Κυρ. Μητσοτάκης: «Τροχονόμος συμφερόντων η κυβέρνηση»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Τροχονόμος συμφερόντων η κυβέρνηση»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ότι λειτουργεί «ως τροχονόμος συμφερόντων» (με αιχμή την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων), γι’ αυτό και η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει «λίγους μήνες ακόμη» στην εξουσία, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Ρόδο, ενώ σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για τη Ρένα Δούρου, καλώντας τους πολίτες να τη «στείλουν στο σπίτι της». Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα, καθώς θα είναι η πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια που οι Ελληνες θα ψηφίσουν και, όπως είπε, θα στείλουν μήνυμα στον κ. Τσίπρα «αρκετά, ώς εδώ, ήρθε η ώρα να φύγεις».

«Η απερχόμενη κυβέρνηση φέρεται μερικές φορές στη Βουλή ως να είναι τροχονόμος συμφερόντων, κάτι το οποίο ενδεχομένως εξηγεί γιατί ο κ. Τσίπρας θέλει να μείνει λίγους μήνες ακόμα στην εξουσία», τόνισε, αναφερόμενος στην επίμαχη τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων και τονίζοντας ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. «Είναι η ίδια κυβέρνηση και ο ίδιος πρωθυπουργός που όταν μιλούσε για το ζήτημα της Novartis κατακεραύνωνε τότε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντάς μας ότι εμείς κάνουμε διευθετήσεις για να εξυπηρετήσουμε δήθεν τις μεγάλες πολυεθνικές και στήνοντας μια πολιτική σκευωρία», υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στις διώξεις που ασκήθηκαν για την τραγωδία στο Μάτι και συγκεκριμένα στη Ρένα Δούρου σημείωσε ότι «αντί κάποιοι να σκύψουν επιτέλους το κεφάλι και να ψελλίσουν έστω καθυστερημένα μια συγγνώμη, συνεχίζουν και σήμερα να μας κουνούν το δάχτυλο με αλαζονεία. Εγώ δεν θέλω να ζητήσω την παραίτηση της κ. Δούρου. Θέλω να ζητήσω από τους πολίτες της Αττικής στις επερχόμενες εκλογές να στείλουν το μήνυμα στην κ. Δούρου και στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα μήνυμα που θα στείλει την κ. Δούρου και τον κ. Τσίπρα επιτέλους σπίτι τους».

Νωρίτερα, η Πειραιώς σε ανακοίνωσή της κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές». Η Ν.Δ. θύμισε ότι στη Βουλή ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες και έλεγε ότι μια αυξημένη τιμή φαρμάκου στην Ελλάδα εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε άλλες 55 χώρες για εταιρείες. «Ο κ. Τσίπρας, που δήλωνε αυτά, ψηφίζει σήμερα στη Βουλή νόμο με τον οποίο αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους. Δηλαδή βάσει των όσων ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν και αφού η χώρα μας αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε, ενώ θύμισε ότι ενώ ο νόμος προέβλεπε ότι η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., «από σήμερα οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές όχι της Ε.Ε., αλλά μόνο της Eυρωζώνης».

«Ανοίγματα»

Στίγμα διακυβέρνησης έδωσε την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης μέσω της συνέντευξής του στην εφημερίδα Le Figaro, τονίζοντας ότι θα κυβερνήσει «με ανθρώπους της γενιάς του» και ότι θα κάνει ανοίγματα «σε ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, σε πρόσωπα από τον χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και μέλη άλλων πολιτικών χώρων». «Η Ελλάδα θα γίνει από τις πρώτες χώρες που θα δώσει δείγματα γραφής της πολιτικής μετά τον λαϊκισμό», σημείωσε, τονίζοντας ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη και δεν έχει ψευδαισθήσεις, αλλά και ότι η αλήθεια θα επικρατήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή