Διπλή επίθεση στο Μαξίμου από τη Ν.Δ.

Διπλή επίθεση στο Μαξίμου από τη Ν.Δ.

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «πρωτοφανή» ευτελισμό των θεσμών και του Κοινοβουλίου κατηγορεί η Ν.Δ. την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής, προειδοποιώντας ότι οι θεσμοί δεν είναι «παιχνίδι» και κατηγορώντας τον Νίκο Βούτση ότι πλέον έχει ρόλο «διαμεσολαβητή» ανάμεσα στους δύο «εκβιαζόμενους εταίρους» Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο. «Η κυβέρνηση έχει πλέον μια οριακή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, η οποία είναι το αποτέλεσμα συναλλαγών κάτω από το τραπέζι με μεμονωμένους βουλευτές, σε πολλούς από τους οποίους υποσχέθηκαν κυβερνητικές ή άλλες θέσεις», τονίζει την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα».

«Ο πρόεδρος της Βουλής, λαμβάνοντας πλέον και επισήμως ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στους εκβιαζόμενους εταίρους, παρακάλεσε(!) τον βουλευτή Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα μαγειρέματα της κυβέρνησης. Οι πολίτες έχουν καταλάβει από καιρό ότι οι άνθρωποι που κυβερνούν τη χώρα είναι κατώτεροι των αξιωμάτων τους. Σήμερα απλά συνειδητοποίησαν ότι έχουν χάσει και το τελευταίο ψήγμα πολιτικής και προσωπικής αξιοπρέπειας για λίγους ακόμη μήνες εξουσίας», σχολίασε η Ν.Δ. για το νέο επεισόδιο με τη παραίτηση του κ. Παπαχριστόπουλου, που θα καθυστερήσει μερικές ημέρες ακόμα, προκειμένου να ψηφιστεί και το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Απάντηση έδωσε η Πειραιώς και στα σχόλια του Γιάννη Δραγασάκη για τις τράπεζες, επισημαίνοντας δηκτικά ότι «δεν είναι σχολιαστής». «Η κυβέρνηση Τσίπρα, που διέλυσε τις τράπεζες και τις οδήγησε σε μια αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση το 2015, ανακάλυψε ξαφνικά, διά του αντιπροέδρου της, ότι οι Ελληνες φορολογούμενοι μπορεί να χρειαστεί να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να τις στηρίξουν», αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, σημειώνοντας ότι «αντί ανεύθυνων δηλώσεων, ο κ. Δραγασάκης οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που η κυβέρνηση δημιούργησε». «Αν δεν μπορεί, ας υιοθετήσει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων», πρόσθεσε.

Για το δημοσίευμα της «Κ»

«Οι Ελληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Καλούμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου», αναφέρει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της για το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της «Κ» για τη ρύθμιση-εμπαιγμό που προωθεί η κυβέρνηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς οι ψήφοι τους δεν θα προσμετρούνται στο σύνολο της επικράτειας, αλλά μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών. Η Πειραιώς, που έχει καταθέσει τρεις φορές τροπολογία η οποία δίνει τη δυνατότητα στους Ελληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους το κόμμα της επιλογής τους, προαναγγέλλει ότι θα την επανακαταθέσει για τέταρτη φορά. «Η κυβέρνηση, αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της Ν.Δ.», σημειώνει. Το ΥΠΕΣ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει οριστική πρόταση της κυβέρνησης, κατηγορεί τη Ν.Δ. για «μικροκομματικά παιχνίδια» και σημειώνει ότι είναι η κυβέρνηση «αυτή που επιχειρεί για πρώτη φορά και με συγκροτημένο τρόπο να επιλύσει αυτό το ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα».

Επιστολή Ν. Αλιβιζάτου στην «Κ»: Για την ψήφο των αποδήμων

«Κύριε διευθυντά

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ της συνεργάτιδός σας κ. Αρ. Πελώνη για τις εργασίες της 12μελούς νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία  καταρτίζει το προσχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων («Κ» 1.2.2019), σας  παρακαλώ να διευκρινίσετε τα εξής:

Τα δύο μέλη της επιτροπής που, όπως ορθά επισημαίνει η κ. Πελώνη,  θεωρούν ότι αντίκειται προς το Σύνταγμα η μη λήψη υπ’ όψιν της ψήφου των εκλογέων εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι ο καθηγητής Σπ. Βλαχόπουλος και εγώ. Οι δυο μας συμβαίνει να είμαστε και οι μόνοι συνταγματολόγοι της επιτροπής.

Η αντίθετη άποψη, αν τελικά επικρατήσει, αδικεί, όπως πιστεύω, το  υψηλό επίπεδο των εργασιών  της επιτροπής, οι οποίες, υπό την προεδρία του γεν. γραμματέα Κώστα Πουλάκη, ήταν έως σήμερα υποδειγματικές από επιστημονική άποψη. Θέλω να πιστεύω ότι ο υπουργός θα προβεί, τελικά,  στη συνταγματικά ορθή επιλογή».

Ο Ν. Κ. Αλιβιζάτος είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT