Το επιτελείο του νέου Μαξίμου

Το επιτελείο του νέου Μαξίμου

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε πει ότι άλλοι είναι οι άνθρωποι που σε φέρνουν στην εξουσία και άλλοι αυτοί που σε κρατούν. Το μοντέλο που έχει επιλέξει για το πρώτο στενό επιτελείο του ο πρωθυπουργός φαίνεται να είναι μια σύνθεση των δύο: στον πρωινό καφέ του νέου Μεγάρου Μαξίμου μετέχουν πρόσωπα που βρίσκονται δίπλα του από την εποχή της εσωκομματικής κάλπης για την ηγεσία της Ν.Δ., άνθρωποι που εντάχθηκαν σταδιακά στο επιτελείο του στην Πειραιώς, καθώς και νεοεισερχόμενοι που φαίνεται να εξυπηρετούν το σχέδιο του πρωθυπουργού για «καταιγίδα» κατά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης.

Η ανθρωπογεωγραφία του Μαξίμου αυτή τη στιγμή είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν του τρίτου ορόφου της Πειραιώς μέχρι και το βράδυ των εκλογών. Για όσους γνωρίζουν τον κ. Μητσοτάκη, ακόμη και τα πρόσωπα-έκπληξη δεν αποτέλεσαν… έκπληξη, υπό την έννοια ότι είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός και ως πρόεδρος της Ν.Δ. βρισκόταν σε επαφή με έναν ευρύ κύκλο συνομιλητών, εκτός του στενού κομματικού επιτελείου. Με κάποια από αυτά τα πρόσωπα μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να συνομιλούσε ήδη από τις πρώτες ημέρες εκλογής του στην ηγεσία της Ν.Δ.

Τα βασικά πρόσωπα, ωστόσο, δεν έχουν αλλάξει. Οπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο 39χρονος δικηγόρος και εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, που ανέλαβε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου. Μετριοπαθής κεντροδεξιός, ο κ. Δημητριάδης έχει φέρει εις πέρας δύσκολες ειδικές αποστολές μέχρι σήμερα, τόσο με βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. όσο και με ανοίγματα σε πρόσωπα εκτός των κομματικών τειχών. Είναι ακόμη ο άνθρωπος που είχε αναλάβει, μήνες πριν, το κυνήγι και την αξιολόγηση ανθρώπων για τη στελέχωση των κυβερνητικών θέσεων, σε απευθείας επαφή πάντα με τον κ. Μητσοτάκη.

Κομβικό ρόλο στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, στις νομοτεχνικές διαδικασίες και στη σύνδεση μεταξύ υπουργικού συμβουλίου και Βουλής έχει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, με εμπειρία στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, είναι συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη εδώ και καιρό. Τον Οκτώβριο του 2017 είχε αναλάβει επικεφαλής της 12μελούς ομάδας συμβούλων του κ. Μητσοτάκη, σηματοδοτώντας το τότε κύμα διεύρυνσης της Ν.Δ. προς το Κέντρο.

Πρόσωπο με κομβικό ρόλο στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης που είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός είναι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος. Ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, που έχει και την ευθύνη της παρακολούθησης του έργου των υπουργείων –και του πληροφοριακού συστήματος «Μαζί» που θα το υποστηρίξει–, έχει θητεύσει ως επικεφαλής στα γραφεία του πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα και βρίσκεται σε επαφή με τον πρωθυπουργό εδώ και πολύ καιρό, καθώς, ενώ σπάνια ήταν τα περάσματά του από το Μοσχάτο, η τοποθέτησή του σε αυτή τη θέση ήταν γνωστή εδώ και καιρό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που συμμετέχει στον πρωινό καφέ, και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κ. Μητσοτάκη, είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Αρχικά σύμβουλος για τα δημοσιονομικά, ο κ. Πέτσας κέρδισε την εμπιστοσύνη του κ. Μητσοτάκη με την εργατικότητα και το μετριοπαθές προφίλ του, ανέλαβε τον συντονισμό της ομάδας συμβούλων του προέδρου της Ν.Δ. και εντέλει τη διεύθυνση του γραφείου του στην Πειραιώς. Στον πρωινό καφέ μετέχει, όπως αναμενόταν, ο Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος έκανε τη μετάβαση από διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. σε αυτήν του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Τουλάχιστον για την ώρα, καθώς «ακούγεται» η αξιοποίησή του στην ΕΡΤ ή σε κάποια άλλη θέση. Ο κ. Ζούλας έχει αναπτύξει καλή χημεία με τον κ. Μητσοτάκη και ανήκει στο στενό επιτελείο από τον Οκτώβριο του 2017.

Εκπληξη αποτέλεσε η προσθήκη του Δημήτρη Μητρόπουλου, ο οποίος ανέλαβε χρέη συμβούλου στρατηγικής και ευρωπαϊκών θεμάτων. Ο δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής των «Νέων» είναι από τα πρόσωπα που διατηρούσαν ανοικτό δίαυλο με τον κ. Μητσοτάκη τα τελευταία δύο χρόνια, κάτω από το ραντάρ του συστήματος της Πειραιώς.

Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, καθώς είναι και η μόνη γυναίκα στον πρωινό καφέ –από την τρίτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων της νέας κυβέρνησης–, είναι η Κύρα Κάπη. Ανθρωπος χαμηλών τόνων και εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη εδώ και αρκετά χρόνια, η κ. Κάπη ως αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. ήταν η «σκιά» του προέδρου όπου υπήρχαν περιοδείες, κάμερες και δημόσιες εμφανίσεις. Πλέον, είναι διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού και έχει την πλήρη ευθύνη για την εικόνα του κ. Μητσοτάκη.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού δεν εξαντλείται βέβαια στην ομάδα του πρωινού καφέ που συνεδριάζει στις 8 το πρωί, καθώς υπάρχουν και αφανείς συνεργάτες που έχουν αναλάβει ο καθένας την αποστολή του. Ενας εξ αυτών είναι ο Θανάσης Νέζης, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στα κομματικά. Καθήκοντα έχει αναλάβει και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία μόλις επέστρεψε από το Κόσοβο, όπου ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας της Ε.Ε. Τέλος, οι αφανείς ήρωες, οι άνθρωποι που δουλεύουν για το γραφείο Τύπου και τα επικοινωνιακά: ο αναπληρωτής διευθυντής Αργύρης Παπαστάθης, οι νεότεροι Πρόδρομος Πύρρος και Βασίλης Καραμητσόπουλος, ο υπεύθυνος για τα ψηφιακά μέσα του πρωθυπουργού Ερικ Παρκς κ.ά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή