Καταγγέλλει και αποχωρεί η αντιπολίτευση

Καταγγέλλει και αποχωρεί η αντιπολίτευση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προαναγγελία μαζικών αποχωρήσεων από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες απάντησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης χθες, στην κυβερνητική επιλογή να συνεχιστεί για λίγα 24ωρα η λειτουργία της Βουλής ώστε να ψηφιστούν νομοθετήματα, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από το βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας είχε προαναγγείλει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το κλίμα είχε διαφανεί ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης –τότε και μόνον με την προαναγγελία νομοθέτησης των Κωδίκων, χωρίς δηλαδή τη χθεσινή δρομολόγηση και άλλων νομοσχεδίων και την κατάθεση τροπολογιών– τόνισε ότι η Ν.Δ. θα απέχει από τις διαδικασίες που προωθεί η κυβέρνηση. «Εμείς να μπούμε στο κάδρο μιας απονομιμοποιημένης Βουλής η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να ανοίξει και ανοίγει την τελευταία στιγμή για μία σειρά από διευθετήσεις; Να τα κάνουν μόνοι τους, να τα κάνουν χωρίς εμάς», έλεγε με έμφαση.

«Η Ν.Δ. είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε ότι η επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είναι μία ημέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί όπου πραγματικά της αξίζει» δήλωσε ο κ. Κ. Τσιάρας (Ν.Δ.).

«Δεν θα συμμετάσχουμε»

Για μεθοδεύσεις που λειτουργούν εις βάρος των θεσμών έκανε λόγο εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο κ. Β. Κεγκέρογλου. Ειδικότερα, για το ζήτημα των Κωδίκων, σχετικά με τους οποίους νομοσχέδια προωθεί άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης, σημείωσε: «Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να επεξεργαστεί τους Κώδικες και να αποφασίσει. Η κυβέρνηση είχε 4,5 χρόνια στη διάθεσή της. Παρέλαβε επεξεργασμένους τους νέους Κώδικες, αλλά άλλαξε τρεις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και έρχεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με επείγουσα διαδικασία. Θα το καταγγείλουμε και στην αρχή της διαδικασίας στην Επιτροπή. Και βέβαια δεν θα συμμετέχουμε στη συζήτηση και στην ψήφιση. Είτε ψηφιστούν είτε όχι, θα πρέπει να επανεξεταστούν οι Κώδικες». Παράλληλα, τόνισε ότι η προώθηση νομοσχεδίων κύρωσης διεθνών συμβάσεων έχει στόχο να συμπεριληφθούν σε αυτά «τροπολογίες διευθετήσεων της τελευταίας στιγμής. Δεν θα συμμετάσχουμε», πρόσθεσε.

«Απαράδεκτη διαδικασία»

«Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη διαδικασία. Τα νομοσχέδια θα μπορούσαν να έχουν συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα με άνεση και να έχουν ψηφιστεί. Το γεγονός ότι έρχονται τώρα και σοβαρά μάλιστα –ιδιαίτερα οι Κώδικες– μας δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους», τόνισε ο κ. Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ), για να συμπληρώσει ότι η Κ.Ο. του κόμματος θα συμμετάσχει κατ’ αρχάς στις συνεδριάσεις των Επιτροπών: «Θα πούμε τη θέση μας και δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παφίλης.

«Το Ποτάμι θα παίξει τον θεσμικό του ρόλο όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια στη Βουλή και αν χρειαστεί θα αποχωρήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Γ. Μαυρωτάς, για να προσθέσει: «Αν τα τελευταία νομοσχέδια μετατραπούν σε ξενιστές τροπολογιών, τότε μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και το Ποτάμι θα αποχωρήσει. Θα φύγουμε όταν πρέπει να φύγουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή