Μητσοτάκης: Νέα πολιτική ασφαλείας

Μητσοτάκης: Νέα πολιτική ασφαλείας

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να μεταφέρει τη σωφρονιστική πολιτική και άρα την αρμοδιότητα των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (στη συνέντευξή του σε δέκα δημοσιογράφους του Alpha), υπογραμμίζοντας ότι «έτσι πρέπει να ασκείται η πολιτική ασφάλειας» και ότι δεν γίνεται οι φυλακές «να είναι άντρο παρανομίας». Ως προς το κυβερνητικό σχήμα που έχει κατά νου, δεν αποκάλυψε ονόματα, αλλά σημείωσε ότι θα περιλαμβάνει εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, «ανθρώπους που θα έρθουν από την Ευρώπη, από την αγορά», μια κυβέρνηση, όπως είπε, «διαφορετική από αυτές που έχουμε δει μέχρι σήμερα».

Δίνοντας το περίγραμμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο, όπως είχε γράψει η «Κ», θα μετατραπεί σε υπερυπουργείο στα πρότυπα του αμερικανικού Homeland Security, όπου θα μεταφερθούν πολλές αρμοδιότητες που συνδέονται με την ασφάλεια (συμπεριλαμβανομένης της μεταναστευτικής πολιτικής), ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ακόμη έμφαση στην ενίσχυση της αστυνομίας, ώστε «να μπορεί να κάνει τη δουλειά της», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τονίζοντας ότι «το να επιβάλλουν μικρές μειοψηφίες την άποψή τους είναι άποψη φασιστική». Μιλώντας για τις «σημειακές» αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που –μαζί με την κατάργηση του ασύλου– θα κατατεθούν με το πρώτο νομοσχέδιο της Ν.Δ., προανήγγειλε ότι θα διορθώνουν τον κίνδυνο «καταδικασμένοι τρομοκράτες να κάνουν χρήση πιο επιεικούς νομοθεσίας» και επαναφορά στις πρότερες διατάξεις.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η ισχυρή εντολή που ζητεί για μια σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας είναι και εντολή διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εψεξε την κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και προανήγγειλε ότι όλα τα είδη και προϊόντα εστίασης –και αυτά που εξαιρέθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– θα υπαχθούν στον συντελεστή 13% του ΦΠΑ. Εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να πετύχει ανάπτυξη ύψους 4% και, όπως είπε, «ήδη έχουμε πείσει τις αγορές, που προεξοφλούν μια νίκη της Ν.Δ. Θεωρούν ότι μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση θα είναι καλή. Δεν προεξοφλώ τίποτα, αλλά το δεκαετές ομόλογο είναι κοντά στο 2% χωρίς να έχουμε κερδίσει τις εκλογές και αυτό λέει κάτι για το πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι μια κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Εξωτερικά και άμυνα

Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σενάριο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία «δεν έχει πολλές πιθανότητες». Υπογράμμισε μάλιστα με έμφαση ότι ο ίδιος επιδιώκει να ανοίξει «ένα νέο κεφάλαιο με τον κ. Ερντογάν, χωρίς αμφισβητήσεις του διεθνούς δικαίου» και πρόσθεσε ότι περιμένει κάποια κίνηση καλής θέλησης για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, ώστε «να μιλήσουμε με ειλικρίνεια». Τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα» και αναφερόμενος στους εξοπλισμούς είπε ότι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών θα εξετάσει περιθώρια χρηματοδότησης προγραμμάτων που υπάρχουν, με χώρες «με τις οποίες έχουμε καλές σχέσεις». Ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «το 2008 ο κ. Καραμανλής είπε “όχι” εκεί που ο κ. Τσίπρας είπε “ναι”», αφήνοντας αιχμές ότι ο πρωθυπουργός «εξαργύρωνε γραμμάτια με τη συμφωνία», ενώ πρόσθεσε με έμφαση ότι μια συμφωνία κυρωμένη από το Κοινοβούλιο δεν ακυρώνεται μονομερώς.

Eurasia: Εξαιρετικά πιθανή η αυτοδυναμία

Η Ν.Δ. είναι εξαιρετικά πιθανόν να επιτύχει αυτοδυναμία στις εκλογές της Κυριακής, εκτιμά και ο όμιλος Eurasia, στο τελευταίο δελτίο εκτιμήσεων για την Ελλάδα. Λιγότερες είναι, όπως αναφέρεται, οι πιθανότητες για συνασπισμό με το ΚΙΝΑΛ και ακόμη πιο περιορισμένο το ενδεχόμενο προσφυγής σε νέο γύρο εκλογών, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Ο Eurasia εκτιμά ότι μια κυβέρνηση Ν.Δ. θα εστιάσει στη μείωση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στην προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης, επεσημαίνει ότι θα είχε ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των στόχων που θέτουν οι πιστωτές. Τονίζεται, επιπλέον, ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αντιμετωπιστεί από τις αγορές θετικά. «Οι επενδυτές θα υποδεχθούν, επίσης, θετικά το προφίλ του κ. Μητσοτάκη, με σπουδές στο Χάρβαρντ και με πολυετές υπόβαθρο στην επενδυτική τραπεζική», αναφέρει ο Eurasia, ενώ εκτιμά ότι η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη για αλλαγή του πλαισίου ελάφρυνσης του χρέους και των υψηλότατων πρωτογενών πλεονασμάτων θα γίνει από το 2020 ή αργότερα, προκειμένου αρχικά να χτίσει εμπιστοσύνη με τους πιστωτές, αναδεικνύοντας πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή