Σύγκρουση για το άσυλο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο κρας τεστ του νομοθετικού σχεδιασμού και έργου της κυβέρνησης εξελίσσεται από χθες στο Κοινοβούλιο. Αιχμή αποτελεί η διάταξη για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών ελευθεριών στο πανεπιστήμιο, η οποία έχει εισαχθεί με στόχο να ψηφιστεί το αργότερο μεθαύριο, στο πλαίσιο επείγοντος πολυνομοσχεδίου, που συναντά μαζικά τα πυρά ειδικώς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο στόχαστρο, επίσης, η ρύθμιση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και τα άρθρα που αφορούν θέματα λειτουργικότητας των δήμων και των Περιφερειών.

«Η πρόθεσή μας είναι να επαναφέρουμε την κοινή λογική, να καταργήσουμε τη στρέβλωση του ασύλου, την κατάχρησή του, την εργαλειοποίησή του, τη μετατροπή του από άσυλο ιδεών σε άσυλο ανομίας και παραβατικότητας. Να αποκαταστήσουμε, δηλαδή, το άσυλο στην πραγματική του έννοια, την ακαδημαϊκή ελευθερία, στην έρευνα και στη διδασκαλία», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για να προσθέσει ότι θα τιμωρούνται και θα αποτρέπονται «οι έκνομες ενέργειες που κατέλυαν το άσυλο, ενέργειες όπως άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας, προπηλακισμοί φοιτητών, καθηγητών, και διοικητικού προσωπικού, βίαιες διακοπές μαθημάτων, καταστροφές σε σπουδαστήρια και κτίρια, παρασκευή και κυκλοφορία εύφλεκτων υλικών, εκρηκτικών υλών, παρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών». Και μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό, να αναφερθεί, ότι υπέρ της ρύθμισης αυτής έχει ήδη πάρει θέση ένας μεγάλος αριθμός πρυτάνεων, όπως επίσης και η ΠΟΣΔΕΠ».

Στον αντίποδα, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Πολάκης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους κατέδειξαν ότι δεν συμφωνούν. «Το άσυλο το σεβάστηκαν και οι Γερμανοί κατακτητές, υπάρχει δημοσίευμα που μπήκαν οι Γερμανοί αστυνομικοί στον χώρο των Προπυλαίων και την επόμενη μέρα ο Γερμανός διοικητής της Αθήνας ζήτησε συγγνώμη», είπε σε ιδιαιτέρως σκληρούς τόνους ο κ. Πολάκης. «Προετοιμάζετε τη σύγκρουση με το φοιτητικό κίνημα και την ακαδημαϊκή κοινότητα», είπε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η κ. Μερόπη Τζούφη. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «ακροδεξιό παραλήρημα» της κυβέρνησης.

Πίεση στην κυβέρνηση εμφανίζεται να ασκεί και το ΚΙΝΑΛ για το ζήτημα αυτό, θέτοντας κάποιους όρους προκειμένου να ψηφίσει τη σχετική διάταξη: ειδικότερα ζήτησε να προστεθεί στην επίμαχη διάταξη η λέξη «όταν» δίπλα στη φράση «τελούνται αξιόποινες πράξεις», με το επιχείρημα ότι έτσι διασφαλίζεται πως παρεμβάσεις των Αρχών εντός των πανεπιστημιακών χώρων δεν θα επιτρέπονται «προληπτικά». Το θέμα ετέθη από την εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη. Αναλόγως μίλησαν στη συνέχεια και άλλοι βουλευτές του κόμματος, με τον κ. Γ. Καμίνη, πάντως, στην τοποθέτησή του να αποφεύγει διακριτικά την απόλυτη ταύτιση με αυτή τη γραμμή («Η προληπτική παρουσία της αστυνομίας, εν γένει, και των οργάνων καταστολής, μέσα στα πανεπιστήμια, θα πρέπει να τελεί τουλάχιστον υπό την έγκριση του πρύτανη») και τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να λέει μεταξύ άλλων: «Το μεγάλο ζήτημα θα είναι αν υπάρξει και εδώ μια ευρύτερη συναίνεση και μεταξύ των κομμάτων αλλά και μεταξύ, των αστυνομικών αρχών και των πανεπιστημιακών αρχών, να αντιμετωπίσουν πιθανά φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας».

Κατά της νομοθετικής ρύθμισης τάχθηκαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ κοντά στην υπερψήφισή της εμφανίζεται η Ελληνική Λύση. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα και με την ακρόαση φορέων στις επιτροπές, με τους τόνους της κριτικής να ανεβαίνουν και ως προς τις σχετικές με την Αυτοδιοίκηση διατάξεις.

ΠΟΣΔΕΠ: Προς τη σωστή κατεύθυνση

Τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας για την ασφάλεια στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία επισημαίνει ότι η ρύθμιση για το άσυλο που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση». Σε ανακοίνωση της εκτελεστικής γραμματείας της ομοσπονδίας αναφέρεται ότι «το προς ψήφιση άρθρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του πραγματικού περιεχομένου του πανεπιστημιακού ασύλου, δεν αποτελεί όμως από μόνο του την ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς η εφαρμογή του εξαρτάται από τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας και τη στάση των εμπλεκόμενων δημόσιων αρχών και των θεσμικών οργάνων των πανεπιστημίων». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται στην ανάγκη για «συνολική επανεξέταση όλων των πτυχών του ζητήματος της φύλαξης και ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους» και προτείνει τη σύσταση υπηρεσίας «με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια υπό την άμεση εποπτεία του πρύτανη, καθώς και την αυξημένη ευθύνη που έχουν οι πρυτανικές αρχές, και με το νέο θεσμικό πλαίσιο, για την αποτελεσματική φύλαξη των ιδρυμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή