ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά κατά της τροπολογίας

pyra-kata-tis-tropologias-2305795

Η κυβερνητική επιλογή να «ρυθμίσει» εκλογικά ζητήματα ελάχιστα πριν από τις κάλπες για την Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, και ειδικότερα αφενός να σχεδιάσει «κατάτμηση» της διαδικασίας με «διπλά» τμήματα και αφετέρου να επαναφέρει ως συμβατή τη βουλευτική ιδιότητα με εκείνη του υποψήφιου ευρωβουλευτή, ανέβασε εκ νέου την ένταση χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την προώθηση προς ψήφιση σχετικής τροπολογίας στο πλαίσιο της έγκρισης νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Κατόπιν αιτήματος της ΔΗΣΥ, η τροπολογία θα τεθεί σήμερα νωρίς το απόγευμα προς ψήφιση σε ονομαστική ψηφοφορία.

Οσον αφορά τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας διεξαγωγής των «τετραπλών» εκλογών (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και τοπικά συμβούλια) σε χωριστά εκλογικά τμήματα και με δύο κάλπες σε κάθε ένα εξ αυτών, ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «εκλογομαγειρέματα» εκ μέρους της κυβέρνησης, με στόχο να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω για τον ΣΥΡΙΖΑ το αρνητικό κλίμα: «Ανησυχείτε για την εκλογική συντριβή σας στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και επειδή δεν θέλετε να πάτε στις ευρωεκλογές έχοντας συντριβεί στις αυτοδιοικητικές, με αυτό το πολιτικό δεδομένο, αλλάζετε όλον τον σχεδιασμό, διπλασιάζετε τα τμήματα, ξοδεύετε 100 εκατ. ευρώ, υπονομεύετε την ακεραιότητα της διαδικασίας για να εξυπηρετήσετε το “εκλογομαγείρεμα”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολη και οικονομικότερη μια άλλη επιλογή: την πρώτη Κυριακή να διεξάγονταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και την επομένη, με τον δεύτερο γύρο –όπου αυτός κριθεί αναγκαίος– να διεξάγονταν και οι ευρωεκλογές.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε: «Εγώ σας προτείνω το εξής: Γιατί να μην πολλαπλασιάσουμε τα τμήματα, θα έχουμε λιγότερους εκλογείς ανά εκλογικό τμήμα και βεβαίως να υπάρξει απρόσκοπτη διαδικασία, χωρίς αυτά τα κολπάκια και τα τερτίπια;».

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης επέμεινε στην κυβερνητική επιλογή: «Μιλάμε για μια διαδικασία η οποία είναι σύνθετη και πολύπλοκη. Αυτό, λοιπόν, το οποίο εμείς πράττουμε σήμερα με τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι ακριβώς δυνητικά να έχουμε όλες τις επιλογές ανοικτές –εννοώ τις τεχνικές επιλογές– εφόσον χρειαστεί αύξηση των εκλογικών τμημάτων ή κατάτμηση των εκλογικών τμημάτων».

Φωτογραφική διάταξη

Σχετικά με τη ρύθμιση για την κατάργηση του ασυμβιβάστου βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή, σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη, με το επιχείρημα ότι δι’ αυτής θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή στελέχη όπως οι Ελενα Κουντουρά και Σπ. Δανέλλης. «Αυτή η διάταξη δεν έχει πρόσωπα πίσω της; Τη νομοθετήσατε και μας την προτείνατε, χωρίς να έχετε συγκεκριμένα προσωπικά χαρακτηριστικά υποψηφίων;» αναρωτήθηκε κοιτάζοντας προς τα υπουργικά έδρανα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας. «Είναι δυνατόν την τελευταία στιγμή, δέκα ημέρες πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων των ευρωεκλογών, να κατατίθενται τροπολογίες που να αλλάζουν τους εκλογικούς κανόνες ανάλογα με το πώς βολεύει κάθε φορά τον καθένα;» σημείωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ι. Δελλής. Ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για ρύθμιση η οποία υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν περισσότερο στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, ενώ στο πλαίσιο αυτό η κ. Νίνα Κασσιμάτη επέκρινε άρρενες συναδέλφους της (και από τον ΣΥΡΙΖΑ) για την πρωτοβουλία τους να διαρρεύσουν στα ΜΜΕ το τι ψήφισε κατά την πρόσφατη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.