Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης

Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ ημερών μίλησε για «σφιχτό συντονισμό» και διεμήνυσε ότι θα απαιτήσει από τους υπουργούς του διαφάνεια, λογοδοσία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Προανήγγειλε «προγραμματισμένες» συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου μία φορά τον μήνα, καθορισμένη νομοθετική διαδικασία και τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών σε τομείς που κρίνει ότι απαιτείται εξειδικευμένη γνώση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη «κλειδώσει» τις βασικές –και όχι μόνο– θέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο δε τρόπος με τον οποίο έχει λειτουργήσει έναντι των στελεχών του στα 3,5 χρόνια που ηγείται της Ν.Δ. –αξιολογώντας τον καθένα χωριστά– προϊδεάζει για υψηλές απαιτήσεις, καθώς και για ασφυκτική παρακολούθηση του έργου των υπουργών. Εξάλλου, η ισχυρή δομή στήριξης στο Γραφείο του Πρωθυπουργού που θα διαμορφωθεί θα φροντίζει ώστε αυτό να τηρείται. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για την οργάνωση της δομής και λειτουργίας της κυβέρνησης και το επιτελικό κράτος στην ουσία διαχωρίζει το εκάστοτε Γραφείο Πρωθυπουργού από την κυβέρνηση, ώστε θεσμικά να υπάρχει συντονισμός ενεργειών, αλλά και συνέχεια. Και στέλνει το μήνυμα ότι τίποτα δεν θα αφεθεί στην τύχη του.

Πρόκειται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για την «προεδρία της κυβέρνησης», κατά πληροφορίες της «Κ». Και προβλέπει τον διαχωρισμό του ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού από το όργανο που θα συντονίζει τις δημόσιες πολιτικές και το υπουργικό συμβούλιο (ο κ. Μητσοτάκης μίλησε προ ημερών για γενική γραμματεία συντονισμού του κυβερνητικού έργου). Το πρώτο (Γραφείο του Πρωθυπουργού) αναμένεται να αναλάβει ο εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Γρηγόρης Δημητριάδης. Το δεύτερο, ο Ακης Σκέρτσος, που έχει επιδώσει πολλά τεχνοκρατικά διαπιστευτήρια, τόσο ως διευθυντής του γραφείου του Παναγιώτη Πικραμμένου στην πρωθυπουργία όσο και ως διευθυντής του Γιάννη Στουρνάρα στο ΥΠΟΙΚ. Η ανακοίνωσή του προ ημερών στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ –είναι γενικός διευθυντής– ότι στις 30 Ιουνίου ολοκληρώνει τον κύκλο του φαίνεται να επιβεβαιώνει το επόμενο βήμα του. Το Μαξίμου που έχει κατά νουν ο πρόεδρος της Ν.Δ. και που περιγράφεται στο νομοσχέδιο είναι μια ισχυρή δομή ενίσχυσης του πρωθυπουργικού έργου με πολλές αρμοδιότητες. Μάλιστα, η δομή αυτή μοιάζει απίθανο να «χωρέσει» στο Μέγαρο Μαξίμου και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το «στρατηγείο» της δομής να βρίσκεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί της Βασιλίσσης Σοφίας, αν και φαίνεται ότι αυτή η «μετακόμιση» δεν θα γίνει από την πρώτη ημέρα. Το «σφιχτό» κυβερνητικό σχήμα του κ. Μητσοτάκη δεν θα έχει αναπληρωτές υπουργούς, πλην ενός, όπως όλα δείχνουν, ο οποίος θα οριστεί στο υπουργείο Οικονομικών και θα έχει την ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (και φαίνεται πως θα είναι ο νυν διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Στέλιος Πέτσας).

Συγχωνεύσεις υπουργείων

Προγραμματίζονται ακόμα συγχωνεύσεις υπουργείων, χαρτοφυλακίων και αρμοδιοτήτων: όπως του υπουργείου Εσωτερικών που συγχωνεύεται με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και του Προστασίας του Πολίτη που μετατρέπεται σε υπερυπουργείο, στο οποίο θα ενταχθεί και το Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ερώτημα παραμένει για πολλούς ποιον έχει κατά νουν ο πρόεδρος της Ν.Δ., καθώς ακούγεται έντονα το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (και του Αγγελου Συρίγου στον τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής), αλλά τίποτα δεν επιβεβαιώνεται.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης έχει κλειδώσει τα βασικά υπουργεία, αν και κάποια παίζουν ως μπαλαντέρ, προφανώς κάποιες επιλογές –κυρίως εξωκοινοβουλευτικών– θα εξαρτηθούν και από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα και την πολιτική άνεση επιλογών.

Τούτων δοθέντων, υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στο υπουργείο Οικονομίας, το οποίο θα μετονομαστεί σε υπουργείο Επενδύσεων, ακούγεται ότι θα αξιοποιηθεί ο Αδωνις Γεωργιάδης, του οποίου το όνομα, πάντως, φαίνεται να «παίζει» και για το ΥΠΕΚΑ. Υπουργός Παιδείας ο Κωστής Χατζηδάκης με υφυπουργό τη Νίκη Κεραμέως (και ακόμη έναν υφυπουργό). Υπουργός Εξωτερικών φαίνεται ότι θα είναι ο Νίκος Δένδιας και Αμυνας ο Βασίλης Κικίλιας, αλλά μένει να φανεί. Υφυπουργός για το Αμυνας «παίζει» και ο Κώστας Τασούλας, παρόλο που, σύμφωνα με πληροφορίες, οι χειρισμοί του στη συνταγματική αναθεώρηση (ήταν αρμόδιος εισηγητής της Ν.Δ.) και το γεγονός ότι είναι μετριοπαθής και από τους παλαιότερους κοινοβουλευτικούς της Ν.Δ. τον φέρνουν μάλλον πιο κοντά στην προεδρία της Βουλής.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο θα υπαχθεί στον πρωθυπουργό, φέρεται να έχει «κλειδώσει» εδώ και καιρό ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Πιερρακάκης, διευθυντής της ΔιαΝΕΟσις. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται ότι θα τοποθετηθεί ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρότι έχει ακουστεί και το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη. Για υφυπουργεία ακούγονται ακόμα το όνομα της Δόμνας Μιχαηλίδου, συμβούλου του κ. Μητσοτάκη (για το Αγροτικής Ανάπτυξης), αλλά και της Κωνσταντίνας Μπότσιου (για το ΥΠΕΞ), η οποία την Παρασκευή ανακοινώθηκε στην όγδοη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. 

Πάντως, τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. δηλώνουν ότι δεν έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες συζητήσεις με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ ο ίδιος δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του, όπως έκανε και με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. 

Το πρόγραμμα στο προσκήνιο

«Δουλειές, δουλειές, δουλειές». Είναι το βασικό ζητούμενο για την επόμενη κυβέρνηση, γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επαναλαμβάνει με έμφαση. Το ίδιο έκανε και την Παρασκευή κατά την παρουσίαση των βασικών σημείων του κυβερνητικού σχεδίου της Ν.Δ., εμμένοντας στην προμετωπίδα του προγράμματος που είναι η μείωση της φορολογίας για όλους: νοικοκυριά, επιχειρήσεις, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα για επενδύσεις.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη μέσω της παρουσίασης των 16 πυλώνων του προγράμματος δεν ήταν μόνο να πείσει όσους δεν έχουν εμπιστευθεί τη Ν.Δ. να την ψηφίσουν στις 7 Ιουλίου, φέρνοντάς την στην κυβέρνηση αυτοδύναμη. Ηταν και να καταδείξει τις βασικές διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την απόπειρα του κ. Τσίπρα, όπως λένε στην Πειραιώς, να αντιγράψει μέρος του «γαλάζιου» προγράμματος. «Η Ν.Δ. είναι το κόμμα του ιδιωτικού τομέα, είναι το κόμμα της υγιούς επιχειρηματικότητας, είναι το κόμμα που πιστεύει ότι η ανάπτυξη έρχεται από τη δημιουργικότητα του επιχειρηματία, μικρού, μεσαίου και μεγάλου, ο οποίος επενδύει και ο οποίος δημιουργεί στη χώρα μας», ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές αποστροφές. Η άλλη είχε να κάνει με τη στήριξη της μεσαίας τάξης, την οποία υπογράμμισε ότι θέλει να εκφράσει πολιτικά.

«Η Ν.Δ. είναι το κόμμα της μεσαίας τάξης», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ακυρώσει στην πράξη την πολιτική των υπερπλεονασμάτων που «συνειδητά» εφάρμοσε η κυβέρνηση (πατώντας πάνω στη μεσαία τάξη). Τυχαίο δεν ήταν ούτε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» ανάμεσα στους εργαζομένους, στο κράτος και στις επιχειρήσεις. Μάλιστα, την ερχόμενη Τετάρτη, θα εστιάσει στην κοινωνική αλληλεγγύη (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) σε ακόμη μια θεματική εκδήλωση που προγραμματίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελευσίνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή