Βουλή – Προγραμματικές δηλώσεις: Αίσθηση ισχύος στην κυβέρνηση, «μουδιασμένος» ο ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή – Προγραμματικές δηλώσεις: Αίσθηση ισχύος στην κυβέρνηση, «μουδιασμένος» ο ΣΥΡΙΖΑ

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε στρατηγικό πλεονέκτημα για την κυβερνώσα πλειοψηφία έναντι των πολιτικών της αντιπάλων, κατά την παρούσα πρώτη μετεκλογική περίοδο, αναδεικνύεται η διπλή επιλογή που προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με την αρχική ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις: Αφενός πολιτικός λόγος χαμηλών τόνων, και αφετέρου προβολή συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων κυβερνητικής πολιτικής.

Η εξέλιξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από το απόγευμα του Σαββάτου και για δεύτερη ημέρα σήμερα – μια διαδικασία που κορυφώνεται την Δευτέρα με τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, δείχνει πως η ΝΔ δεν χαρακτηρίζεται, επί του παρόντος, από τάσεις να παρασυρθεί σε μια πρώιμη μετωπική σύγκρουση, την οποία φαίνεται να επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τρεις είναι οι λόγοι αυτής της στάσης: Πρώτον, οι σχετικές πρωθυπουργικές κατευθύνσεις. Δεύτερον, η αίσθηση ισχύος από την πρόσφατη εκλογική νίκη. Τρίτον, η εικόνα μιας μάλλον «μουδιασμένης» αξιωματικής αντιπολίτευσης, που για να βγει από τη δύσκολη θέση επιζητεί πολιτική οξύτητα. Το «μούδιασμα» γίνεται ιδιαιτέρως αισθητό από το ύφος και το περιεχόμενο των πρώτων εντός Κοινοβουλίου ομιλιών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ: από τη μια εμφανίζονται «ενοχλημένοι» από την άρνηση των «γαλάζιων» να συμμετέχουν σε μετωπικές συγκρούσεις, και αφετέρου προβάλλουν έναν πολιτικό λόγο που περισσότερο θα άρμοζε σε μια συζήτηση επί προτάσεως μομφής προς μια δική τους κυβέρνηση (μέσω μιας διαρκούς υπεράσπισης των πεπραγμένων τους), παρά συμμετοχή σε συζήτηση προγραμματικών δηλώσεων, όπως η τρέχουσα.

Το σήμα έσπευσε να δώσει ευθύς εξαρχής ο κ. Μητσοτάκης: «Αναμένω και επιζητώ τη σκληρή προγραμματική αντιπαράθεση και τις ζωντανές συζητήσεις. Δεν πρόκειται, όμως, σε καμμία περίπτωση να κάνω καμμία έκπτωση ως προς το ήθος και το ύφος του πολιτικού διαλόγου. Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί. Δεν είμαστε εχθροί. Και δεν επιζητούμε ο ένας τον πολιτικό αφανισμό του άλλου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Καλοδεχούμενη η επιστροφή της αστικής ευγένειας», σχολίασε σήμερα ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, σπεύδοντας ωστόσο να καταστήσει σαφές ότι δεν την θεωρεί ειλικρινή. Με ανάλογες σκέψεις και αυτοσυγκράτηση εμφανίστηκαν και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταδίδοντας ωστόσο την αίσθηση ότι είναι θέμα χρόνου το να εκδηλωθούν οι γνωστές από το πρόσφατο παρελθόν σκληρές επιθέσεις. Ως χθες το απόγευμα, ο μόνος που ξέφυγε από το γενικό αυτό πλαίσιο, ήταν ο τέως υπουργός Π. Σκουρλέτης που σε κάποια στιγμή της τοποθέτησής του χρησιμοποίησε τον όρο «τυχοδιώκτες» απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ (για το «μακεδονικό»).

Τομείς πολιτικής.

Υπουργοί και υφυπουργοί από νωρίς το πρωί σήμερα παρουσιάζουν αναλυτικά ανά τομέα κυβερνητικής ευθύνης στόχους και προτεραιότητες, αλλά με τρόπο που δείχνει ότι δεν είναι επιθυμητό να καλλιεργηθούν μεγάλες προσδοκίες. «Μικροί, εφικτοί, αλλά και μετρήσιμοι πρέπει να είναι οι στόχοι», λέγεται χαρακτηριστικά στους διαδρόμους της Βουλής, με την προσθήκη πως αυτό το οποίο πρέπει να καλλιεργηθεί στην κοινωνία είναι η αναμονή μικρών αλλά σημαντικών αλλαγών βελτίωσης της καθημερινότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται:

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αισθάνεται κανείς αισιόδοξος σήμερα. Ο κυρίαρχος, όμως, είναι ότι η εποχή που άνοιξε το 2010, η εποχή της κρίσης που πολλοί περιέγραψαν ως και «εποχή των τεράτων», σήμερα φαίνεται να κλείνει και να αλλάζουμε τελεσίδικα σελίδα», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης.

Για μια στρατηγική στο μεταναστευτικό, η οποία «θα αναπτύσσεται ταυτόχρονα στο εσωτερικό και το εξωτερικό με συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα σε παράλληλα επίπεδα: νομοθετικό, επιχειρησιακό, υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, δημόσιας διπλωματίας προκειμένου να εκπέμπει η χώρα τα σωστά μηνύματα», τόσο με σεβασμό τόσο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και με προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την μετανασταυτική πολιτική Γ. Κουμουτσάκος.

«Για εμάς τουρισμός σημαίνει εξαγωγή ωραίων αναμνήσεων από τοπία, αρχαιολογικούς χώρους, εμπειρίες, φαγητό, ψυχαγωγία. Σημαίνει εξαγωγή ευτυχίας. «Η Ελλάδα που προσφέρει όσα δε μπορούσες ποτέ να φανταστείς» θα είναι ο στόχος μας. Για κάθε τουρίστα, κάθε εποχή, σε κάθε προορισμό”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού Χ.Θεοχάρης.

«Δεν συνυπογράφουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την κληρονομήσαμε, θα προσπαθήσουμε μέσα στο στενό πλαίσιο που αυτή περιγράφει να βελτιώσουμε την πραγματικότητα την οποία δημιουργεί”, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης. Για συγκεκριμένες ενέργειες που θα ενισχύσουν το κλίμα ασφάλειας για τους πολίτες, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Η αντίδραση

Τις συγκρουσιακές διαθέσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε εμφανείς από νωρίς ο κ. Αλ. Τσίπρας: “Θα μας βρείτε αρωγούς σε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη και ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Θα μας βρείτε, όμως, σκληρά απέναντι σε κάθε προσπάθεια παλινόρθωσης πρακτικών και πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τους Έλληνες στην οικονομική λεηλασία” είπε μεταξύ άλλων το βράδυ του Σαββάτου. «Συναίνεση και συνεργασία βεβαίως υπό την στοιχειώδη προϋπόθεση ότι θα σεβαστείτε το έργο το οποίο σας παραδίδουμε, αλλά και βεβαίως αδιάλειπτης αντιπαράθεσης στα θέματα που μας χωρίζουν», συμπλήρωσε σήμερα ο κ. Ι.Δραγασάκης. «Θα βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε πράξη, σε κάθε ενέργεια η οποία με οποιονδήποτε τρόπο θα υποβιβάσει τα δικαιώματα και το εισόδημα εργαζόμενων, συνταξιούχων και ανέργων», σημείωσε με τη σειρά της η κυρία Εφη Αχτσιόγλου. «Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη είναι ένα κράμα νεοφιλελευθερισμού, αυταρχισμού και εκδικητικότητας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα μας βρει απολύτως απέναντι», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Δ.Τζανακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή