«Χαραμάδα» πολιτικού πολιτισμού

«Χαραμάδα» πολιτικού πολιτισμού

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος θα δείξει εάν, τα σημαντικά που συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα σε αίθουσα του Κοινοβουλίου με επίκεντρο το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» –που εισάγεται αύριο προς ψήφιση από την Ολομέλεια– και πρωταγωνιστές τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, θα αποτελούν την αφετηρία θεαματικής αναβάθμισης της νομοθετικής εξουσίας και του πολιτικού συστήματος ή μια μικρή φωτεινή παρένθεση στην περίπτωση κατά την οποία επανακάμψουν οι γνωστές δυνάμεις που έχουν επιφέρει πολλαπλά πλήγματα απαξίωσης της Βουλής.

Οι πολιτικές διαφορές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αναφορικά με το πώς πρέπει να είναι η δομή και η λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους, κατέστησαν περισσότερο από εμφανείς. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, η αντιπαράθεση δεν ξέφυγε από τα όρια όπως διαρκώς συνέβαινε στις προηγούμενες περιόδους. Υπήρξαν χαρακτηρισμοί «πρωθυπουργός Κρέοντας», ή και «αυτοκράτορας-σουλτάνος», που προήλθαν από στελέχη του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου και δίνουν το στίγμα του πώς θα κινηθεί το συγκεκριμένο κόμμα κατά την άρθρωση αντιπολιτευτικού λόγου. Στο σύνολό της, ωστόσο, η αντιπολίτευση παράλληλα με την κριτική προσήλθε και με σειρά προτάσεων, αρκετές εκ των οποίων έγιναν αποδεκτές από τον κ. Γεραπετρίτη, με την ανταπόκριση αυτή του υπουργού Επικρατείας να γίνεται αφορμή διατύπωσης ιδιαιτέρως θετικών σχολίων εκ μέρους των πολιτικών του αντιπάλων. «Θα ήθελα να δηλώσω ότι υπήρχε καλό κλίμα» (Χρήστος Σπίρτζης, ΣΥΡΙΖΑ). «Θετικό γεγονός, πιστώνεται στη λειτουργία του υπουργού», (Χάρης Καστανίδης, ΚΙΝΑΛ). «Κατ’ αρχάς θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι επήλθαν κάποιες αλλαγές σύμφωνα με τις προτάσεις που κάναμε σαν ΜέΡΑ25» (Αγγελική Αδαμοπούλου). «Ο κύριος υπουργός, πραγματικά, έδειξε μια πολύ δημιουργική και θετική διάθεση. Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε», (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ΣΥΡΙΖΑ).

Κατά την ανάπτυξη του αντιπολιτευτικού λόγου, μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η ιδιαιτέρως λεπτομερής και εξειδικευμένη τοποθέτηση των κ.κ. Χάρη Καστανίδη και Αγγελικής Αδαμοπούλου, δίνοντας γεύση του τρόπου άσκησης αντιπολίτευσης που μακριά από «κραυγές» και εντυπωσιασμούς μπορεί να κάνει δύσκολη μάλλον τη ζωή των γαλάζιων.

Στα αξιοσημείωτα είναι, επίσης, πως και από την πλειοψηφία κατεγράφησαν φωνές επιφυλάξεων ή και ενστάσεων. Η τοποθέτηση της κ. Μαριέττας Γιαννάκου είναι ενδεικτική, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μέρος της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο γεγονός σε μια προσπάθεια να φέρει σε δυσχερή θέση τη κυβέρνηση. Απέναντι σε όλα αυτά, το σχόλιο του κ. Γεραπετρίτη –που χαρακτηρίστηκε στο Περιστύλιο και ως «ύμνος στον Κοινοβουλευτισμό»–, δίνει στο μέτρο που του αναλογεί τον χαρακτήρα της παρούσας συγκυρίας, που όπως προαναφέρθηκε θα φανεί αν αποτελεί ένα είδος «αφετηρίας» ή «παρένθεση»: και αυτό θα εξαρτηθεί από το ποιες φωνές θα κυριαρχήσουν τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στην κυβερνώσα πλειοψηφία.

Η δήλωση

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης: «Υπάρχει μια απάντηση η οποία όμως είναι απάντηση δική μου και δεν είναι απάντηση η οποία αποτυπώνει και τη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Εγώ έχω ως όνειρο να έρχονται οι βουλευτές της συμπολίτευσης και να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση. Αυτό είναι η βασική μου θέση για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Οταν καταφέρουμε να έχουμε τέτοιου τύπου πολιτικό ρεαλισμό για να μπορούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αισθάνομαι ότι θα έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ το κοινοβουλευτικό και το αντιπροσωπευτικό μας σύστημα, για να έχουμε αυτό το οποίο στη μεταπολίτευση, προϊόντος του χρόνου, έχει χαθεί. Δηλαδή την πρωταρχία του Κοινοβουλίου.

Το Κοινοβούλιο είναι εκείνο το οποίο έχει την πρωταρχία και γι’ αυτό, εγώ πολλαπλώς έχω πει, ότι αισθάνομαι υπηρέτης του Κοινοβουλίου. Ολοι γνωρίζουν ότι είμαι βαθύς υποστηρικτής των δικαιωμάτων της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά το αντίστροφο αυτού είναι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να είναι κριτικοί στην κυβέρνηση, ακόμη και να καταψηφίζουν. Το θεωρώ θέμα υγείας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και γι’ αυτό τον λόγο αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή