«Ολοι οι αριθμοί βγαίνουν»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τρεις αρνήσεις που παραπέμπουν στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με το δικό της σχέδιο, ενώ εκπέμπουν το μήνυμα ότι τα νούμερα «βγαίνουν», προχωρά στις μειώσεις φόρων και στην άμεση ψήφισή τους, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο ούτε θα κοπούν κοινωνικά επιδόματα. «Δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2019 και 2020, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, δεν θα κοπούν τα κοινωνικά επιδόματα», υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απηχώντας τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν τόσο οι υπουργοί στους εκπροσώπους των θεσμών όσο και ο πρωθυπουργός στο τετ α τετ του με τον Κλάους Ρέγκλινγκ ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρηθούν, καθώς οι φοροελαφρύνσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, προσθέτοντας ότι στη φορολογία εισοδήματος θα προστεθεί μια νέα φορολογική κλίμακα που θα ξεκινάει από 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει το «μίνι φορολογικό» το οποίο έρχεται την Παρασκευή προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα περιλαμβάνονται όλη η μείωση στην κλίμακα των φυσικών προσώπων, η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, των μερισμάτων, η επικαιροποίηση του κώδικα φορολογίας και οι παρεμβάσεις που συνδέονται με τα φορολογικά κίνητρα.

Ερωτηθείς αν διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2019 και το 2020, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Επανέλαβε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υιοθέτησε πολιτική υπερφορολόγησης, εξ ου και η συστηματική εκτέλεση πάνω από τον στόχο του 3,5%, κάτι που ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισε ότι υπήρχε σημαντική υποεκτέλεση δαπανών, προαναγγέλλοντας προσαρμογή της στο πραγματικό της επίπεδο. Και έβαλε στο μείγμα το κλίμα στις αγορές και την εμπιστοσύνη που αποκαθίσταται, όπως έδειξε και το χαμηλό επιτόκιο της έκδοσης του επταετούς ομολόγου. Η κυβέρνηση προσδοκά, εξάλλου, να χρηματοδοτήσει ένα μέρος του προγράμματός της από τη μείωση των δαπανών, της τάξεως περίπου του 1,5 δισ. Αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα προέλθει από «τη μείωση των ορόφων των υπουργείων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και από την υψηλότερη ανάπτυξη που πιστεύουμε ότι μπορούμε να φέρουμε με το δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων».

Ακόμη, απαντώντας στα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, ότι οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ στις μεσαίες περιουσίες είναι ίδιες με αυτές που είχε εξαγγείλει η απελθούσα κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας απάντησε με συγκεκριμένα ποσά και ποσοστά κάνοντας λόγο για μειώσεις που είναι μεγαλύτερες και αφορούν «τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης». Και κατηγορηματικά διεμήνυσε ότι δεν θα κοπεί κανένα κοινωνικό επίδομα, απαριθμώντας τις ημερομηνίες για την καταβολή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, του επιδόματος στέγασης, του επιδόματος ομογενών, των αναπηρικών επιδομάτων και του επιδόματος παιδιού. Τέλος, επανέλαβε ότι το «προεκλογικό επίδομα» που η προηγούμενη κυβέρνηση βάφτισε 13η σύνταξη, θα εξακολουθήσει να χορηγείται και το 2020 ως μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.

Οι επενδύσεις και ως κορυφαίο στοίχημα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα παραμένουν η προτεραιότητα, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέχρι τις 10 Αυγούστου να έχουν υπογραφεί και οι τρεις ΚΥΑ που εκκρεμούν για το Ελληνικό, ενώ σχετικές συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή