Nέα ονομασία με 153 θετικές ψήφους

Nέα ονομασία με 153 θετικές ψήφους

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 153 θετικές ψήφους, ακριβώς όπως αναμενόταν, επικυρώθηκε χθες από την Εθνική Αντιπροσωπεία η συμφωνία των Πρεσπών: την πλειοψηφία αυτή συνδιαμόρφωσαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι Ελενα Κουντουρά, Αικατερίνη Παπακώστα, Αθ. Παπαχριστόπουλος, Σπ. Δανέλλης, Γ. Μαυρωτάς, Στ. Θεοδωράκης, Σπ. Λυκούδης και Αθ. Θεοχαρόπουλος. Καταψήφισε όχι μόνον η αντιπολίτευση, αλλά και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης, ενώ το μοναδικό «παρών» προήλθε από τον Γρ. Ψαριανό, ο οποίος δικαιολόγησε τη στάση του ως διαφωνία μεν «με τις Πρέσπες», συμφωνία δε «με μια λύση που θα περιελάμβανε σύνθετη ονομασία».

Η αποχώρηση των μελών του πολιτικού κόσμου από το Κοινοβούλιο, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον κ. Βούτση, που έτυχε υποδοχής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με παρατεταμένο χειροκρότημα, συνοδεύθηκε από σχόλια προβληματισμού για το κλίμα που επικράτησε, ενώ άπαντες δήλωναν πως βλέπουν πλέον την «επόμενη μέρα». Οσον αφορά το Μακεδονικό, η επόμενη αυτή ημέρα ταυτίζεται με την επικείμενη διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ, ως γνωστόν, σε εκκρεμότητα βρίσκονται αφενός σημαντικά νομοθετήματα εκ μέρους της κυβέρνησης και αφετέρου η συνέχιση των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί ως προς το ποιες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που ανέδειξαν οι εκλογές του 2015 θα εξακολουθούν να υφίστανται: μετά τη διάλυση του Ποταμιού τα βλέμματα είναι στραμμένα στους ΑΝΕΛ. Ως προς το τελευταίο, ενδεικτικό της ρευστότητας είναι το γεγονός ότι ο κρίσιμος πέμπτος, για να θεωρούνται οι ΑΝΕΛ Κοινοβουλευτική Ομάδα, Αθ. Παπαχριστόπουλος φερόταν να λέει χθες ότι είναι θέμα χρόνου να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του – με ορισμένους να θεωρούν ότι το χρονικό όριο είναι η κύρωση του προαναφερόμενου πρωτοκόλλου. Σε τέτοια περίπτωση, τον διαδέχεται ο κ. Κουίκ, που ήδη βρίσκεται στους κόλπους της κυβέρνησης.

Η πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία (δύο ημέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και τρεις στην Ολομέλεια), συνολικής διάρκειας 38,5 ωρών, στην οποία ζήτησαν και έλαβαν τον λόγο 200, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αρχηγών, πέραν των προαναφερομένων κατέδειξε και το πολωτικό κλίμα που επικρατεί εντός και εκτός της Βουλής, αν και υπήρξαν φωνές – όπως και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη– για αποφυγή ακροτήτων. Από την πρώτη έως και την τελευταία στιγμή, κατεγράφησαν σκληρές συγκρούσεις με εκατέρωθεν φραστικές επιθέσεις, ενώ δεν έλειψαν και νέα κρούσματα επιθετικής συμπεριφοράς εκ μέρους της Χρυσής Αυγής.

Χθες, οι τόνοι ανέβηκαν αρχικά, με αφορμή το γεγονός ότι ο κ. Βορίδης στην ομιλία του έκανε λόγο για «κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν έντονα, με τον κ. Ξυδάκη να λέει μεταξύ άλλων: «Είναι ακριβώς αυτά που λένε οι μαχαιροβγάλτες έξω από την αίθουσα καταφερόμενοι εναντίον της δημοκρατίας».

«Για σκελετούς που βγήκαν από τις ντουλάπες» μίλησε η κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία αργότερα στην ομιλία της προκάλεσε τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» αλλά και του κ. Ν. Βούτση (ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να διαγραφούν οι επίμαχες λέξεις από τα πρακτικά), καθώς υποστήριξε ότι τα στελέχη της Ν.Δ. είναι οι «σύγχρονοι κουκουλοφόροι». Παράλληλα, υποστήριξε ότι πίσω από τα οργανωμένα επεισόδια των τελευταίων 24ώρων βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση, για να τύχει αυτή τη φορά της εντονότατης αποδοκιμασίας από τον κ. Δένδια. Σημειώνεται, τέλος, ότι επεισόδιο δημιούργησαν χρυσαυγίτες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, καθώς συνόδευσαν το δικό τους «όχι» με τη λέξη «προδότες» που απηύθυναν προς τα άλλα κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή