Στις 29 Αυγούστου το ραντεβού Μέρκελ με Κυρ. Μητσοτάκη

Στις 29 Αυγούστου το ραντεβού Μέρκελ με Κυρ. Μητσοτάκη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο «κρας τεστ» για το μεταρρυθμιστικό σχέδιό του, με προμετωπίδα τη μείωση των φόρων και τις αλλαγές που θα άρουν τα εμπόδια στις επενδύσεις με τελικό στόχο την ισχυρή ανάπτυξη που θα φέρει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, αναμένεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Παρίσι και Βερολίνο, κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον γαλλογερμανικό άξονα, από το οποίο θα κριθούν πολλά για τη συνέχεια και κυρίως για την οικοδόμηση αξιοπιστίας, που αποτελεί το πρώτο βήμα στον οδικό χάρτη για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, έχει ήδη οριστεί. Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει για το Βερολίνο στις 29 Αυγούστου, ενώ νωρίτερα φαίνεται –μετά τις 20 Αυγούστου, καθώς το ραντεβού δεν έχει ακόμα «κλειδώσει»– ότι θα οριστεί η επίσκεψή του στο Παρίσι. Αμέσως μετά, προγραμματίζεται επίσκεψή του στην Ολλανδία (στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου) η οποία, πάντως, δεν φαίνεται να είναι ανεξάρτητη και από το γεγονός ότι πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Μαρκ Ρούτε, ένας εν δυνάμει σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μάλιστα προερχόμενος από την ομάδα των Φιλελευθέρων και όχι του ΕΛΚ.

Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα επισκέψεων του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για διττή στόχευση. «Πρώτον, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και, δεύτερον, συζήτηση για τις προτεραιότητες και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο έχει θέσει ο πρωθυπουργός. Αυτό το σχέδιο είναι σε γνώση και των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών και των δανειστών μας, επομένως οι πτυχές του προγράμματος είναι βασικό ζήτημα που θα συζητηθεί στις συναντήσεις», σημείωσε ο κ. Πέτσας. Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα τηρηθούν οι όροι για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020 και η ταχύτητα με την οποία κινείται για να δείξει ότι είναι διατεθειμένος να «σπάσει αυγά», και όχι να μείνει απλώς σε διακηρύξεις όπως άλλες ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον στόχο του να διεκδικήσει και να πετύχει μείωση των πλεονασμάτων από το 2021. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ήδη ο Κλάους Ρέγκλινγκ άφησε ανοικτό το παράθυρο για αναθεώρηση των στόχων σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ η κ. Μέρκελ επίσης «έκλεισε το μάτι» δηλώνοντας την πεποίθησή της ότι ο κ. Μητσοτάκης θα απελευθερώσει αναπτυξιακές δυνάμεις και ότι περιμένει να δει «τι θα κάνει και πώς θα το κάνει».

Για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς, υπό τη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ότι ελπίζει σε μια νέα αρχή με τον κ. Ερντογάν, το πρώτο ταξίδι του με την ιδιότητα του πρωθυπουργού θα γίνει στην Κύπρο, τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή