Κοινό μέτωπο με το ΕΛΚ στη μάχη κατά του λαϊκισμού

Κοινό μέτωπο με το ΕΛΚ στη μάχη κατά του λαϊκισμού

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δίνουμε έναν δύσκολο αγώνα απέναντι σε εύκολες απαντήσεις…». Ανάμεσα στις δεύτερες είναι ότι μια χώρα δεν μπορεί απλά να ξοδεύει ή να μοιράζει επιδόματα – πρέπει να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας. Τη φράση αυτή υπογράμμισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ σε κάποια από τις συνομιλίες του στους διαδρόμους της «Μεγάλης Βρεταννίας», όπου διεξήχθη το διήμερο brainstorming του προεδρείου του ΕΛΚ. Θα μπορούσε κάλλιστα, όμως, να έχει βγει και από τα χείλη του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς το διήμερο ανέδειξε ξεκάθαρα την ταύτιση πολλών θέσεων της Ν.Δ. με αυτές του ΕΛΚ. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης προ ημερών χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «δημοψήφισμα» για την πολιτική αλλαγή στη χώρα, ενώ έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση των προσώπων που θα εντάξει στην ευρωλίστα.

Νέα γενιά πολιτικών

Μάνφρεντ Βέμπερ, Σεμπάστιαν Κουρτς, Πάμπλο Κασάδο, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για εκπροσώπους μιας νέας γενιάς πολιτικών του ΕΛΚ, που θα μπορούσε να διαμορφώσει μια συμμαχία για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα). Η ξεκάθαρη δήλωση στήριξης από τον Βαυαρό Βέμπερ στον κ. Μητσοτάκη που συνοδεύθηκε από ανοικτό «παράθυρο» για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση –εφόσον ανοίξει δρόμο στις επενδύσεις– δεν ήταν τυχαία. Συνδέεται με την πίστη ότι ο εν αναμονή πρωθυπουργός στην Ελλάδα μπορεί να είναι προνομιακός συνομιλητής μιας νέας ελίτ πολιτικών στις Βρυξέλλες και σε άλλα σημαντικά ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Για το ΕΛΚ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί να συμβολίσει τη νίκη έναντι των λαϊκιστών που θέλουν να σηματοδοτήσουν οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Πολλώ δε μάλλον, αφού το ΕΛΚ, παρότι θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη, αναμένεται να βγει από αυτή τη μάχη με ψαλιδισμένες έδρες και αντιμέτωπο με μια νέα ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη. Δεχόμενο πλήγματα και εκ δεξιών, το ΕΛΚ αναζητεί στις τάξεις του νικητές, αλλά και την προώθηση μιας φιλοευρωπαϊκής, φιλομεταρρυθμιστικής και φιλοεπενδυτικής ατζέντας, όπως αυτή που υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης. Αν αυτή κερδίσει και τις εθνικές εκλογές σε μια χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που δίχασε την Ευρώπη και είναι έτοιμη να φύγει «μπροστά», ακόμα καλύτερα για το ΕΛΚ. Η Ευρώπη, εξάλλου, όπως καθίσταται σαφές και από την ατζέντα που ανέλυσε το ΕΛΚ στην Αθήνα, έχει φύγει ήδη «μπροστά».

Στα μάτια του κ. Βέμπερ και των υψηλά ιστάμενων του ΕΛΚ, η κρίση του ευρώ πέρασε και η Ευρώπη πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει άλλα υπαρξιακά προβλήματα – να φέρει πιο κοντά τους νέους και τη μεσαία τάξη. Και είναι εδώ που η ατζέντα του κ. Μητσοτάκη εναρμονίζεται με αυτήν του ΕΛΚ. Ως παράδειγμα, έλεγαν αρμόδιες πηγές, «μιας σύγχρονης άποψης για την πολιτική και την οικονομία» που αφορά τόσο το προεκλογικό όσο και το μετεκλογικό τοπίο στην Ευρώπη. Οπως σημείωσε ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν από την Αθήνα, αφήνοντας αιχμές έναντι της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, νέες θέσεις εργασίας δεν θα δημιουργηθούν μέσω επιδοτήσεων, αλλά μέσω επενδύσεων και σε τομείς που δεν είναι παραδοσιακοί (ψηφιακή ατζέντα).

Τυχαίο δεν ήταν ούτε το κλείσιμο του ματιού για την πιθανότητα εξασφάλισης δημοσιονομικού χώρου, καθώς απηύθυνε το μήνυμα ότι μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θα καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις και να κάνει την έκπληξη, θα λάβει και την αντίστοιχη στήριξη. Αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πείσει πολλούς από τους ιδεολογικά συγγενείς στην Ευρώπη, όπως και το πιο δύσκολο βαυαρικό ακροατήριο, στο οποίο απευθύνθηκε πρόσφατα στο κλειστό ετήσιο brainstorming της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα αφηγήματα του ΕΛΚ και της Ν.Δ. ενόψει ευρωεκλογών αλληλοσυμπληρώνονται. Ο κ. Μητσοτάκης τις ανήγαγε σε «μητέρα των μαχών» –ειδικά εφόσον δεν έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές– ενώ τις τοποθέτησε και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η δε επιμονή των εκπροσώπων του ΕΛΚ να επικρίνουν με σφοδρότητα τη στάση της Ελλάδας και της Ιταλίας στην Ευρώπη έναντι των εξελίξεων στη Βενεζουέλα δεν συνδέεται μόνο με το «σπάσιμο» της κοινής ευρωπαϊκής γραμμής, αλλά και με τα νέα ρήγματα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, όπως το χάσμα ανάμεσα σε δυτικούς και ανατολικούς, αλλά και το φλερτ είτε με τον Πούτιν είτε με τον Τραμπ. Η νέα γενιά πολιτικών του ΕΛΚ πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει δική της φωνή και να μη συντάσσεται ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλο.

Οχι «λευκή» επιταγή

Απαρατήρητη, δεν πέρασε στη Ν.Δ. ούτε η επισήμανση του Γερμανού ευρωβουλευτή Ελμπαρ Μπροκ –Χριστιανοδημοκράτη, συνομιλητή της Αγκελα Μέρκελ και «βετεράνου» στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου– ο οποίος στην κλειστή συνεδρίαση του ΕΛΚ στην Αθήνα απηύθυνε μήνυμα ότι τα Σκόπια δεν έχουν «λευκή» επιταγή ένταξης στην Ευρωπαϊκή Eνωση. Εμμέσως πλην σαφώς, κάνοντας αναφορές στην αλυτρωτική τακτική της γειτονικής χώρας, απηύθυνε μήνυμα ότι τέτοια συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή για την ευρωπαϊκή προοπτική και ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις αν η σκοπιανή ηγεσία την ακολουθήσει και στο μέλλον. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι η υπογράμμιση αυτή δικαιώνει τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη που διαμηνύει ότι ως πρωθυπουργός δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα της χώρας να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας και ότι η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. –και μάλιστα από τα παλαιότερα– θα διατηρήσει το δικαίωμα αυτό κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο των ενταξιακών κεφαλαίων. Η πολύχρονη διαδικασία, εξάλλου, είναι διαφορετική από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ το παιχνίδι κρίνεται τόσο από τις εκθέσεις της Κομισιόν όσο και από τις μεταρρυθμίσεις στην υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή