ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβάδισμα αυτοδυναμίας δείχνει η Pulse

Προβάδισμα αυτοδυναμίας δείχνει η Pulse

Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και προοπτική αυτοδυναμίας ακόμα και στο σενάριο μιας επτακομματικής Βουλής, αναδεικνύει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse RC που διενεργήθηκε για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 34% των θετικών απαντήσεων ως προς την πρόθεση ψήφου (το ερώτημα ήταν «Αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, τι θα ψηφίζατε;»), ενώ με αναγωγή επί των εγκύρων (χωρίς λευκά, άκυρο, αποχή) το ποσοστό αυξάνεται στο 35%. Τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να επιλέγει το 26,5% (με αναγωγή 27%). Τρίτο σε δύναμη κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 6,5%, και ακολουθούν: το ΚΚΕ με 5,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,5%, το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη με 3,5% και η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου με 3%. Η Ενωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου εμφανίζονται με μόλις 1,5%, με το λευκό, το άκυρο και την αποχή να αγγίζουν το 2%, αλλά και με ένα ποσοστό 7,5% να δηλώνει ακόμα αναποφάσιστο.

Στη δημοσκόπηση, η οποία ήταν πανελλαδική και διενεργήθηκε το διήμερο 18-19 Ιουνίου τηλεφωνικά, σε δείγμα 1.221 ατόμων, η διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων ως προς την εκτίμηση νίκης εκτοξεύεται: το 71% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θεωρεί ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ μόνο το 18% αναφέρει πως νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, το 36% δηλώνει πως καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, έναντι 28% που εμφανίζεται να θεωρεί καταλληλότερο τον Αλ. Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 32%.

Ειδικότερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι προτιμότερο για τη χώρα θα είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. (33%), ενώ ένα ποσοστό 15% θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ. Αντιστοίχως, αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το 12%, ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιθυμεί το 19% των ερωτηθέντων. Εναν «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό», δηλαδή με τη συμμετοχή της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ κ.ά. ζητεί το 13%.

Βάσει των στοιχείων αυτών, η Ν.Δ. φαίνεται να έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία τόσο σε εξακομματική όσο και σε επτακομματική Βουλή. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι έδρες κατανέμονται ως ακολούθως: Ν.Δ. 156, ΣΥΡΙΖΑ 82, ΚΙΝΑΛ 21, ΚΚΕ 17, Χ.Α. 14, ΜέΡΑ25 10. Στο δεύτερο σενάριο (των επτά κομμάτων), η κατανομή των εδρών αλλάζει: Ν.Δ. 152, ΣΥΡΙΖΑ 79, ΚΙΝΑΛ 21, ΚΚΕ 16, Χ.Α. 13, ΜέΡΑ25 10, Ελλ. Λύση 9.

Τέλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κυβέρνηση θα έπρεπε σίγουρα ή «μάλλον ναι» να είχε προχωρήσει σε ενημέρωση των κομμάτων για τις εξελίξεις, ενώ «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι» απαντά το 10%.