κατήγγειλε για το ζήτημα αυτό έως και τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή. Ανταπαντώντας ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Εγώ ως πολιτικός αντίπαλος του Κ.Καραμανλή τότε, πίεζα να μην περάσει η σύνθετη ονομασία, που για την ΝΔ ήταν ένας επώδυνος συμβιβασμός», πρόσθεσε.