Εφθασε η ώρα της αλήθειας για το άσυλο

Εφθασε η ώρα της αλήθειας για το άσυλο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρη θέση ως προς το ζήτημα της προστασίας των ακαδημαϊκών ελευθεριών καλούνται σήμερα να λάβουν όλες οι πτέρυγες της εθνικής αντιπροσωπείας, διά της ψήφου τους επί της προωθούμενης κυβερνητικής ρύθμισης για την παροχή δυνατότητας στις Αρχές να παρεμβαίνουν στους πανεπιστημιακούς χώρους προκειμένου να αντιμετωπίσουν αξιόποινες πράξεις, χωρίς να υπάρχει η προϋπόθεση της χορήγησης σχετικής άδειας από τις πρυτανείες.

Η συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης προκαλεί επί μέρες την οργισμένη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα ως αιχμή σφοδρής σύγκρουσης με την κυβερνώσα πλειοψηφία, με προκάλυμμα την υπεράσπιση δήθεν του δικαιώματος στην έκφραση και της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αγνοώντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε πολλά πανεπιστήμια. Ενδεικτικό είναι ότι χθες, με την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας της διάταξης, παρά το γεγονός ότι ακόμα και στην έκθεσή του το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας. Αντιθέτως, στην έκθεση αναφέρεται ότι με τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση διατάξεις «κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών». Προστίθεται, μάλιστα, πως «η παροχή έννομης προστασίας στη ζωή και στην προσωπική ασφάλεια δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του».

Είναι υπό το πρίσμα αυτό που και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε ευθύς εξαρχής: «Σήμερα είναι οι έκνομες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και οι οποίες περιορίζουν τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία».

Ο αντίλογος από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμάται ότι πιθανόν να κλιμακωθεί σήμερα και διά του κ. Αλ. Τσίπρα, εκφράζεται από την πρώτη στιγμή σε οξύτατους τόνους. «Θέλετε να υπηρετήσετε τον σκοπό του ασφυκτικού ελέγχου και της απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου. Να δικαιολογήσετε και την ακραία, την ακροδεξιά εκστρατεία σας καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών», σχολίασε ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος. «Είναι ψευδεπίγραφη όλη η επιχειρηματολογία σας. Ο μεγάλος σας πόνος και ο μεγάλος σας καημός, ο χώρος των πανεπιστημίων ιστορικά είναι ο χώρος όπου κυοφορούνται, επωάζονται, γεννιούνται οι ανατρεπτικές ιδέες», σχολίασε ο κ. Π. Πολάκης. «Η δική σας προσέγγιση είναι άκρως επικίνδυνη και απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης», είπε η κυρία Μερόπη Τζούφη. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν στο σύνολό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, το ΚΙΝΑΛ, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με την αρχή της καταπολέμησης της παραβατικότητας, εγείρει ένσταση έναντι της ρύθμισης, με το επιχείρημα πως ανοίγει τον δρόμο ακόμα και για προληπτική δράση των αστυνομικών αρχών στα πανεπιστήμια και ζητεί αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης. «Για την παράταξή μας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και η αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας και της ανομίας που δυστυχώς αναπτύσσονται μέσα στα ΑΕΙ», είπε η κ. Φωτεινή Γεννηματά, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμπεριλάβει στην υπό ψήφιση διάταξη τη φράση «όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των ΑΕΙ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναζήτηση των ευρύτερων δυνατών συγκλίσεων είχε χθες το βράδυ οδηγήσει κυβερνητικούς κύκλους στη σκέψη μιας πιθανής αναδιατύπωσης της διάταξης, ώστε να γεφυρωθεί αυτή η διαφορά με το ΚΙΝΑΛ. Υπέρ της ρύθμισης εμφανιζόταν η Ελληνική Λύση, με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να δηλώνουν ότι θα την καταψηφίσουν.

Η συζήτηση που ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια διεξάγεται σε υψηλούς τόνους και με επίκεντρο τις διατάξεις για θέματα λειτουργίας δήμων και περιφερειών. Για αμφότερα η αντιπολίτευση έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή