Αναταράξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ λόγω τροπολογιών

Αναταράξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ λόγω τροπολογιών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα ενός ιδιότυπου εμφυλίου μετέδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου: η δημοσιοποίηση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου να μη γίνουν αποδεκτές βουλευτικές τροπολογίες, στα τελευταία πριν από τη διάλυση της Βουλής νομοσχέδια, πυροδότησε οξύτατες αντιδράσεις των βουλευτών, καθώς έβλεπαν να καταρρέουν οι σχεδιασμοί τους για διευθέτηση υποθέσεων, λίγο πριν ριχθούν στη μάχη για τον σταυρό.

Ολα άρχισαν όταν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκ. Φάμελλος –νομοσχέδια αρμοδιότητας του οποίου είχαν εισαχθεί προς ψήφιση– δήλωνε πως κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, ουδεμία βουλευτική τροπολογία θα γίνεται αποδεκτή.

«Είναι παράλογη αυτή η απόφαση. Απορώ με αυτούς που έδωσαν τέτοια εντολή και με τον τρόπο που σκέφτηκαν», διαμαρτυρήθηκε πρώτος απ’ όλους ο κ. Γερ. Μπαλαούρας, ένας εξ εκείνων που είχαν καταθέσει τις, συνολικά χθες, 15 βουλευτικές τροπολογίες. Κατ’ ανάλογο τρόπο διαμαρτυρήθηκαν και άλλοι βουλευτές, όπως οι Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Ευαγγελία Βαγιωνάκη και Αθ. Παπαδόπουλος.

Απαντώντας, ο κ. Φάμελλος, αφού κατ’ αρχήν επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων στους βουλευτές να έρθουν σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς και να βρουν τρόπο να περάσουν νομοθετικές διατάξεις ακόμα και σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται αύριο, αιτιολόγησε την επίμαχη κυβερνητική άρνηση αποδοχής των βουλευτικών τροπολογιών επικαλούμενος το πολιτικό κόστος που θα είχε για τον ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες κάλπες το φαινόμενο της ψήφισης ρυθμίσεων με αυτό τον τρόπο και στη συγκεκριμένη συγκυρία: «Δυστυχώς ασκείται μια κακοπροαίρετη κριτική εκ μέρους πολιτικών χώρων και κομμάτων της αντιπολίτευσης με μοναδικό σκοπό να επηρεαστεί το εκλογικό σώμα. Επελέγη να μη δεχθούμε την εισαγωγή στην ψηφοφορία βουλευτικών τροπολογιών, γιατί είναι μια διαδικασία προστασίας της κυβέρνησης και της Βουλής, έτσι ώστε να συνηγορήσουμε, αν θέλετε, στη μέγιστη εξασφάλιση οφέλους και κρίσης των πολιτών στις εκλογές που έρχονται».

Η κριτική στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Φάμελλος αφορά την καταγγελτική στάση σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης ως προς την κυβερνητική τακτική όχι μόνο της προώθησης τροπολογιών, αλλά και εισαγωγής νομοθετημάτων προς ψήφιση. Υπό το πρίσμα αυτό, η Ν.Δ. δεν παρίσταται καν στις συνεδριάσεις, ενώ ΔΗΣΥ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ προσέρχονται, καταγγέλλουν και αποχωρούν. Αυτό συνέβη και στη συνεδρίαση της επιτροπής για τους κώδικες του υπουργείου Δικαιοσύνης – που εισάγονται σήμερα στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Μόνη διαφοροποίηση καταγράφεται από το Ποτάμι, οι βουλευτές του οποίου εμφανίστηκαν, παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου δηλώσεις, πρόθυμοι να ψηφίσουν ακόμα και ορισμένες από τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

«Αυτά που γίνονται είναι ανοίκεια, προσβάλλουν το κοινοβουλευτικό ήθος της χώρας», είχε σχολιάσει νωρίτερα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ). «Μοιάζουμε, έτσι όπως εξελίχθηκε το πράγμα, σε μια σύναξη τακτοποιητών και συμφεροντοφυλάκων», είπε η κυρία Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ). Για «κυβέρνηση-τσίρκο» μίλησε η Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή